vad är en löneadministratör?
Som löneadministratör arbetar du antingen på en HR-avdelningen eller ekonomiavdelning. Du ser till att alla anställda får sin lön de har rätt till på utsatt tid. Du har också ansvar för att bevaka att alla delar som går att koppla till lönerna på ett företag, är korrekta. Till exempel kommer du att samla in persondata och annan personlig information från de anställda, samt se till så att registrerade timmar stämmer. Du använder sen den här data för att organisera, tabell- och protokollföra och räkna ut lönerna. Ofta sker utbetalningen av lönen en gång i månaden, men kan variera beroende på hur de anställdas anställningsavtal ser ut.
De flesta som arbetar på en löneavdelning behöver ha någon form av ekonomi- eller bokföringsexamen, eller en längre arbetserfarenhet inom motsvarande område. Du behöver datakunskap och förståelse för olika system som används inom lönehantering. Även ett öga för detaljer kan vara bra, för att undvika misstag i uträkningarna.
löneadministratör jobbvad gör en löneadministratör?
Som löneadministratör kommer du att arbeta vid sidan om HR-medarbetare och på företag inom många olika branscher, däribland IT, försäljning, butiksverksamhet, marknadsföring eller entreprenad och anläggning. Om du arbetar för ett mindre företag kan dina arbetsuppgifter vara mer HR-inriktade, med inblandning av exempelvis anställningsprocesser eller upplärningsprocesser av nyanställda. Den som arbetar som löneadministratör på ett större företag kommer att ha mer HR-inriktade kollegor, och kan också arbeta med lönespecialister. I sådana fall arbetar löneadministratör till större del med uträkningar och löneutbetalningar. Den som arbetar för ett konsultbolag inom HR kommer att arbeta med flera olika företag, som väljer att outsourca sin löneadministration och för att kunna fokusera mer på sin egen kärnverksamhet. Då kommer du som löneadministratör arbeta med lönerna i flera olika bolag parallellt.
Läs vidare om vad vilka kvalifikationer och kompetenser som krävs för att lyckas i en roll som löneadministratör.
genomsnittlig lön som löneadministratör.
En löneadministratör hanterar de anställdas löner, men när det gäller den genomsnittliga lönen, varierar den beroende på olika faktorer. En del löneadministratörer arbetar på redovisningsbolag och har andra arbetsuppgifter vid sidan om löneadministrationen. Andra löneadministratörer arbetar på större företag och har därmed ett större ansvar. För mer informatin om lönenivån för löneadministratör, se unionens marknadslöner.
olika roller av löneadministratör.
Som löneadministratör kan de arbetsuppgifterna variera beroende på arbetsgivare och även rollen kan se annorlunda ut. Som löneadministratörer kan du avancera i karriären och bli lönespecialist, det beroende på vad det är för företag man arbetar på och vilka roller samt arbetsuppgifter som behöver fyllas.
-
junior löneadministratör
Som löneadministratör på juniornivå kommer du att ansvara för de administrativa delarna i hela löneavdelningens arbete. Du kommer exempelvis ansvara för att kontrollera de anställdas information och arbetade timmar, innan du registrerar deras lönebesked i systemet. Du räknar också på löner i form av olika avdrag och skatter, i enlighet med lagar och regler som gäller. När du arbetar som som löneadministratör på den här nivån, arbetar du ofta vid sidan om lönespecialister och rapporterar till den löneadministratör som har det det mer övergripande ansvaret.
-
senior och ansvarig löneadministratör
Om du arbetar i en mer senior roll som löneadministratör med större ansvar, går arbetet snarare ut på att ha en överblick och kontrollera att övriga löneadministratörer gör sitt arbete. Då kan rollen inkludera mer schemaläggning och planering, men också kontrollering av lönerapporter. Vissa löneadministratörer som har ansvar alla lönedelar på ett företag är också ansvarig för att utforma policys kring löner, som då ska gälla för hela företaget.
-
extern löneadministratör
Om du arbetar för ett konsultbolag inom HR genomför du löneadministration åt flera olika företag, som kan vara verksamma inom flera olika branscher. Arbetet går ut på att räkna fram löner, utforma lönebesked och säkerställa att arbetsmarknadslagarna följs på ett korrekt sätt.
att arbeta som löneadministratör.
Att jobba som löneadministratör innebär att man kommer att arbeta med de anställdas löner och genomföra viktiga administrativa uppgifter kopplade till det. Nedan kan du läsa vidare om typiska arbetsuppgifter som en löneadministratör har och hur en vanlig arbetsdag kan se ut.
-
arbetsbeskrivning löneadministratör
Några av de mer vanligt förekommande arbetsuppgifter för en löneadministratör kan vara följande:
- Samla in uppgifter om anställda: Som löneadministratör samlar du in och organisera persondata och annan personlig information från samtliga anställda. Du behöver också se till att informationen är aktuell och därmed kontrollera eller uppdatera den löpande, för att vara säker på att all nödvändig information finns registrerad. Du håller också koll på anställda som har lämnat företaget för att se till att deras information finns lagrad på ett sätt som följer de lagar och regler som gäller för personuppgifter.
- Registrera arbetade timmar: Som löneadministratör ska du se till att de anställda registrerar sina timmar i det system som används. Då det här är information som krävs för att kunna räkna ut lönerna behöver du också vara uppmärksam på eventuellt misstag eller saknad information. En viktig arbetsuppgift är att se till att systemet fungerar problemfritt, för att undvika förseningar i det löneadministrativa arbetet. Du bör också se till att de anställda registrerar sina OB-timmar för att de ska kunna få rätt övertidsersättning i tid.
- Räkna ut och administrera anställdas löner: Efter att arbetstimmarna blivit registrerade i systemet är det ditt jobb som löneadministratör att räkna fram lönerna. Lönebesked ska upprättas och skickas ut till alla medarbetare, där du är ansvarig för att se till att de får rätt utbetalning, på rätt dag. Det innebär ett löpande arbete under hela månaden, för att kunna betala ut lönen i rätt tid.
- Göra avdrag för exempelvis skatt: I samband med att lönen betalas ut till de anställda kommer det även att göras avdrag för inkomstskatt, som arbetsgivaren betalar in till Skatteverket. Det tillkommer också kostnader för arbetsgivaravgifter, där du som löneadministratör är ansvarig för att vara uppdaterad med aktuella lagar och regler kopplade till dessa olika avdrag och skattebetalningar. Det är en viktig del av jobbet som löneadministratör, då misstag kan leda till böter och sanktioner för bolaget. Det kan även vara andra avdrag som ska göras i samband med löneutbetalningar, till exempel friskvård, eller tjänstepension som ska betalas in i samband med löneutbetalningen. Då villkoren kan se olika ut för de anställda är det ditt jobb att hålla koll på anställningsavtalet och dess villkor.
- Förbereda lönerapporter: Som löneadministratör är en del av arbetet rent administrativt, till exempel att föra protokoll och registrera alla delar av det löneadministrativa arbetet du gör. Exempelvis behöver du skriva lönerapporter varje månad, som sedan ligger till grund för företagets bokföring. Dessutom är du som löneadministratör ansvarig för att hantera eventuella problem som uppkommer, som till exempel förseningar av utbetalning eller om det skett en felaktigt utbetalning. I detta ingår samtidigt att hålla koll på regler, för att se till att det följs och inte orsakar några problem längre fram.
-
arbetsmiljö
Som löneadministratör kan du arbeta inom olika branscher och företag, och som behöver hjälp med det administrativa lönearbetet varje månad. Det kan vara allt från butiksbranschen till tillverkningsindustrin eller byggnadsföretag. Oavsett om du arbetar som konsulterande löneadministratör eller på en löneavdelningen i ett större eller mindre företag, kommer du att arbeta i en kontorsmiljö. Stora delar av arbetet utförs på datorer och i de olika lönesystem företagen satt upp. Delar av arbetet går att utföra hemifrån, om man har tillgång till rätt utrustning och system.
-
dina kollegor
Vilka dina kollegor blir beror helt på vilken arbetsgivare du arbetar för, men om du arbetar på en större HR-avdelning kommer du att ha HR-chefer och andra HR-medarbetarna nära dig på jobbet. Du kan också arbeta nära revisorer och rekryterare, samt andra experter inom områden som går att koppla till HR och lön. På större företag kan löneavdelningen vara stor, och som löneadministratör kan du därmed arbeta med flera andra med liknande titel som du själv har.
-
arbetsschema
Som löneadministratör är det vanligaste att man arbetar under vanliga kontorstider med 40 timmars arbetsvecka. Vanligtvis är löneadministratör ett heltidsjobb, men det finns också deltidsanställningar hos en del mindre företag. Då är det även vanligt att man arbetar med andra arbetsuppgifter som går utöver lönedelarna.
Ibland kan du som löneadministratör behöva arbeta lite mer intensivt under den sista veckan innan löneutbetalningarna ska göras, just för att se till att det inte sker några förseningar. Den som har eget företag eller arbetar på ett konsultbolag kan ha mer flexibla arbetstider, beroende på vad kunderna önskar.
-
framtidsutsikter
Rollen som löneadministratör är ett arbete som går att hitta inom många olika branscher. Alla företag som har anställda av något slag, behöver någon som kan hantera och arbeta fram lönerna samt göra utbetalningarna.
Som löneadministratör har du goda karriärmöjligheter. En erfaren löneadministratör kan ta mer ledande roller eller arbeta som chef på löneavdelningen. Med chefserfarenhet går det även sen att ta andra ansvarsroller inom HR på samma eller andra företag. Detta gör att rollen som löneadministratör är ett bra ingångsjobb för den som hoppas kunna göra karriär framöver.
-
fördelar med att hitta ett jobb som löneadministratör via randstad
Det finns många fördelar med att hitta ett ledigt jobb som löneadministratör via Randstad:
- Olika utvecklings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa dig vid behov
- Många lediga jobb inom ditt område
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Vill du ha en tillsvidareanställning som löneadministratör? Att ta ett tillfälligt jobb som löneadministratör är ett bra sätt att skaffa sig den erfarenhet och det kontaktnät som krävs för att få en fast anställning. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer.
Det finns inga specifika krav på utbildning för att arbeta som löneadministratör, men den som har utbildningsmeriter inom HR, ekonomi eller andra närliggande områden, kommer att ha goda möjligheter att få ett jobb som löneadministratör.
Att ha en bredare utbildningsbakgrund ger också bättre förutsättningar för den som önskar att avancera i karriären.
- YH-utbildning: Det finns utbildningar till löneadministratör på yrkeshögskolenivå. Då får du både teoretiskt och praktisk kunskap som kan vara nyttig i rollen.
- Gymnasial utbildning: Många som arbetar som löneadministratörer har inte mer än gymnasial utbildning, men kan ha en fallenhet för att arbeta med siffror eller med administration. Det går också att läsa ekonomiinriktning på gymnasiet, något som ger en viss grund till jobbet som löneadministratör.
- Eftergymnasiala utbildningar: Om du önskar att arbete inom ekonomi och ser löneadministratör som ett bra ingångsjobb, finns det bra utbildningar på universitets- och högskolenivå. Det kan vara utbildningar inom revision, ekonomi och HR.
- Praktikplats: Beroende på arbetsgivare kan ett jobb som löneadministratör vara till stor del administrativt och kräver då inte någon längre utbildningsbakgrund. Då är de praktiska kunskaperna och de personliga egenskaperna betydligt mer relevanta.
- Att få en praktikplats eller ett deltidsjobb som löneadministratör är ett bra sätt att få den erfarenhet som många företag gärna ser att du har.
kunskaper och kompetenser.
För att lyckas i rollen som löneadministratör kan några av de här kunskaperna och kompetenserna vara bra att ha med sig:
-
problemlösning
Att ha en stark problemlösningsförmåga är en viktig egenskap för en löneadministratör, eftersom du kommer att hantera många olika problem och utmaningar kopplade till uträkningar, skatter, lagar och regelverk. För att arbetet ska gå smidigt är det viktigt att kunna hitta snabba och effektiva lösningar på olika problem. Du bör också ha en bra förmåga att förutse eventuella problem och risker.
-
data-och systemkunskap
Det här är något man kan lära sig på arbetsplatsen, men att ha en fallenhet och vana vid att arbeta i olika datorsystem är en stor fördel som löneadministratör. Du kommer att använda olika typer av mjukvaror för att registrera uppgifter, räkna på löner och genomföra utbetalningar.
-
matematiska kunskaper
Du kommer att bli en duktig löneadministratör om du har en fallenhet för siffror. Du behöver ha ett sinne för matematik för att kunna hantera komplexa data, siffror och uträkningar. Att vara duktig på matematik gör det enklare att göra uträkningar och sätta ihop rapporter, men också att undvika misstag och minimera risker.
-
organisationsförmåga
Som löneadministratör kommer du att ha många olika arbetsuppgifter kopplade till månatliga löneutbetalningen. Det gör det viktigt att ha en bra förmåga att kunna organisera och planera, för att se till att man ligger i fas och hinner med alla viktiga delar. Inte minst för att kunna göra löneutbetalningarna i tid och att Skatteverket får sina inbetalningar innan deadline. Annars riskerar företaget att få böter.
vanliga frågor om att jobba som löneadministratör.
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som löneadministratör.
-
vad gör en löneadministratör på jobbet?
En löneadministratör har många olika arbetsuppgifter och den exakta utformningen på rollen kan bero på arbetsgivaren. Men som löneadministratör är man ansvarig för att registrera de anställdas arbetstid, göra löneuträkningar, se till att lagar och regler följs och sedan genomföra löneutbetalningarna i tid.
-
vad behöver man för utbildning som löneadministratör?
Det finns inga specifika utbildningskrav för att arbeta som löneadministratör. Det gör att det är ett bra ingångsjobb för den som vill göra en karriär inom löneadministration, ekonomi eller HR. Att ha en examen inom något av nämnda områden gör det enklare att bli befordrad efter ett ingångsjobb som löneadministratör.
-
finns det många jobb som löneadministratör?
Många företag behöver hjälp av med löneadministration. Stora företag har ofta en eller flera löneadministratörer anställda på löneavdelningen, medan mindre företag arbetar med konsultbolag. Jobbmöjligheterna är därmed goda som löneadministratör, om man är flexibel och kan tänka sig att jobba inom olika branscher.
-
är löneadministratör ett stressigt jobb?
Som löneadministratör har man kravet på sig att hinna samla in all nödvändig information, räkna ut alla löner och genomföra utbetalningar mot en fast deadline varje månad. Men med en god organisations- och planeringsförmåga så löser du uppgifterna på ett bra sätt, så att stress inte behöver skapas.
-
hur söker jag ett jobb som löneadministratör?
Det är enkelt att söka ett jobb som löneadministratör. Sök bland våra lediga jobb i ditt område. Skicka sedan in ditt CV och ditt personliga brev eller sök via LinkedIn.
Om du behöver hjälp med din jobbansökan kan du läsa alla våra jobbtips här!
-
vidare läsning om rollen som löneadministratör
Här kan hittar du mer information om rollen som löneadministratör.
bevaka jobb för processingenjör.
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.