vad är en CNC-operatör?
En CNC-operatör arbetar inom verkstadsindustrin och producerar maskindelar med hjälp av en CNC-maskin. Som CNC-operatör kommer du att använda dig av olika maskiner och dina programmeringskunskaper, för att skulptera och skapa prototyper för olika komponenter.
En CNC-operatör är en viktig del av alla ingenjörsteam som är verksamma inom industrin. Med tanke på arbetet karaktär och komplexitet, krävs att CNC-operatörer går en utbildning för att lära sig hur man använder maskinerna på ett korrekt sätt, och för att säkerställa den höga standard som krävs inom industrin.
CNC-operatör jobbvad gör en CNC-operatör
En CNC-operatör arbetar med datorstyrda maskiner för att skära ut, svarva, borra eller fräsa fram olika detaljer som kan användas som komponenter i maskiner. Det kan vara allt ifrån bildelar till metalverktyg och olika tillbehör till hårdvaror.
Det viktigt att hela tiden genomföra kvalitetskontroller, vid arbetets gång, för att kunna rapportera eventuella problem till CNC-programmerarna. Det är dessa som gör in inställningarna för CNC-maskinerna.
Oftast arbetar en CNC-operatör i en verkstadsmiljö och ansvarsområdena kan variera beroende på vilken typ av arbete man utför. Generellt sett är CNC-operatörer verksamma inom metal- och verkstadsindustrin, men specialiseringen som en CNC-operatör har kan vara användbar även inom andra industrier. Det är till exempel CNC-operatörer som tillverkar mindre komponenter till bilar, till hårdvaror och till bostadsindustrin.
Läs vidare om vilka kompetenser och kvalifikationer som krävs för att lyckas i en roll som CNC-operatör.
genomsnittlig lön som CNC-operatör
En ingångslön som CNC-operatör kan ligga runt 28 000 kronor i månaden och den genomsnittliga lönen som CNC-operatör kan sen gå upp mot 34 000 kronor.
Det finns flera olika delar som påverkar lönen, bland annat inom vilken industri man arbetar inom och var i landet man bor och arbetar. Då CNC-operatör inte kräver en längre utbildning, är det trots allt ett bra jobb med bra lön.
Många CNC-operatörer arbetar skift och får därmed skifttillägg. En del arbetar även kvällar och helger, till och med nätter. Detta påverkar lön och gör att din månadslön kan bli högre än grundlönen.
-
faktorer som påverkar lönen för en CNC-operatör
Det finns många saker som påverkar lönen för en CNC-operatör. Det är ett arbete som kräver en hel del arbetslivserfarenhet för att man ska kunna utföra det snabbt, effektivt och så bra som möjligt. Det gör att den som arbetat länge i rollen och har gedigen erfarenhet, har möjlighet att tjäna en högre lön. Det finns också utbildningsmeriter och specialistinriktningar som kan bidra till att man kan få en högre lön.
Även som vi lyft fram tidigare, kan skift-, kvällar- och helgarbete bidra till att månadslönen blir högre än den satta grundlönen.
olika roller av CNC-operatörer
CNC-operatörer kan du specialisera sig inom olika delar av CNC-maskiner (Computer Numerical Control). Nedan förklarar vi några av dem:
-
CNC-programmerare
Som CNC-programmerare eller CSN-tekniker har du i uppdrag att använda dig av numerical control programming-kodspråk, där du behöver använda din expertis för att förbereda CNC-maskinerna.
De ska kunna läsa in information och ha en prestanda som motsvarar uppdraget. I jobbet ingår att läsa ritningar och beställningar för att förstå vilka inställningar som krävs för att producera komponenten. Med hjälp av ritningarna kan du välja lämpliga verktyg samt programmera och ställa in en CNC-maskin.
-
CNC-installatör
Den som ställer in, installerar och förbereder CNC-maskinerna kan också kallas för CNC-installatör eller CNC set-up. Du kan välja korrekta verktyg, testa programmen och säkerställa att allting fungerar som det ska.
-
junior CNC-operatör
Om du fortfarande är en junior CNC-operatör, vilket ofta är ett ingångsjobb för den som är nyutbildad men saknar arbetslivserfarenhet, trycker primärt på olika knappar. Det är du som ska se till att materialet finns förberett i maskinen och att den sätts igång. De avancerade inställningarna och anpassningarna görs av någon på en mer senior position.
att arbeta som CNC-operatör
Ett förstajobb som CNC-operatör är ett fantastiskt första steg för att inleda en karriär. Detta kan sen ta flera olika vägar, speciellt inom maskinteknik där det finns många ingenjörsjobb. Industriell tillverkning är ett annat område som har många före detta CNC-operatörer.
Vidare kan du läsa om vilka ansvarsområden som gäller och hur arbetsmiljön ser ut som CNC-operatör.
-
arbetsuppgifter
Några av arbetsuppgifterna för en CNC-operatör är:
- Ställa in och sköta CNC-maskiner: Som CNC-operatör är du ansvarig för att ställa in och förbereda CNS-maskiner inför svarvning, borrning eller fräsning. Du gör inställningarna genom att följa instruktionerna för verktygen, som går att hitta i datadokumenten med instruktionerna. Du kommer också att förbereda CNC-maskinen med råmaterialet som behövs för att utföra arbetet och kontrollerar sedan själva processen.
- Genomföra slutdelen av processen: När maskinens process avslutas plockar du bort det arbetsstycke som har producerats från maskinen och genomför sedan det efterarbete som krävs för att förbättra kvaliteten och säkerställa så att kraven möts. Det kan handla om att ta bort spånen och säkerställa att den färdiga produkten möter kraven som har förtydligats i specifikationerna. Du kommer också behöva kvalitetssäkra alla aspekter av slutprodukten, innan den kan användas.
- Mäta och dokumentera slutprodukten: Som CNC-operatör kommer du även behöva dokumentera hela maskinens process och föra protokoll över de olika delar. Att skriva ner mätningarna och defekterna av problemen som upptäcks under produktionen, kommer att hjälpa dina kollegor, som tar vid i nästa led i processen.
- Genomföra underhåll: En viktig del av jobbet som CNC-operatör är att underhålla och säkerställa att CNC-maskinerna håller den standard som krävs för att kunna utföra ett bra arbete. Du behöver utföra ett löpande underhållningsarbete för att se till att de är i bra skick. Mindre underhåll som att byta ut slitna maskinverktyg och maskindelar, samt olja in mekaniska delar. Mer avancerat underhåll av CNC-maskinerna genomförs av andra.
- Hålla fast vid säkerhetsföreskrifter igenom hela processen: Det är väldigt viktigt att hela tiden följa säkerhetsföreskrifterna som finns för CNC-maskinerna. Detta för att se till att inga skador sker, varken på personal, maskiner eller slutprodukter. Exempelvis är det viktigt att se till att golven är rena i verkstaden och att produktionsresterna i CNC-maskinerna omhändertas på ett korrekt sätt.
- Ställa in och sköta CNC-maskiner: Som CNC-operatör är du ansvarig för att ställa in och förbereda CNS-maskiner inför svarvning, borrning eller fräsning. Du gör inställningarna genom att följa instruktionerna för verktygen, som går att hitta i datadokumenten med instruktionerna. Du kommer också att förbereda CNC-maskinen med råmaterialet som behövs för att utföra arbetet och kontrollerar sedan själva processen.
-
arbetsmiljö
Arbetsuppgifterna för en CNC-operatör kan variera, men när det gäller arbetsmiljön spenderar CNC-operatörer ofta i stort sett hela dagen i en verkstadsmiljö.
Arbetet går ut på att kontrollera och sköta maskinerna. Det är en arbetsmiljö som kan vara farlig och som kan vara högljudd. Därför är det viktigt att bära korrekt skyddsutrustning, vilket kan bestå av speciella arbetsskor, handskar och öronskydd. Du spenderar också stora delar av dagen ståendes, där du lyfter stora, tunga saker.
Det finns även till exempel CNC-operatörer som arbetar större delen av dagen utomhus, för att hämta material som ska användas i produktionen. Men oftast arbetar du ute på verkstadsgolvet och i produktionen, där du även för dokumentation och uppdaterar inventarielistor i det mjukvaruprogram som används av arbetsplatsen.
Restiden är minimal, eftersom alla arbetsuppgifter på ett eller annat sätt sker i anslutning till produktionsmiljön. Därför behöver du alltid vara fysiskt närvarande på jobbet, vilket gör att distansarbete inte fungerar i rollen som CNC-operatör.
-
dina kollegor
Eftersom du arbetar inom metall- eller tillverkningsindustrier kommer du att ha många kollegor som på olika sätt har viktiga roller i den miljön. Som CNC-operatör arbetar du nära till exempel CNC-tekniker och CNC-maskinister. Dessutom kommer du troligen att arbeta med verkstads- eller fabrikschefer, elektriker, handledare, maskinoperatör, servicetekniker, samt andra typer av arbetsledare.
-
arbetsschema
Vanligtvis arbetar en CNC-operatör upp till 40 timmar i veckan och de flesta tjänster är tillsvidareanställningar. Det kan under intensiva produktionsperioder tillkomma en del övertidsarbete till exempel på kvällar eller helger.
Det finns även vissa produktioner som är igång dygnet runt och som kräver att CNC-operatör finns tillgängliga på skift. Det gör att arbetstiderna kan variera en hel del och i vissa fall kan man styra det själv, men i andra fall finns det inte den möjligheten.
-
framtidsutsikter
Det finns en potentiell karriärbana för den som väljer att satsa på en yrket och rollen som CNC-operatör. Den som har erfarenhet som CNC-operatör kan senare utbilda sig till CNC-programmerare eller CNC-tekniker eller en produktsledarroll. Eftersom CNC-operatörer är viktiga för produktionen går det att klättra på karriärstegen inom ett och samma företag för den som visar sig ha egenskaper som passar även för andra roller.
-
fördelar med att hitta ett jobb som CNC-operatör via Randstad
Det finns många fördelar med att hitta ett ledigt jobb som CNC-operatör via Randstad:
- Olika utvecklings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa dig vid behov
- Många lediga jobb inom ditt område
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Vill du ha en tillsvidareanställning som CNC-operatör? Ett vikariat eller tillfälligt jobb som CNC-operatör är ofta ett bra första steg mot en fast anställning. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer som CNC-operatör
Det finns flera olika sätt att utbilda sig till CNC-operatör. På en del arbetsplatser lär man upp CNC-operatörer på egen hand, exempelvis genom en praktikplats. Men den som har relevanta arbetsmeriter kommer att vara mer attraktiv för arbetsgivare.
-
gymnasial utbildning
På gymnasienivå kan man läsa exempel på det industritekniska programmet för att få en grundläggande förkunskap om teknisk produktion. Det är ett bra första steg mot att senare få ett ingångsjobb som CNC-operatör. En hel del gymnasiala utbildningar har praktiska delar som stärker chanserna att få jobb i framtiden.
-
YH-utbildning
På yrkeshögskolan går det att läsa direkt till CNC-operatör. Det är vanligtvis en 1-årig utbildning som förbereder en för ett jobb inom verkstads- eller metallindustrin direkt efter avslutad utbildning.
-
komvuxutbildning
Det går också att läsa utbildning till CNC-operatör på Komvux. Det är en utbildning som brukar ta mellan 1-1,5 år. Även den gör att man är redo att arbeta som CNC-operatör efter avslutad utbildning.
-
praktikplats
I många industritekniska utbildningar ingår det moment av praktik, som gör det möjligt att lära den praktiska kunskap som krävs för att arbeta som CNC-operatör.
kunskap och kompetenser
Som CNC-operatör krävs det att du har följande kunskaper och kompetenser:
- Förmågan att använda datorstyrda maskiner i tillverkning för att mäta dimensioner, ställa in parametrar och kontrollera kvaliteten på slutprodukten samt maskinen och alla delar av produktionsprocessen. Detta ska se samtidigt som du har koll på den senaste programvaran.
- Ingenjörsförmåga för att styra, underhålla, rengöra och kalibrera maskiner och andra verktyg som används i produktionen.
- En anpassningsförmåga för att hitta nya lösningar på kvalitetssäkringsproblem, fel i ritningar och problem med verktygen som ska användas.
- Förmågan att läsa tekniska ritningar och skisser för att skapa maskiner och slutprodukter som följer efterfrågade specifikationer.
vanliga frågor om rollen som CNC-operatör
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som CNC-operatör.
-
vad gör en CNC-operatör?
En CNC-operatör sköter och styr CNC-maskiner för att producera olika delar, komponenter och verktyg från olika typer av material. Primärt brukar det handla om metaller och plast.
-
vad krävs för att jobba som CNC-operatör?
Det finns inga specifika kvalifikationer som krävs för att jobba som CNC-operatör, men den som har en utbildningsbakgrund inom en industriteknisk utbildning kan bli mer aktuell för ett jobb som CNC-operatör. Både på Komvux och Yrkeshögskolan finns det kurser som gör det möjligt att utbilda sig direkt till CNC-operatör.
-
hur mycket tjänar en CNC-operatör?
Som CNC-operatör kan du ha en genomsnittlig lön på mellan 28 000 och 34 000 kronor i månaden. Det finns många faktorer som kan påverka din lön, men med mer erfarenhet har du möjlighet att förbättra din lön ytterligare. Om du har en relevant utbildning är det inte bara enklare att få ett jobb som CNC-operatör, utan också att förhandla till sig en bättre lön.
-
vad betyder CNC?
CNC står för Computer Numerical Control. CNC-maskiner kan skära, forma och svarva råmaterial till komponenter och andra produkter som kan användas inom olika industrier. Ofta arbetar man med material som är i metaller, plast och trä.
-
hur lång utbildning krävs för att bli CNC-operatör?
En CNC-operatör med flera års erfarenhet kommer att ha större chanser att få mer ansvarsfyllda roller inom industrin, men för att få ett ingångsjobb som CNC-operatör krävs det vanligtvis inte en så lång utbildning. Den som studerar en kurs på Komvux eller Yrkeshögskolan kan utbilda sig till CNC-operatör på mellan 1-1,5 år.
-
hur söker jag ett jobb som CNC-operatör?
Det är enkelt att söka ett jobb som CNC-operatör. Sök bland våra lediga jobb i ditt område. Skicka sedan in ditt CV och ditt personliga brev eller sök via LinkedIn.
Om du behöver hjälp med din jobbansökan kan du läsa alla våra jobbtips här!
-
vidare läsning om rollen som CNC-operatör
Här kan hittar du mer information om rollen som CNC-operatör.
bevaka jobb för CNC-operatör
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.