vad är en processoperatör?
En processoperatör arbetar på fabriker och stora produktionsfaciliteter. I jobbet ingår det att förse maskiner med det råmaterial som behövs för att producera produkterna, samt se till att maskinerna är i drift under hela processen. Som processoperatör kan du arbeta inom en rad olika industrier, från att jobba med metaller och plast till andra material och konsumtionsvaror. Ditt ansvar som processoperatör är att se till att kraven som finns för industrin uppfylls under hela tillverkningsprocessen. Du behöver förstå slutprodukterna, föra säkerhetsprotokoll och sätta kvalitetskrav för att kunna utföra ditt arbete effektivt.
lediga jobbvad gör en processoperatör?
Till skillnad från en vanlig fabriksmedarbetare använder du specialiserade maskiner för att genomföra dina arbetsuppgifter. Du kan till exempel använda datorstyrd utrustning för att beskära metaller och du använder även olika kontrollmaskiner. När du arbetar på en fabrik packar du också produkterna och förbereder dessa för leverans.
För att klara av jobbet som processoperatör behöver du ha god fysik, då jobbet består av att flytta tunga paket och råmaterial och där du under produktionen kommer att använda dig av tung utrustning och maskiner. Detta ställer höga krav på din fingerfärdighet och nogrannhet. Som processoperatör är du också ansvarig för underhåll och reparation av utrustningen och maskinerna som används i produktionen. Du rengör utrustningen och ersätter maskindelar som har utsatts för slitage. Om det är en maskin som behöver monteras hjälper du och andra fabriksmedarbetare till med att bygga ihop utrustningen eller maskinen.
Skulle ett jobb som processoperatör intressera dig? Läs då vidare för att ta reda på mer om vilka kompetenser och kvalifikationer som krävs för att lyckas i en roll som processoperatör.
genomsnittlig lön som processoperatör
Processoperatör är ett jobb som behövs inom flera olika industrier och branscher. Som processoperatör arbetar du oftast heltid, men det kan förekomma skift- eller jobb på obekväma arbetstider, vilket skift- eller OB-tillägg. En del processoperatörer väljer också att jobba övertid för att öka sin lön. För mer information om lönenivån för processoperatör se SCB.
-
olika faktorer som påverkar lönen som processoperatör
Din månadslön som processoperatör kan variera beroende på en rad olika faktorer, vid sidan om hur mycket du arbetar. En faktor är inom vilken industri du är verksam, där det generella löneläget kan vara högre inom vissa industrier än andra. Processoperatörer behövs inom tillverkningsindustrin och då riktat mot olika produkterområden, där produktområdet kan påverka vilken lön du får.
Som processoperatör kan du också ha olika komplexa roller och ansvar. En del processoperatörer arbetar primärt i den löpande produktionen och ser till att den flyter på från dag till dag. Andra processoperatörer har mer komplexa arbetsuppgifter och ett större ansvar, vid sidan om den dagliga produktionen. Ju mer ansvar och komplexitet i rollen kräver, desto bättre förutsättningar har du till en högre lön.
Det finns också faktorer som påverkar hela den generella arbetsmarknaden. Det här gäller främst storstadsregioner. I stora städer som Göteborg, Stockholm och Malmö är möjligheterna till högre lön bättre. Men i dessa regioner är levnadskostnaderna också högre än ute på landsbygden.
olika roller av processoperatörer
En processoperatör kan arbeta inom flera olika industrier och därmed ha olika roller:
-
processoperatör vid löpande band
Löpande band-principen är viktig inom tillverkningsindustrin och det behövs processoperatörer som är närvarande i den delen av produktionen. Ditt ansvar kan vara att beskära råvaror eller råmaterial, sätta ihop och montera olika delar på maskinen eller packa slutprodukter. I vissa fall är processoperatören också en del av teamet som jobbar med kvalitetssäkring i produktionen.
-
maskinoperatör
Som maskinoperatör är man en processoperatör med fokus på maskinerna som används för råvarorna och råmaterial till produkter. I rollen kan det ingå att köra truck och använda mjukvaror kopplade till olika maskiner.
-
operatör inom livsmedelsproduktion
En processoperatör som arbetar inom livsmedelsproduktion är delaktig i produktionen av livsmedelsprodukter. I dina arbetsuppgifter ingår att väga och kontrollera råvarorna innan produktionen. Det är viktigt att se till att hälsokraven uppfylls och att det är rent och snyggt runt omkring. Du behöver också se till att protokoll för livsmedel följs och även göra kvalitetskontroller av produktionen och dess slutprodukter på regelbunden basis.
-
processoperatör i fabrik
En processoperatör som jobbar i en fabrik eller i en större produktion tar emot råmaterial och ser till att lagra detta innan det ska användas i produktionen. Du är också ansvarig för att packa produkterna och förbereda dem inför leverans.
att arbeta som processoperatör
I jobbet som processoperatör ingår det att sätta ihop slutprodukter och förbereda dem inför försäljning. Nedan kan du läsa om vanligt förekommande arbetsuppgifter och ansvarsområden som man har i rollen som processoperatör.
-
arbetsbeskrivning och ansvarsområden för processoperatör
- Beräkning av råmaterial och råvaror: Som processoperatör är det du som klassificerar, mäter och beräknar råmaterial och råvaror som ska användas i produktionsprocessen. Efter att ha gjort nödvändiga beräkningar fyller du på maskinerna eller utrustningen med det material som behövs. Om du arbetar i en fabrik ska du också sköta lagerhållningen av råmaterialet på ett bra sätt, för att se till att de bibehåller ett gott skick.
- Användning av maskiner och produktionsutrustning: Den som arbetar som processoperatör behöver vara bekväm med att använda olika maskiner och utrustning som är viktiga i produktionen. Du behöver ha förkunskap om hur utrustningen fungerar och ska användas på ett säkert, effektivt sätt.
- Montering av produktdelar: En processoperatör kan också vara del av monteringen. Då står du på en plats i produktionen som gör att man får montera ihop olika produktdelar till en slutprodukt. Detta är ett arbete som utförs ihop med andra fabriksmedarbetare. Ett exempel är att sätta ihop de olika delarna som behövs till en leksak.
- Rengöring och underhåll av arbetsplatsen och utrustningen: En viktig del av jobbet som processoperatör är att städa av produktionsplatsen och organisera den så det blir rent och snyggt efter avslutad produktion. Ditt jobb är att säkerställa att arbetsstationen lever upp till säkerhets- och hälsokraven som finns både internt och från myndigheter. Du rengör, underhåller och reparerar även maskinerna som används i produktionen. Det är viktigt att underhålla och serva den utrustning som används för att se till att produktionen kan fortsätta möta kvalitetskraven.
- Paketering av slutprodukter: När du monterar eller tillverkar slutprodukter behöver du också paketera dem innan de kan lämna fabriken. Det är viktigt att använda sig av lämplig paketering och sköta paketeringen på ett sätt som inte skadar produkten.
- Kvalitetskontroll och kvalitetssäkring av produktionen: En processoperatör kontrollerar färdiga produkter och testar för att se att kvalitetskraven är uppfyllda. Detta för att säkerställa att slutprodukten är redo att användas och säljas i nästa steg. Samtidigt dokumenterar du även defekta produkter som slängs eller läggs på lager.
-
arbetsmiljö
En processoperatör arbetar vanligtvis inomhus i en fabrik, tillverkningsindustri eller på ett stort lager. Miljön på arbetsplatsen är anpassad till arbetet och produkterna som produceras. När det gäller tillverkningsindustrin är arbetsmiljön anpassad så att medarbetarna inte ska få några förslitningsskador. Om du arbetar inom en produktion med tunga maskiner kan det vara varmt, hög volym och dammig. I den typen av arbeten behöver du bära lämplig skyddsutrustning, som till exempel skyddsglasögon, skyddshandskar och skyddande kläder på resten av kroppen.
-
dina kollegor
En processoperatör arbetar nära andra fabriksarbetare och ingenjörer som har en viktig roll inom produktionen. Det kan röra sig om underhållsingenjörer eller mekaniska ingenjörer. Det här är viktiga kollegor som hjälper till att underhålla utrustningen och maskinerna, för att undvika produktionsstopp och skador på personal eller produkter. Även fabrikschefer och projektledare kan vara andra kollegor som du arbetar nära i din roll som processoperatör.
-
arbetsschema
Om du är heltidsanställd som processoperatör arbetar du vanligtvis upp till 40 timmar i veckan, men det finns också tjänster som innebär en del skiftarbete. Då kan arbetstiden variera mellan olika veckor beroende på hur skiftet är utformat. En processoperatör som arbetar inom produktionen kan också behöva arbeta på obekväma arbetstider, då det finns produktioner som ständigt är pågående, som inte pausas under kvällar, nätter eller helger. Just skiftarbete gör att man kan få bra OB-tillägg och tjäna bättre i lön.
Som processoperatör kan du jobba både deltid och som projektanställd, men det vanligaste är att man har en heltidsanställning. Men under semesterperioden på sommaren eller under storhelger kan det finnas möjlighet till deltidsanställningar eftersom många är lediga och produktionen behöver bemannas.
Hos oss på Randstad finns det möjlighet till att både arbeta som konsult, underkonsult eller direktrekryteras till någon av våra kunder. Se vilka möjigheter det finns för dig!
-
framtidsutsikter
Det har länge funnits en oro att automatiseringen av tillverkningsproduktionen ska leda till att det blir färre jobb. Men även i automatiserade produktioner finns det ett behov av processoperatörer. Fabriker behöver en processoperatör för att samla ihop och paketera slutprodukterna, kontrollera maskinerna och se till att råmaterialet som behövs finns på plats och lagerhålls på ett korrekt sätt.
Som processoperatör har du också en bra karriärbana framför dig, om du är intresserad av att avancera till mer ansvarsfyllda roller. Med rätt kompetens och en längre arbetslivserfarenhet skulle du kunna få ett jobb som ansvarig för kvalitetskontroll och då arbeta som specialist inom det området. Det skulle också finnas en möjlighet att bli befordrad till produktionschef eller fabrikschef. En del väljer också att specialisera sig för att bli maskinoperatör.
-
fördelar med att hitta ett jobb som processoperatör via Randstad
Det finns många fördelar med att hitta ett ledigt jobb som processoperatör via Randstad:
- Olika utvecklings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa dig vid behov
- Många lediga jobb inom ditt område
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Vill du ha en tillsvidareanställning som processoperatör? Ett tillfälligt jobb som processoperatör är ofta ett bra första steg mot en fast anställning. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer
Det är arbetsgivaren som själv sätter kraven för medarbetarna som anställs och det gäller även i fallet som processoperatör. Det finns ingen specifik utbildning som krävs för att kunna arbeta som processoperatör, men det finns flera olika vägar man kan ta för att få den praktiska och teoretiska kunskapen som krävs för att lyckas i rollen.
- högskoleutbildning
På Umeå universitet finns högskoleprogrammet till processoperatör, som förbereder eleverna för en karriär inom tillverkningsindustrin. Det finns stora fördelar med en akademisk utbildning, då den också gör det möjlighet att avancera ytterligare i karriären framåt. För många arbetsgivare är det meriterande att kunna visa upp en akademisk merit om man söker en chefsroll. - YH-utbildning
På Yrkeshögskolan finns olika utbildningar som kan bana väg för en karriär som processoperatör. Det kan antingen vara en utbildning till drifttekniker och processoperatör, eller en utbildning som förbereder en på ett arbete inom produktion. - gymnasial utbildning
En del processoperatörer har bara en gymnasial utbildning och har då läst någon form av teknisk utbildning på gymnasiet. Det kan röra sig om industritekniska programmet eller el- och energiprogrammet. I kombination med rätt kompetens och praktisk erfarenhet kan det göra att man blir aktuell för jobb som processoperatör. - internutbildning
En del företag utbildar sina egna processoperatörer internt. Det kan vara fabriksarbetare som av olika anledningar vill vidareutbilda sig och öka sin kompetens. För att behålla arbetskraften på företaget och forma kunskapen väljer en del arbetsgivare att internutbilda personalen. Då kan man anpassa utbildningen efter sitt eget behov. - praktikplats
Processoperatör är ett mycket praktiskt jobb och att få praktisk erfarenhet av själva arbetet underlättar. Det gör att praktikplatser är ett bra sätt att lära sig jobbet på. Många utbildningar har praktiska moment som en obligatorisk del av utbildningen. - arbetslivserfarenhet
Den som har arbetat inom tillverkningsindustrin eller stora produktioner tidigare har goda chanser att klara ett jobb som processoperatör. En vana av att arbeta i miljön och med liknande arbetsuppgifter gör det enklare att lära sig jobbet.
kunskap och kompetenser
För att lyckas som processoperatör behövs ett antal kompetenser:
-
öga för detaljer
En processoperatör sätter ihop olika delar under produktionen till en färdig slutprodukt. Du behöver därför ha ett gott öga för detaljer, för att kunna läsa ritningar och tekniska specifikationer och därefter sätta ihop produkten på korrekt sätt. Du behöver också kunna bibehålla fokus för att undvika skador eller olyckor på arbetsplatsen.
-
kritiskt tänkande och problemlösningsförmåga
Det är oundvikligt att det dyker upp problem när du arbetar på fabrik eller i produktion. Ditt jobb blir att identifiera problemen så snabbt som möjligt och därefter lösa dessa utan att produktionen behöver stoppas eller begränsas på något sätt. Ett kritiskt sätt att tänka och en god förmåga att lösa problem hjälper till att hitta lösningar.
-
social förmåga
Som processoperatör behöver man samarbeta och arbeta nära eller tillsammans med andra kollegor, i olika roller. Det kan handla om andra fabriksarbetare, processoperatörer eller maskinoperatörer. En god sociala förmåga och att kunna kommunicera på ett tydligt och bra sätt, gör arbetet effektivt.
-
fysisk styrka
Att vara i god fysisk form är viktigt i rollen som processoperatör, då det krävs att man lyfter tungt material och förflyttar maskindelar i produktionen. Fingerfärdighet är också något som förbättrar din effektivitet.
vanliga frågor om att jobba som processoperatör
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta somprocessoperatör.
-
vad är en processoperatör?
En processoperatör arbetar i produktionen eller tillverkningsindustrin och ansvarar för att sätta ihop slutprodukter genom olika delar. De arbetar också med tung utrustning och maskiner i produktionen.
-
vad gör en processoperatör?
En processoperatör förbereder och styr maskiner som används i tillverkning. De beräknar råmaterial som maskinen matas med, kontrollerar utrustningen, byter ut delar och genomför underhåll. Om det uppstår något problem genomför processoperatören enklare testning och felsökning för att identifiera problemet.
-
hur blir man processoperatör?
Det finns flera olika sätt att bli processoperatör. Om du vill läsa på akademisk nivå kan du läsa högskoleprogrammet för processoperatör på till exempel Umeå universitet. Det finns även möjlighet att läsa på Yrkeshögskolan, där det finns flera utbildningar som kan vara relevanta för rollen som processoperatör. Gymnasial utbildning inom ett tekniskt gymnasieprogram och arbetslivserfarenhet från en fabrik eller produktion, kan också vara en tillräcklig grund för en junior roll som processoperatör.
-
hur söker jag ett ledigt jobb som processoperatör?
Det är enkelt att söka ett jobb som processoperatör. Sök bland våra lediga jobb i ditt område. Skicka sedan in ditt CV och ditt personliga brev eller sök via LinkedIn.
Om du behöver hjälp med din jobbansökan kan du läsa alla våra jobbtips här!
-
vidare läsning om rollen som processoperatör
Här kan hittar du mer information om rollen som processoperatör.
bevaka jobb för processoperatör
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.