vad är en fullstack utvecklare?
En fullstack utvecklare arbetar med hela datorsystem och applikationer, från frontend till backend i en och samma applikation. Då du kommer att vara inblandad i båda delarna behöver du kunna kodspråk som används av att programmera i backend, och kodspråk som används för programmering av frontend.
När du som fullstack utvecklare utvecklar front-end-delen i applikation går ditt arbete ut på att designa hemsidor för att förbättra användarnas upplevelse. Du skapar layouten och adderar funktioner för att förbättra användarvänligheten på hemsidan. Förutom att göra hemsidans utseende bättre ser du också till att hemsidan går att använda på flera olika enheter, och att hastigheten är optimal för användarna.
fullstack utvecklare jobbvad gör en fullstack utvecklare?
Ditt jobb som fullstackutvecklare handlar om att skapa en backend som kan samspela med frontend och som gör det möjligt för hela applikationen att fungera. Du optimerar den kod som kommunicerar med databaser, servrar och olika programvaror. Med andra ord behöver du lära dig kodning av backend och de olika kodspråk som används för att kunna programmera det samt hantera databaser.
Många företag har anställda fullstack utvecklare som har i uppdrag att upptäcka olika fel som kan påverka deras applikationer, webbsidor och system. Din mångsidighet är avgörande för att kunna integrera och använda ny teknik inom utveckling på företaget, eftersom du har kompetensen att peka på effekter både i frontend och backend. Du kan till exempel avgöra både hur den tekniska sidan och layouten kan komma att påverkas av en förändring i koden.
Nedan kan du läsa vidare om vilka kompetenser och kvalifikationer som krävs för att lyckas i en roll som fullstack utvecklare.
genomsnittlig lön som fullstack utvecklare.
Den genomsnittliga lönen för en junior fullstack utvecklare på den svenska arbetsmarknaden ligger på mellan 35 000 och 45 000 kronor. Den genomsnittliga lönen är därmed högre än medellönen på arbetsmarknaden i stort.
Den som har kommit lite längre i karriären och är senior fullstack utvecklare har en genomsnittlig lön mellan 45 000 och 65 000 kronor.
-
vilka faktorer påverkar lönen som fullstack utvecklare?
I grunden är det din kompetens, erfarenhet och expertis som avgör vilken lön du tjänar som fullstack utvecklare. Men det finns också andra faktorer som kan påverka förutsättningarna när du ska förhandla om din månadslön. Storleken på företaget du arbetar på, komplexiteten i arbetsuppgifter och projektstorlek, samt var i landet som företaget ligger.
Många fullstack utvecklare arbetar på företag som bedriver verksamhet internationellt och en del multinationella företag har ett löneläge som generellt sett är högre. Samma sak gäller för fullstack utvecklare som arbetar på företag baserade i någon av Sveriges större städer. Där det generella löneläget ofta är något högre till följd av ökade levnadskostnader.
Det finns också fullstack utvecklare som väljer att jobba som konsult på konsultbolag, för olika kunder och projekt beroende på inkommande uppdrag. Även frilans, är populärt, där du själv väljer vilka projekt och kundrelationer du vill ta dig an. Då kan lönen variera över tid.
olika roller av fullstack utvecklare.
Som fullstack utvecklare kan du jobba inom olika områden och roller:
Som fullstack utvecklare med ansvar för designen av frontend kommer du att förbättra layouten på produkten och därigenom förbättra användarupplevelsen i stort. Ditt fokus är i det här fallet kund- och användarsidan, varpå du behöver använda din kreativa och artistiska sida för att göra utseendet bättre och maximera funktionaliteten samt användarvänligheten. Det är därutöver viktigt att optimera hastigheten för att göra användarupplevelsen så bra som möjligt.
Ditt jobb går ut på att programmera den kod som driver produkten och som lägger grunden till funktionaliteten i front-end. Du är den som skapar databaskopplingar och ser till att alla funktioner finns tillgängliga som det är tänkt.
Som fullstack utvecklare är du generalist i grunden. Din specialisering sker genom att du fördjupar dina kunskaper inom frontend- och backendteknologi. Du kan utveckla dina kunskaper om:
- Olika programmeringsspråk, till exempel Java, .Net eller JavaScript.
- Olika ramverk, till exempel Node, View, React eller Angular.
Du kan också utöka dina datavetenskapliga kunskaper, till exempel för att bli bättre på att bygga komplexa algoritmer eller få en bättre förståelse för IT-säkerhet.
att arbeta som fullstack utvecklare.
Nedan kan du läsa mer om arbetsuppgifter, ansvarsområden och arbetsmiljön som väntar för den som jobbar som fullstack utvecklare.
-
arbetsuppgifter och ansvarsområden
Den exakta arbetsbeskrivningen för en fullstack utvecklare varierar beroende på vilken arbetsgivare du arbetar för, men några vanliga arbetsuppgifter är att:
- Utveckla mjukvarukomponenter och applikationer. Som fullstack utvecklare kommer du att brainstorma och utbyta idéer om olika funktioner på webbsidor eller i applikationer. Det gör du tillsammans med kollegorna i ditt team. När du har en bestämd uppfattning om hur en applikation ska se ut börjar du programmera. Ditt jobb går ut på att bygga systemets logik, den underliggande arkitekturen och det ramverk som är nödvändigt för att utveckla produkten.
- Uppdatera och felsöka nya funktioner. Du som fullstack utvecklare integrerar nya funktioner som ska förbättra produktens hastighet, prestanda och användarupplevelse. Kontinuerligt letar och åtgärdar du också buggar i produkten.
- Utveckla funktionella databaser och servrar. Alla applikationer, mjukvaror och webbsidor behöver databaser och servrar för att hantera och lagra den data som används. Som fullstack utvecklare kommer du att integrera funktionella databaser och andra verktyg som hjälper till för att förbättra funktionaliteten i produkten.
- Hålla dig uppdaterad om nya tekniker. En viktig del av jobbet som fullstack utvecklare är att hålla dig uppdaterad om framväxande tekniker för att se till att både backend och frontend kan möta användarnas krav och förväntningar. Du bör också kontrollera mjukvaran och webbsidor regelbundet för att se till att de fungerar väl på alla plattformar och i alla enheter.
- Hålla företagsledningen och beslutsfattarna uppdaterade om nya alternativ. I samband med att det kommer uppdaterade tekniker och nya möjligheter är det ditt ansvar som fullstack utvecklare att uppdatera chefer och beslutsfattare inom organisationen. Detta för att dessa ska kunna dra upp riktlinjerna som gäller för ditt jobb. Ofta går ditt jobb också ut på att ta fram olika förslag och sedan genomföra dessa för att garantera säkerheten och prestandan i mjukvarorna.
- Utveckla mjukvarukomponenter och applikationer. Som fullstack utvecklare kommer du att brainstorma och utbyta idéer om olika funktioner på webbsidor eller i applikationer. Det gör du tillsammans med kollegorna i ditt team. När du har en bestämd uppfattning om hur en applikation ska se ut börjar du programmera. Ditt jobb går ut på att bygga systemets logik, den underliggande arkitekturen och det ramverk som är nödvändigt för att utveckla produkten.
-
arbetsmiljö
Som fullstack utvecklare arbetar du vanligtvis en klassisk kontorsmiljö, med många datorer och teknisk utrustning som krävs för att kunna utföra ditt arbete.
Du behöver inte resa särskilt mycket i tjänsten, såvida det inte är för att gå utbildningar i nya kodspråk eller besöka mässor eller konferenser.
En del fullstack utvecklare arbetar som konsulter och kan behöva resa till olika kunder för att spendera sina arbetsdagar där, men väl på arbetsplatsen tillbringas arbetstiden framför en dator.
-
dina kollegor
Som fullstack utvecklare kommer du ofta att arbeta tillsammans med andra utvecklare. Du kan till exempel arbeta med webbutvecklare eller mer specialiserade backend utvecklare, frontend utvecklare, cloud utvecklare eller mjukvaruingenjörer.
-
arbetsschema
Fullstack utvecklare är för det mesta ett heltidsjobb som innebär upp till 40 timmars arbetstid i veckan. I utgångsläget arbetar en fullstack utvecklare under ordinarie kontorstider, men det finns arbetsgivare som erbjuder sina anställda stor flexibilitet i arbetet såvida du möter dina deadlines och sköter dina arbetsuppgifter.
Fullstack utvecklare är ofta ett självständigt jobb, eftersom du är en utvecklare som kan både backend och frontend. En fullstack utvecklare kan därför hantera projekt på egen hand och är därmed inte lika beroende av att finnas på plats för att samarbeta med andra i teamet. Det är därför vanligt att du som fullstack utvecklare har möjlighet att arbeta delar av din arbetstid hemifrån.
Vissa fullstack utvecklare väljer att jobba som konsulter på frilansbasis och har då mer oregelbundna arbetstider, som ofta är mer kopplade till specifika projekt.
-
framtidsutsikter
Som fullstack utvecklare har du goda karriärmöjligheter. Du kan till exempel specialisera dig inom frontend eller backend, vidareutbilda dig för att bli mjukvaruingenjör eller programmerare, eller ta mer ansvarsfyllda roller som projektledare eller ansvarig programmerare. Det går också att utbilda sig vidare inom andra IT-relaterade jobb.
-
fördelar med att hitta ett jobb som fullstack utvecklare via randstad
Det finns många fördelar med att hitta ett ledigt jobb som fullstack utvecklare via Randstad.
- Olika utvecklings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa dig vid behov
- Många lediga jobb inom ditt område
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Hoppas du på en tillsvidareanställning som fullstack utvecklare? Ett tillfälligt eller projektbaserat kontrakt som fullstack utvecklare är ofta ett bra första steg mot att få ett attraktivt fast jobb. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer som fullstack utvecklare.
Det finns några olika utbildningsalternativ för dig som vill bli fullstackutvecklare
- högskola/universitet
Genom att studera webbutveckling, programmering eller något IT-relaterat studieområde får du akademiska meriter som gör dig mer attraktiv för arbetsgivarna. Om du har en ambition att få en chefsroll eller avancera vidare efter att ha arbetat som fullstackutvecklare bör du överväga högskolestudier, i och med att den typen av akademiska meriter ofta är mycket meriterande.
- yrkeshögskolan
Det finns YH-utbildningar för programmerare inom både backend och frontend. YH-utbildningar ger ofta en praktisk kunskap som går att använda sig av på ett konkret sätt i arbetslivet.
- internutbildning
Många IT-företag har ett stort behov av arbetskraft och som ett sätt att hantera det behovet har de börjat internutbilda sin personal. Det gäller både anställda sedan tidigare, som vidareutbildas för att kompetensutvecklas, men också nya anställda. I vissa fall har de speciella anställningsprogram där de utbildar och förbereder fullstackutvecklare för arbetslivet.
- praktikplats
Det är alltid meriterande med praktisk erfarenhet, inte minst inom ett så pass praktiskt jobb som fullstackutvecklare. Den som kan kombinera en utbildning med en praktikplats har därför goda chanser att hitta ett jobb efter studierna.
kunskap och kompetenser.
Du behöver följande kunskaper för att bli framgångsrik som fullstack utvecklare:
-
programmeringskunskaper
Att ha exceptionella kunskaper kring programmering och god kunskap om många olika kodspråk inom både frontend och backend är en förutsättning för att bli en lyckad fullstackutvecklare.
-
webbarkitektur
Som fullstackutvecklare behöver du också vara en skicklig webbarkitekt och förstå hur kodstrukturen ska se ut för att bygga en server som kommer att möta kraven från användarna.
-
ett öga för detaljer
Små förändringar i koden kommer att innebära stora förändringar i slutresultatet. Att ha ett gott öga för detaljer gör det enklare att upptäcka fel och hitta nya lösningar på potentiella problem. Du kan också spara en hel del tid på det här sättet och i slutändan kommer projektet du arbetar på helt enkelt att bli bättre.
-
kreativt tänkande
Som fullstackutvecklare behöver du vara kreativ när du designar visuellt tilltalande, funktionella produkter. Kreativt tänkande kommer också hjälpa till med att hitta lösningar på olika problem.
-
problemlösningsförmåga
För att bli framgångsrik som fullstackutvecklare krävs det att du har en god problemlösningsförmåga. I kodningen kommer du att stöta på hinder. Då gäller det att kunna tänka utanför boxen och hitta lösningar som tar projektet framåt.
vanliga frågor om rollen som fullstack utvecklare.
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som fullstack utvecklare.
-
vad är en fullstack utvecklare?
En fullstack utvecklare arbetar med webbutveckling och använder sin kunskap om både front-end och back-end för att bygga applikationer, hemsidor och mjukvaror. Ambitionen är att bygga produkter där användarvänligheten är hög och där prestandan är optimerad.
-
är det svårt att jobba som fullstackutvecklare?
Fullstackutvecklare är onekligen ett utmanande jobb, eftersom du behöver kunna både frontend och backend. Du bygger hela webbsidor, applikationer och mjukvara från grunden och det innebär att det är ett svårt jobb. För den med rätt kompetens är det dock ett roligt och belönande arbete.
-
hur utbildar jag mig till fullstack utvecklare?
Du behöver goda kunskaper om programmering och webbutveckling för att kunna arbeta som fullstackutvecklare. Det finns dock inga specifika utbildningskrav. Läs mer om vilka utbildningsalternativ som finns under utbildning och kvalifiktionare för att se vilken utbildning som passar dig bäst.
-
hur söker jag ett ledigt jobb som fullstack utvecklare?
Det är enkelt att söka ett jobb som fullstack utvecklare. Sök bland våra lediga jobb i ditt område. Skicka sedan in ditt CV och ditt personliga brev eller sök via LinkedIn.
Om du behöver hjälp med din jobbansökan kan du läsa alla våra jobbtips här!
-
vidare läsning om rollen som fullstack utvecklare
Här kan hittar du mer information om rollen som fullstack utvecklare.
bevaka jobb för fullstack utvecklare.
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.