vad är en processingenjör?
En processingenjör ansvarar för att överblicka flera olika processer, allt från design till tillverkning, när det gäller tillverkning av slutprodukter inom olika industrier. Ditt jobb går ut på att kontrollera utrustningens funktionalitet och göra de förändringar som krävs för att maximera produktionsprocessen. Som processingenjör arbetar du främst inom tillverkningsindustrier och läkemedelsindustrin.
processingenjör jobbvad gör en processingenjör?
En processingenjör utvecklar, implementerar, kontrollerar och optimerar processer inom olika industrier. Du skapar ett ramverk för processer som säkerställer att råmaterial kan konverteras till slutprodukter på ett effektivt sätt. Du ser till att tillverkningsprocessen blir så effektiv som möjligt, utan att förbruka mer råmaterial än nödvändigt.
Jobbet som processingenjör har en viss komplexitet eftersom du både tar fram och utvecklar specifikationerna för en produkt, men också matchar dessa med utrustningsspecifikationerna. Du ska dessutom implementera strategier för tillverkningen och kontrollera processerna för att maximera produktiviteten. Processerna som du ansvarar för kan vara allt från enklare maskinella processer till biokemiska reaktioner.
Som processingenjör finns det jobb inom samtliga tillverkningssektorer. Din huvudsakliga arbetsuppgift handlar om att ta fram nya processer för tillverkningen, men du kommer också att analysera och förbättra befintlig tillverkning. Ditt jobb går ut på att anpassa utrustningen och tillverkningsprocessen för att göra produktiviteten så effektiv och lönsam som möjligt. Din kompetens kommer behövas i både research och utveckling, produktion och i den dagliga verksamheten. Det kan även förekomma att du behöver delta i möten med ledningsgruppen.
Du kan arbeta som processingenjör inom kemiska, biokemiska och medicinska industrier, men även på tillverkningsindustrin som är inriktade mot livsmedel. Din roll kräver mycket bra kunskaper i matematik för att kunna göra exakta beräkningar. Det är även viktigt med ett analytiskt och kritiskt tänkande för att kunna se lösningar och optimera processerna inom tillverkningen.
Läs vidare för att ta reda på vilka kompetenser och kvalifikationer du behöver för att lyckas i en roll som processingenjör, vilka arbetsuppgifter du har samt vilka dina kollegor är.
genomsnittlig lön som processingenjör.
En processingenjör har ofta en viktig roll på företaget och för hela den dagliga verksamheten inom industrin. Medellönen variera ganska mycket för en processingenjör. Är du senior och har mer gedigen erfarenhet ligger lönen högre, medan en junior roll, ingångsroll, ligger lönen på en lägre nivå. För mer information om lönenivå för processingenjör, se Statistiska centralbyrån (SCB).
andra faktorer som påverkar lönen för en processingenjör
Det finns flera faktorer som påverkar den genomsnittliga lönen. Rollens utformningen och komplexitet samt hur stort ansvarsområde man har, men även arbetsgivare och vilken industri eller bransch man arbetar inom.
olika roller av processingenjörer.
Som processingenjör kan du specialisera dig inom en rad olika områden. Nedan kan du läsa om några av dem:
-
processingenjör inom tillverkning
Som processingenjör inom tillverkning kommer du att strömlinjeforma och utveckla befintliga processer. Det kan handla om att optimera tillverkningssystem för att kunna göra besparingar för produktionskostnaderna.
-
projekt- och processingenjör
I den här rollen kommer du att vara ansvarig för en grupp eller ett team av ingenjörer som hanterar ett större projekt. Du kombinerar de mer vanliga ansvarsområdena som processingenjör med att även vara projektledare. Just för att säkerställa att hela tillverkningsprocessen fungerar problemfritt och effektivt.
-
processingenjör för effektivisering
I en sådan roll har du ett specialansvar som processingenjör, där det handlar om att försöka få ner omkostnaderna och överblivet, oanvändbart råmaterial. Detta görs genom att effektivisera processerna.
-
processingenjör för automation
Du kan också arbeta med att automatisera produktionen och tillverkningsprocesserna. Då utvecklar du nya processer som ska kunna vara automatiserade, något som ska strömlinjeforma hela tillverkningen.
att arbeta som processingenjör.
I jobbet som processingenjör får du möjlighet att utveckla processer som påverkar hela produktionskedjan och de tillverkningsprocesser som används för att producera olika varor och produkter.
Här kan du läsa vidare om vilka ansvarsområden och arbetsuppgifter som ingår i rollen som processingenjör, arbetsmiljön och hur jobbmöjligheterna ser ut framåt.
-
ansvarsområden och arbetsuppgifter
Den exakta utformningen av rollen som processingenjör beror på inom vilken bransch man är verksam i. Här följer några av de mer vanligt förekommande arbetsupgifterna:
- Research och utveckling: Som processingenjör spenderar du en stor del av din arbetstid med att göra research och arbeta med utveckling. Ditt jobb handlar om att upptäcka och lära dig nya teknologier och hitta mer effektiva sätt att genomföra industriella processer. Att göra research och kunna se utvecklingspotentiella områden är viktiga delar för att förbättra produktiviteten i tillverkningen.
- Testa nya industriella processer: Innan du implementerar en ny process och ersätter den tidigare, är det viktigt att testa den nya mjukvaran. Du simulerar processen med hjälp av avancerad teknik som skapar en mikroversion av de verkliga förutsättningarna. Detta för att hjälpa dig att göra utvärderingar av potentiella processförbättringar. Då kommer du även kunna se potentiella risker och vinster med att göra en förändring av processen.
- Kontroll av utrustning: Som processingenjör har du fokus på den del av verksamheten som bedrivs med industriell utrustning. Du kontrollerar och övervakar utrustningen för att säkerställa att prestandan är optimerad. Du behöver också kontrollera att utrustningen fungerar på ett korrekt sätt enligt de specifikationerna som finns. Att övervaka utrustningen och maskinerna under produktionen gör det möjligt att möta kraven för tillverkningen.
- Dokumentera processer: Du är ansvarig för att skriva rapporter och göra dokumentation av processer, där du även behöver uppdaterade befintlig dokumentation när det genomförs förändringar av produktionsmetoderna. Den uppdaterade dokumentationen säkerställer att alla nyanställda förstår det mest effektiva sättet att hantera produktionsprocesserna.
- Utvärdera risker med befintliga processer och utrustning: Du är ansvarig för att utvärdera befintliga processer för att hela tiden hålla koll på potentiella risker. Samma sak behöver du göra med befintlig utrustning och maskiner, för att se till att det inte finns några risker för skador eller produktionsstopp. Att genomföra dessa kontroller regelbundet skyddar mot riskernas konsekvenser.
- Installera ny utrustning: En processingenjör är också ansvarig för att se över installationen av ny utrustning. Du kontrollerar och övervakar det team som genomför installationen, för att se till att utrustningen möter krav och specifikationer.
-
arbetsmiljö
Som processingenjör kan du arbeta inom olika industrier, allt från matindustrin, plastindustrin till kemikalieindustrin och den medicinska industrin. Det gör att arbetsmiljön kan variera beroende på vilken arbetsgivare och bransch du är verksam inom.
Oftast arbetar du inomhus i fabrikslokaler, där du behöver bära särskilda arbetskläder och skyddsutrustning när du är i närheten av maskinerna. Stora delar av arbetstiden kommer du vara i rörelse eller ståendes, men du kommer också att spendera viss tid på kontor eller i mötesrum för att diskutera och genomföra dokumentation.
En del resor kan förekomma i rollen som processingenjör, men mer sällan än ofta. Även distansarbete är ganska ovanligt, eftersom det krävs närvaro i produktionen för att kunna genomföra sitt arbete.
-
dina kollegor
Som processingenjör kan du ha många olika kollegor, allt från projektledare till ingenjörer inom olika områden. Dataingenjörer, produktingenjörer och konstruktör är några av ingenjörsrollerna således kollegorna som kan finnas vid din sida som processingenjör.
Men när du arbetar i en fabriksmiljö eller i närheten av en produktion finns det även andra roller som kan bli dina kollegor, till exempel produktionsmedarbetare, maskinoperatörer, laboratorieingenjörer och laboratorieassistenter.
-
arbetsschema
Vanligtvis arbetar en processingenjör heltid inom vanliga kontorstider, men ibland kan det förekomma tidiga morgnar, sena kvällar eller nätter för att inspektera produktionsutrustningen. Då kan det ibland behövas jobbas övertid på kvällar, nätter och helger för att genomföra den här typen av inspektioner och underhåll. Det kan förekomma en del deltidstjänster eller projektbaserade anställningar, men det vanliga är att en processingenjör jobbar heltid hos något företag.
-
framtidsutsikter
Som processingenjör inleder du ditt arbete på juniornivå, i en slags lärlingsroll. Du kommer sen att kunna avancera till ett jobb och roller med mer ansvar. Allt handlar om din egen arbetslivserfarenhet, förkunskap och kompetens på området. Det går även att specialisera sig inom andra ingenjörsområden och därigenom bli mer attraktiv för arbetsgivaren. En del processingenjör specialiserar sig exempelvis till designingenjörer.
När man har samlat på sig några år av arbetslivserfarenhet och fått mer gedigen kunskap, kan man gå från processingenjör till mer ansvarsfulla chefsroller så som fabrikschef eller produktionschef.
-
fördelar med att hitta jobb som processingenjör via randstad
Det finns många fördelar med att hitta ett ledigt jobb som processingenjör via Randstad
- Olika utvecklings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa dig vid behov
- Många lediga jobb inom ditt område
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Vill du ha en tillsvidareanställning som processingenjör? I vissa fall kan det vara bra att ta ett tillfälligt jobb som processingenjör, för att samla viktig arbetslivserfarenhet och knyta kontakter inom den bransch man vill arbeta. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer som processingenjör.
Som processingenjör behöver du ha följande utbildning och kvalifikationer med dig in i rollen:
-
universitets- eller högskoleexamen
Det går att utbilda sig till ingenjör på flera olika nivåer i det svenska utbildningsväsendet, men med en kandidat- eller mastersexamen från universitet eller högskola har man en bra grund att stå på när man ska inleda en karriär som processingenjör. Efter att man har läst en kandidat- eller högskoleexamen går det att läsa vidare på mastersnivå, för att spetsa sin kompetens ytterligare och göra sig själv mer attraktiv för arbetsgivare. Det går också att läsa en del ingenjörsutbildningar som YH-utbildning (Yrkeshögskola).
-
arbetslivserfarenhet
I jobbet som processingenjör är praktisk erfarenhet från arbetslivet viktigt för att bli duktig på sitt jobb. Det gör att den som har arbetat några år i rollen och samlat på sig erfarenhet har större möjligheter att byta och få nya jobb som processingenjör.
kunskaper och kompetenser.
Följande kompetenser är viktiga i rollen som processingenjör:
- Matematiska kunskaper: Som processingenjör behöver du ha en djupare matematisk kunskap för att kunna kalibrera instrument och utrustning, men också för att genomföra viktiga beräkningar. Du behöver också samla in data som ligger till grund för dina beräkningar, där matematisk kunskap på en högre nivå är nödvändigt.
- Analytisk förmåga: Tillverkningssystem och processer behöver konstant övervakning för att säkerställa att standarden är på den nivå som önskas. Som processingenjör behöver du lita på din egen analytiska förmåga för att utvärdera olika industriella processer och säkerställa optimeringen av prestandan. Med din analytiska förmåga kommer du kunna hitta risk- och utvecklingsområden mycket enklare.
- God hand med maskiner: På daglig basis kommer du som processingenjör att övervaka användandet av utrustning och tunga maskiner. Att ha viss förståelse för hur maskiner fungerar, eller åtminstone ha erfarenhet och känna sig hemma i en sådan miljö, är meriterande för den som vill jobba som processingenjör.
vanliga frågor om rollen som processingenjör.
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som processingenjör.
-
vad innebär det att jobba som processingenjör?
I rollen som processingenjör är du ansvarig för att processerna som finns inom tillverkning och produktion av slutprodukter är optimerade. Du kommer därför att övervaka användandet av utrustning och maskiner, samt industriella system. Du rekommenderar också de bästa metoderna för att omvandla råmaterialet till färdiga produkter. Som en del av jobbet kommer du att ändra processer för att förbättra produktiviteten och kvalitén på produktionen.
-
vilka kunskaper behövs för att bli processingenjör?
Som processingenjör behöver man hålla sig ajour med olika IT-tjänster och datorprogram för att kunna kalibrera utrustning som används i tillverkning- och industriella processer. Att ha en problemlösningsförmåga på hög nivå kommer också vara viktigt för att kunna göra felsökningar och hitta förbättringsområden. Att vara noggrann och ha ett öga för detaljer hjälper också till att hitta potentiella fel i tillverkningsprocessen eller produktionen.
-
är processingenjör en bra karriär?
Jobbet och rollen som processingenjör finns inom många olika industrier och branscher, och därmed är jobbmöjligheterna goda. Är egenskaperna med problemlösningsfokus, bättre kunskaper i matematik och intresse för maskiner och produktion något som stämmer in på dig, så kan en karriär som processingenjör vara något för dig. Det är också ett utmanande och utvecklande jobb, där du kan vidareutbilda dig, eller söka dig till mer ledande positioner inom samma eller andra företag.
-
hur blir jag processingenjör?
För att bli aktuell för ett jobb som processingenjör behöver du vanligtvis en ingenjörsutbildning på universitets- eller högskolenivå. YH-utbildningar (Yrkeshögskola) på området kan också vara ett första steg mot ett jobb som processingenjör. Annars är det viktigt med arbetslivserfarenhet, där till exempel en praktikplats som processingenjör kan hjälpa dig att senare få en tillsvidareanställning.
-
hur ser framtiden ut för processingenjörer?
Rollen som processingenjör behöver fyllas av många företag inom flera olika industrier. Men i dagens läge går utvecklingen i en positiv riktning för processingenjörer som fokuserat på att utveckla automatiserade system, exempelvis robotlösningar för industrier. Det är inom det området som man tror det kommer finnas större jobbmöjligheter inom i framtiden, för processingenjörer.
-
vidare läsning om rollen som processingenjör
Här kan hittar du mer information om rollen som processingenjör.
-
hur söker jag ett jobb som processingenjör?
Det är enkelt att ansöka om ett jobb som processingenjör, om det är en karriär som intresserar dig. Sök bland våra lediga jobb i ditt område. Skicka sedan in ditt CV och ditt personliga brev eller sök via LinkedIn. Om du behöver hjälp med din jobbansökan kan du läsa alla våra jobbtips här!
bevaka jobb för processingenjör.
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.