vad är en elektriker?

En elektriker är en utbildad person som arbetar med elledningar och elektriska kablar i byggnader och andra strukturer. Av säkerhetsskäl är det av stor vikt att man ser och förebygger risker med elledningar och andra elektriska komponenter. Ett dåligt elsystem är farligt och kan komma att leda till skador eller en brand. Som elektriker behöver du vara duktig på att ta in säkerhetsföreskrifter, ha en matematisk förmåga och en mekanisk skicklighet. Du behöver också förstå olika elektriska verktyg och material för att kunna arbeta på ett effektivt och säkert sätt.

elektriker jobb
1

vad gör en elektriker?

Som elektriker finns det allt som oftast jobb, och det är en yrkesgrupp som behövs inom många olika delar av samhället, branscher och företag. Som elektriker kommer du att få uppdrag som innebär installation, underhåll och reparation av elsystem, exempelvis, inom olika industrier och i bostäder. Dessutom är det många elektriker som fortsätter att studera vid sidan om sitt arbete, för att säkra kompetensutveckling och kunna arbeta mer med avancerade elsystem i framtiden. Det kan handla om fartyg, flygplan eller andra mobila strukturer som kräver en annan kunskap och lång erfarenhet. 

I Sverige går det att utbilda sig till elektriker på olika sätt, och en stor del av utbildningarna tillhandahåller praktik ute hos verksamma elektriker och är ett praktiskt moment i elektrikerutbildningen, oavsett nivå. Efter avslutad elektrikerutbildning behöver man också gå som lärling på ett företag, som är  verksamma inom elinstallationer. Sådana lärlingsutbildningar omfattar minst 1 600 timmar i praktiktid. Det krävs för att man senare ska kunna få ut sin certifiering som elektriker. Under den här tiden arbetar man under uppsyn av en erfaren elektriker som redan är behörig. 

För den som vill göra karriär som elektriker går det att vidareutbilda sig och lägga till ytterligare kompetenser. En hel del arbetsplatser har en policy kring kompetensutveckling, för att säkerställa att personalen har uppdaterade kunskaper. Installationselektriker är ett av de vanligaste jobben, där behovet av arbetskraft också väntas vara stort de kommande åren. Men distributionselektriker och elingenjör är yrken som en elektriker också kan arbeta med, men som kräver vidare utbildning och erfarenhet. 

Data och datorer är växande teknik som också attraherar elektriker till sina jobb. Som elektriker finns det ofta tillgängliga jobb inom bygg- och anläggningsindustrin, där man behöver konsultera med elektriker i många skeden av själva bygget. 

Skulle ett jobb som elektriker passa ditt intresse för mekanik och kunskap om elektriska komponenter? Läs då vidare om vad du behöver för kompetenser och kvalifikationer för att lyckas i rollen som elektriker. 

lediga jobb elektriker
2

genomsnittlig lön som elektriker.

Medellönen för en elektriker ligger på mellan 26 00 och 35 000  kr per månad. Under sin lärlingstid är lönen något lägre, dock är lärlingstiden obligatorisk för att kunna arbeta som självgående elektriker i Sverige. Men ju mer erfaren och självgående du blir, ju mer kommer du att kunna tjäna i månaden.

 

fokuserad man som arbetar i ett produktionsområde
fokuserad man som arbetar i ett produktionsområde
3

olika roller av elektriker.

Som elektriker inleder man och går som lärling, innan man får arbeta med elsystem på egen hand och kalla sig elektriker. Det finns flera olika fält man kan specialisera sig inom som elektriker: 

 

4

att arbeta som elektriker.

De allra flesta känner till grunderna i jobbet som elektriker. Men alla känner inte till att det är ett fysiskt utmanade jobb. Om du är ute efter en karriär där du kommer att ha mycket att göra och arbetsuppgifter som kan kräva en hel del fysisk ansträngning, kan elektriker vara ett bra val av jobb.

leende man som bär skyddsutrustning
leende man som bär skyddsutrustning
5

utbildning och kvalifikationer som elektriker.

Det finns olika sätt att bli behörig elektriker i Sverige, men lärlingstiden är viktig oavsett hur du utbildar dig till elektriker. 

  • gymnasienivå

Redan på gymnasienivå kan du läsa till elektriker och när du sedan tar studenten har du möjlighet att börja jobba som elektriker hos ett företag. Det krävs fortfarande att du gör dina lärlingstimmar innan du blir yrkesverksam, egen elektriker. Under gymnasieutbildningar till elektriker ingår det ofta en hel del praktiska delar och praktik ute hos företag. 

  • komvux

Om du vill läsa till elektriker efter gymnasietiden är det möjligt att läsa elektrikerutbildningar på Komvux. Det ger dig chansen att lära dig grunderna i elektrikeryrket. Innan du blir fullt yrkesverksam som elektriker behöver du dock gå igenom din lärlingstid. 

  • högskola eller universitet

Om du vill läsa vidare som elektriker på en högre akademisk nivå, finns det flera olika ingenjörsutbildningar inom elektroteknik som kan vara relevanta. Det är inte nödvändigt om du ska arbeta som elektriker, men det kan vara ett smart val för den som vill vidareutbilda sig eller som har ambition att avancera i sin karriär. 

  • lärlingstid

Som elektriker krävs att man går som lärling efter avslutad utbildning. Lärlingstiden är indelad i två olika delar. Den första delen består av 720 timmar lärlingstid. Vanligast är att lärlingstiden är 1 600 timmar totalt, och under den andra delen av lärlingstiden kvalificerar man sig till en något högre lön än under den första delen. 

  • arbetslivserfarenhet

Att arbeta som elektriker under en längre tid är den absolut viktigaste utbildningen. Det kommer ständigt nya utmaningar som kräver ett lösningsorienterat förhållningssätt, och ju längre man arbetar som elektriker, desto mer kunskap skaffar man sig. Det gör också att man blir mer attraktiv för arbetsgivare. 

6

kunskap och kompetenser.

För att lyckas som elektriker behöver du följande kunskaper och kompetenser:

7

vanliga frågor om rollen som elektriker.

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som elektriker.

8

bevaka jobb för elektriker.

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning