vad är en konstruktör?
Som konstruktör utvecklar du både produkter och tillverkningsprocesser för att förbättra produktiviteten och lönsamheten i företaget. Du använder dig av datorbaserade mjukvaror som CAD och AUTOCAD för att skapa nya produktdesigner.
Med hjälp av mjukvaran kan du förvandla dina idéer till modeller och prototyper. Genom att skapa prototyper med förbättrad design har du möjligheten att prova dina produkt- och designidéer i fysiskt format. Förutom att utveckla ny produktdesign kan du även arbeta med att hitta nya lösningar för att förbättra befintliga produkter. Detta för att möta de krav och förväntningar som kunderna har och som ständigt förändras.
konstruktör jobbvad gör en konstruktör?
En konstruktör tar fram, studerar och utvecklar idéer. När du arbetar med research och utveckling handlar ditt jobb om att analysera marknadsdata och marknadsanalyser för att hitta nya möjligheter till förbättring av produktdesign. Du samarbetar med olika avdelningar och team för att komma fram till den bästa möjliga designen. Du kan komma att ta fram designförslag för till exempel produktion av leksaker, kontorsmaterial, köksutrustning, elektronik eller sportutrustning.
Som konstruktör handlar ditt uppdrag om att ta fram säkra produkter som också visuellt sätt ser bra ut. Du utgår från designspecifikationerna för att utveckla kostnadseffektiva produktdesigner. För att säkerställa effektivitet utvärderar och analyserar du tillverkningsprocesserna. En konstruktör behöver bra kunskaper inom matematik och IT för att kunna ta fram en så bra design som möjligt.
Skulle ett jobb som konstruktör passa din kreativitet och din innovationsförmåga? Då kan du läsa vidare nedan om vilka kompetenser som behövs för att lyckas i rollen som konstruktör, vilka arbetsuppgifter du har samt vilka kollegor du kommer arbeta tillsammans med.
genomsnittlig lön som konstruktör.
Det finns en rad olika aspekter som kan påverka den genomsnittliga lönen som konstruktör. Eftersom det är ett jobb som går att hitta hos många olika arbetsgivare, som i sin tur kan vara verksamma inom många olika branscher, kommer löneläget variera ganska mycket för en konstruktör. För mer information om lönenivå se unionens sida med marknadslöner.
faktorer som påverkar lönen för en konstruktör
Förutom att branschen och storleken på företaget är delar som kan påverka lönen för en konstruktör, bör man ha med sig att det generella löneläget i Sverige ser annorlunda ut på olika ställen. I storstäder och tillhörande regioner ligger det generella löneläget högre än i mindre städer eller på landsbygden. Som konstruktör kan man därmed ofta få en högre lön om man arbetar hos ett företag i en större stad, snarare än hos ett företag på en mindre ort. Även vilket ansvarsområde man har och ens arbetsuppgifter spelar roll och påverkar ens lön. Likaså arbetslivserfarenhet och kompetensinriktning.
olika roller av konstruktörer.
De två huvudsakliga områden som en konstruktör kan rikta in sig på, är följande:
-
elkonstruktör
Som elkonstruktör kan du specialisera dig på att utveckla och designa elektroniska produkter. Du kommer tillexempel att utveckla produkter som används inom medicinsk utrustning eller kraft- och elnät. Du kan också skapa prototyper för elektroniska apparater.
-
visuell konstruktör
Som visuell konstruktör kan du specialisera dig på den visuella sidan av nya produkter. Då kommer du att vara ansvarig för att designa former och det helhetsmässiga visuella intrycket. Du fokuserar på produktens utformning och ser till att kundernas produkter är attraktiva och enkla att använda. Just det senare, att arbeta på produkternas funktionalitet och effektivitet, är en viktig del av helhetsintrycket.
-
mekanikkonstruktör
Som mekanikkonstruktör inom industrin jobbar man ofta med att rita/skapa nya produkter och komponenter, ofta med hjälp av CAD. Man kan även arbeta inom fordonsindustrin. Mekanikkonstruktörer arbetar med olika delar i utvecklingsprocessen såsom konceptutveckling, visualisering/modellering, beräkning, formgivning, konstruktion, prototypframtagning till slutlig produktionssättning.
att arbeta som konstruktör.
En konstruktör är specialiserad inom vetenskapen som förklarar hur saker skapas. Du är involverad i produktdesignen, från idéstadiet till utvecklingsstadiet. Nedan kan du läsa mer om ansvarsområden, karriärmöjligheter och i vilken arbetsmiljö du kommer att arbeta i rollen som konstruktör.
-
ansvarsområden och arbetsuppgifter
Nedan ges några av de mer vanligare arbetsuppgifterna som en konstruktör har:
- Konsultera med kunder och kollegor: Som konstruktör kommer du att vara en del av möten med kunder och kollegor för att ta fram specifikationer och önskemål för nya produkter. Du behöver identifiera kundens behov relaterat till den produkt som ska tas fram, för att sedan utveckla designen. Du säkerställer också slutproduktens funktionalitet och den visuella strukturen och formen.
- Konkretisera kundernas koncept och idéer: Som konstruktör är en av utmaningarna att “översätta” kundernas idéer och koncept till faktiska design och produkter. Med hjälp av deras idéer kommer du att kunna ta fram förslag på produktdesign med hjälp av olika mjukvaror. Du samarbetar också med andra ingenjörer för att ta idéerna som finns, till konkreta produktförslag och genomförbara slutprodukter.
- Testa produktdesignen: En viktig del är att också testa den produktdesign som tas fram. Du bygger prototyper och ritar upp designspecifikationerna som ska följas. Men innan produktionen testar du prototyperna för att säkerställa att det blir en hållbar produkt. Efter du testat designen noga ger du förbättringsförslag där det behövs.
- Bistå i tillverkningsprocessen: Det är inte bara produktdesignen i sig som är i fokus för en konstruktör. Under tillverkningsprocessen bistår du även med din expertis, för att kartlägga vilka potentiella förbättringar som kan göras för att effektivisera hela processen och slutprodukten.
-
arbetsmiljö
En konstruktör kan arbeta inom en rad olika industrier och branscher, från tillverkningsföretag till rymdindustrin. Ditt arbete är i grunden förlagt till en kontorsmiljö, där du använder dig av datorer och mjukvaror för att ta fram din produktdesign.
Arbetet kan också innefatta att skapa produktprototyper i labbmiljö och beroende på ditt specialistområde kan det även ingå att besöka tillverkningsplatser och industrier. Även en del resor kan förekomma i jobbet, för att kunna träffa olika kunder.
Det finns även möjlighet att till viss del att arbeta på distans, till exempel under produktdesignfasen, då mycket tid spenderas framöver datorn.
-
dina kollegor
Vilka dina kollegor är, beror på inom vilken bransch du är verksam i, men projektledare, industridesigners och olika typer av ingenjörer är vanliga kollegor till en konstruktör. När du arbetar i kontorsmiljö kommer du också att ha kollegor som arbetar inom helt andra områden och på andra avdelningar på företaget. Det kan handla om ekonomiassistenter, chefer och administratörer.
-
arbetsschema
I grunden är konstruktör ett heltidsjobb med upp till 40 timmar arbetstid i veckan. Det finns ofta en flexibilitet i arbetstiderna, men kontorstider mellan 8 och 5 är vanliga.
I vissa perioder kan man behöva arbeta övertid eller på mer obekväma arbetstider, för att hinna möta deadlines för olika projekt. Det finns konstruktörer som arbetar deltid eller på projektbasis, men det vanligaste är att man har en tillsvidareanställning på heltid.
Ett annat alternativt kan vara att jobba som konsult via ett bemanningsföretag. Då får du vara ute hos olika kunder samt arbeta i olika projekt. Du kan även jobba som egen företagare och då som underkonsult, där du till en viss del har större möjlighet att reglera dina egna arbetstider.
-
framtisdutsikt
En konstruktör har goda möjligheter till jobb då det är ett arbete som behöver utföras inom en rad olika branscher och företag. För att bli mer attraktiv hos arbetsgivare, kan du specialisera dig inom specifika områden, som till exempel inom utrustningsdesign, där du då blir elkonstruktör. En del konstruktörer väljer också att bli industriingenjörer.
-
fördelar med att hitta ett jobb som konstruktör via randstad
Det finns många fördelar med att hitta ett ledigt jobb som konstruktör via Randstad:
- Olika utvecklings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa dig vid behov
- Många lediga jobb inom ditt område
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Vill du ha en tillsvidareanställning som konstruktör? Ett tillfälligt jobb som konstruktör är ofta ett bra första steg mot en fast anställning. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer som konstruktör.
Det finns olika vägar för att bli konstruktör:
-
universitets- eller högskoleexamen
Att ha en ingenjörsutbildning i grunden är viktigt för att kunna arbeta som konstruktör. Det går att läsa flera olika utbildningar för att sedan specialisera sig till konstruktör, men det finns också högskole- och universitetsutbildning som är direkt inriktade på en karriär som konstruktör. Att läsa vidare efter en kandidatexamen, för att läsa till ingenjör på mastersnivå, är meriterande när man ska ansöka om jobb som konstruktör.
-
praktikplats
Om du inte lyckas komma in på en utbildning till ingenjör kan du ansöka om en praktikplats eller en utbildning som kombinerar teori med praktikplats. Det är ett bra sätt att få kontakter hos en potentiell arbetsgivare samtidigt som du lär dig jobbet som konstruktör.
-
arbetslivserfarenhet
Det går inte att underskatta att arbetslivserfarenhet spelar stor roll när man ska arbeta som konstruktör, eller som någon annan form av ingenjör. Ju längre du har arbetat som ingenjör, desto mer attraktiv kan du bli för arbetsgivare. Konstruktör är ett jobb där du också behöver kompetensutvecklas kontinuerligt. Den som har arbetat länge har med andra ord haft möjlighet att bygga på sin kunskap över tid.
kunskap och kompetenser.
Några viktiga kompetenser du behöver för att lyckas som konstruktör är:
-
tekniska kunskaper
I jobbet som konstruktör arbetar du med avancerade datorprogram och mjukvaror för att skapa prototyper och utkast till produktdesigns. Att ha en djup förståelse för verktyget hjälper dig att bli en bra konstruktör, som hittar effektiva produkt- och designlösningar. Därför behöver du exceptionella tekniska kunskaper.
-
matematiska kunskaper
Som konstruktör kommer du att rita upp designritningar och specifikationer för produkter. Det kräver ett starkt matematiskt kunnande. Du ska också göra uppskattningar över hur mycket råmaterial som behövs i produkten. Då behöver du en matematisk grund att stå på, för att kunna göra ritningar och beräkningar av materialåtkomsten i produktionen.
-
kreativitet
I rollen som konstruktör arbetar du inom ett vetenskapligt och teknologiskt område, men du behöver trots det en stark kreativitet för att utveckla produktdesign och hitta nya idéer för att förbättra befintliga produkter. En kreativ ådra hjälper dig att hitta nya idéer och lösningar att prova, samt hitta vägar att göra tidigare produkter ännu bättre.
-
analytisk förmåga
Ett analytiskt sätt att tänka är också viktigt, då i termer av ett kritiskt tänkande och en bra observationsförmåga. Analytisk kompetens gör att du har lättare att diagnostisera och identifiera problem, samt hitta lösningar som gör att prototyperna blir effektiva och att produktion kan påbörjas. Ditt analytiska sätt att tänka gör det också möjligt att hitta sätt att effektivisera olika delar av processen.
-
samarbetsförmåga
Att kunna vara en lagspelare och samarbeta med andra är viktigt som konstruktör, eftersom jobbet kommer att utföras i team med andra ingenjörer. Då behöver man kunna lyssna på andra, ta del av feedback och våga bidra med sina egen kompetens. Att hjälpa till att skapa en positiv arbetsmiljö är också viktigt för en konstruktör.
-
kommunikativ förmåga
För att kunna arbeta i team är det viktigt att också vara kommunikativ, men det är viktigt i andra delar av jobbet som konstruktör också. Du behöver kommunicera tydligt med kunder, för att kunna möta deras behov. Dessutom behöver du kommunicera med kollegor för att vara säker på att ni går åt samma håll.
vanliga frågor om rollen som konstruktör.
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som konstruktör.
-
vad gör en konstruktör?
Som konstruktör är du inbladad i flera steg av processen, från idéstadiet fram till realiseringen av en idé och produktion. Du har i uppdrag att identifiera komplexa designproblem, utveckla innovativa designlösningar, utvärdera olika alternativ och genomföra noga tester samtidigt som en deadline ska mötas.
-
vilka kvalifikationer krävs för att bli konstruktör?
Vanligtvis behövs avancerade kvalifikationer för att kunna få ett jobb som konstruktör. Det är ett jobb som ofta kräver en högskole- eller universitetsexamen som ingenjör. Det finns flera olika ingenjörsutbildningar som gör det möjligt att arbeta som konstruktör i yrkeslivet. Det finns också praktikplatser som gör det möjligt att utvecklas i rollen som konstruktör, parallellt med att man lär sig mer om jobbet.
-
är konstruktör ett bra jobb?
Om du älskar att skapa nya och innovativa produktdesigner kommer arbetet som konstruktör vara mycket tillfredsställande. Det är ett lukrativt arbete som ger dig chans att vara kreativ, men det är också ett arbete där du får vara involverad. Karriärmöjligheterna som konstruktör är goda.
-
vilka kunskaper behöver en konstruktör ha?
Som konstruktör är det viktigt att ha en kreativ ådra, ett öga för design och ett matematiskt kunnande då det är en ingenjörsroll. Om du har alla dessa egenskaper kommer du att kunna skapa en produktdesign som gör kunden nöjd och som senare kan användas i produktion.
-
hur söker jag ett jobb som konstruktör?
Det är enkelt att söka ett jobb som konstruktör via Randstad. Sök bland våra lediga jobb i ditt område. Skicka sedan in ditt CVoch ditt personliga brev eller sök via LinkedIn.
Om du behöver hjälp med din jobbansökan kan du läsa alla våra jobbtips här!
bevaka jobb för konstruktör.
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.