vad är en projektledare?
Som projektledare är din viktigaste uppgift att planera och genomföra projekt. Projektledarens arbetsuppgifter skiljer sig åt beroende på bransch och företag men man är alltid den sammanhållande länken som driver projektet och leder arbetet i projektgruppen. Ett projekt har ett tydligt mål och projektledaren har huvudansvaret för projektets tidplaner, leveranser och ekonomiska ramar.
Projektledarens ansvar är, att som högsta ansvarig, se till att projektets leveranser sker med rätt kvalité, vid rätt tidpunkt och till budgeterad kostnad. Det betyder att du ansvarar för att bestämma projektets omfattning och resurser som krävs för att genomföra och slutföra projektet. Du ansvarar också för att hantera det team och resurser som tilldelats dig. Du leder och motiverar arbetsgruppen som ofta består av personer med olika kompetenser. Som projektledare tar du hand om konkreta och avgörande delar som planering och budgetering.
projektledare jobbvad gör en projektledare?
Projektledaren är personer som tycker om att arbeta i en komplex och dynamisk miljö. När du arbetar som projektledare inspirerar du andra att nå mål och uppnå resultat. Du skiftar mellan helheten och mindre detaljer – vilket är en avgörande färdighet för projektets framgång. Det betyder att du är ansvarig för att komma med spelplanen för att genomföra ett projekt, skapa tidsplan och definiera aktiviteter för varje teammedlem som leder till att målet uppnås.
Till skillnad från andra yrken där du kanske arbetar mer mot en specifik bransch, finns projektledare inom de flest branscher. Till exempel kan det handla om att tillhandahålla projektplaner i byggprojekt, hjälpa till med marknadsföring eller stödja IT-branschen med projektutveckling.
Skulle du och din ledarskapsförmåga passa att arbeta som projektledare? Läs då vidare för att ta reda på vilka kompetenser och kvalifikationer du behöver för att trivas i en projektledarroll.
genomsnittlig lön som projektledare
Marknadslönen 2022 ligger enligt Unionen mellan 36 000 - 60 000 kr per månad
-
faktorer som påverkar lönen för projektledare
Som projektledare varierar din lön beroende på i vilken bransch du arbetar. Olika inriktningar lockar olika löner eftersom vissa roller är mer komplexa. Till exempel kommer du sannolikt att tjäna mer om du arbeta inom IT-branschen än om du arbetar i byggbranschen. Längre erfarenhet och högre utbildningsnivå och/eller certifieringar har också en positiv inverkan på din lön. Din specialisering inom en viss disciplin kan också påverka hur mycket du tjänar i din roll som projektledare.
olika roller av projektledare
Projektledning är ett brett område där du kan specialisera dig inom olika områden beroende på vad du föredrar och har intresse för. Här är några typer av projektledare:
-
byggprojektledare
Som projektledare i byggbranschen är ditt jobb att arbeta nära arkitekter och skapa en plan för att slutföra projekt. Det inkluderar övervakning av byggprojekt som byggnadsstrukturer och infrastruktur till slutförande.
-
IT-projektledare
När du är projektledare inom IT är din roll att lösa problem på din IT-avdelning. Några av de problem du sannolikt kommer att hantera är till exempel installering av ny programvara eller uppdatering av nätverk.
-
energiprojektledare
Inom energibranschen är ditt arbete att övervaka projekt som leder till infrastrukturutveckling eller förbättring av befintliga energieffektiva metoder i ett företag.
att jobba som projektledare
När du är projektledare tillämpar du en uppsättning principer som styr projektgenomförandet. Det betyder att du måste dela upp projektet i dagliga uppgifter och milstolpar för ditt team. Läs vidare för att upptäcka en projektledares dagliga arbetsuppgifter.
-
arbetsuppgifter
- Planering: din primära roll som projektledare är att planera ett projekt genom att lista alla kritiska aktiviteter som säkerställer projektets framgång. Planering gör att du kan definiera projektets omfattning och komma med ett schema och en tidslinje för att nå milstolpar. Din plan avgör ett projekts framgång eller misslyckande.
- Organisera projektteam: ditt projekt är framgångsrikt om du organiserar ditt team för att på bästa sätt utföra sina aktiviteter. Ibland måste du prioritera om deras ansvar och se till att de är engagerade i uppgiften.
- Hantera leveranser: som projektledare är det ditt jobb att förhandla intressenternas uppnåeliga mål och se till att de levereras. Det är viktigt att se till att resultaten uppfyller tidsbegränsningar och ligger inom affärsplanens budget.
- Övervaka framdrift: du tillbringar större delen av din tid som projektledare med att övervaka projektets framdrift. Du kan övervaka status för projekt med hjälp av ett ledningssystem och se till att milstolpar uppnås.
- Förbereda rapporter: som projektledare måste du regelbundet rapportera till kunder om projektets framdrift. Att förbereda dokumentation är också viktigt för att hålla reda på genomförandeplanen och budgeten.
-
arbetsmiljö
När du är projektledare kommer du att tillbringa större delen av din tid i kontorsmiljö oavsett bransch hos din arbetsgivare. Denna miljö låter dig övervaka projekt med hjälp av projektledningsprogramvara och slutföra det nödvändiga pappersarbetet för att hantera budgetar och scheman.
Om du arbetar i byggbranschen måste du ibland arbeta ute på bygget. Genom att arbeta från projektsiten kan du hantera resurser effektivt och övervaka projektet till slutförandet.
-
dina kollegor
Som projektledare beror det på projektet vilka kollegor man jobbar med regelbundet. Men en sak är säker: du är i kontakt med många olika människor hela dagen. Är du projektledare i byggbranschen till exempel? Då kommer du ofta i kontakt med arbetsledaren och biträdande arbetsledaren som är på plats varje dag.
Du är också i kontakt med tekniska koordinatorer, platsansvarig eller platsadministratör, account manager, administratör, arkitekter, kvantitetsmätare, professionell rådgivare, produktchefer, personaladministratör, testchefer och kunder.
-
arbetsschema
Som projektledare kommer du i regel att arbeta heltid, omkring 40 timmar i veckan. Projektledare arbetar ofta oregelbundna timmar beroende på projektkraven. Ibland behöver du arbeta övertid och under kvällar för att delta i evenemang eller möten. Om en deadline för projektet närmar sig kommer du kanske även behöva arbeta under helger.
Vissa företag tillhandahåller deltidstjänster; även om de inte är normen. Vissa arbetsgivare erbjuder också korttidskontrakt när de behöver slutföra ett projekt inom en viss tidsram. Att arbeta som projektledare kan innebära mycket resande, särskilt om projektgenomförandet sker på en annan ort.
-
fördelar med att hitta ett jobb som projektledare genom Randstad
Att hitta jobb som projektledare genom Randstad ger många fördelar så som:
- Olika utvecklings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa till vid behov
- Konsultuppdrag eller direktrekrytering
- Många lediga jobb inom ditt område
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Vill du ha en tillsvidareanställning som projektledare? Ett vikariat som projektledare är ofta en språngbräda till ett attraktivt fast jobb. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer som projektledare
För att jobba som projektledare måste man i allmänhet ha både utbildning och erfarenhet inom det område man vill arbeta, oavsett om du arbetar tillfälligt eller permanent som projektledare.
Det finns projektledarutbildningar som innehåller projektmetodik och ledarskap på yrkeshögskola. Inom vissa utbildningar kan du kombinera fackkunskaper med utbildning i projektledning.
färdigheter och kompetenser
Bortsett från utbildningskvalifikationer behöver du dessa färdigheter för att bli en bra projektledare
- förhandlingsförmåga
När du är projektledare måste du vara en bra förhandlare, till exempel när det uppstår problem eller mer resurser behövs. Förhandlingsfärdigheter hjälper dig också att få alla intressenter ombord gällande dina strategiska planer.
- organisationsförmåga
När du är projektledare har du många uppgifter att utföra. Därför är förmågan att organisera en bra egenskap. Det hjälper dig att göra flera uppgifter eftersom du kan prioritera ansvar och dela upp projekt i hanterbara faser.
- problemlösningsförmåga
Med problemlösningsförmåga kan du hitta ett strukturerat tillvägagångssätt för att hantera problem som uppstår under projektprocessen. Det gör det också möjligt för dig att minska riskerna och att nå resultat.
- datorkunskaper
Du behöver grundläggande datorkunskaper för att driva till exempel projekthanteringssystem och kunna organisera dina team med schemaläggningssystem. Ibland måste du också analysera data med hjälp av kalkylblad.
- kommunikation och interpersonell förmåga
Att ha en bra kommunikationsförmåga är en viktig egenskap hos projektledaren. Att kunna anpassa hur man kommunicerar med olika personer och hur man hanterar olika typer av information kan vara kritiskt under projektets gång så att det inte sker missförstånd eller förseningar. Man vill också att kommunikationen ska gå smidigt så att man inte behöver lägga extra tid på att se till att information kommer fram på rätt sätt.
-
ledarskapsförmåga
Ledarskapsförmåga är till nytta när du hanterar ditt team. Som projektledare ska du motivera teamet och agera medlare när frågor uppstår. Samt se till att varje åtagande slutförs framgångsrikt.
-
effektiv kommunikation
Kommunikations- och ledarskapsförmåga går hand i hand. Även om du kanske har en bra vision, finns en risk att den inte kommer att förverkligas om du inte kan inspirera ditt team.
-
organisationsförmåga
Du behöver en stark organisationsförmåga för att säkerställa att alla processer fortsätter att fungera smidigt. Multitasking och att lära sig att prioritera olika uppgifter kommer att avgöra framgången i ditt åtagande.
-
strategisk utveckling
Du måste förstå vilken inverkan varje projekt kommer att ha på företagets funktioner. Titta på hur det kommer att påverka hur företaget fungerar och dess långsiktiga mål
-
förhandling
Som projektledare behöver du veta hur du förhandlar med kunder, leverantörer och andra intressenter i branschen. Förhandlingsförmåga hjälper dig att hantera eventuella interpersonella problem som kan uppstå.
-
affärsmannaskap
Ett utmärkt affärsmannaskap garanterar att du är väl insatt i branschtrender och deras inverkan på företaget. Det hjälper dig att reagera på företags- och marknadsförändringar. Vissa av dessa förändringar kan påverka projektets resultat.
-
schemaläggning och tidsplanering
Att planera tid och schemalägga är en av de saker du ansvarar för när du arbetar som projektledare. Alla uppgifter, oavsett hur små de är, kräver att du schemalägger dem korrekt.
-
riskhantering
Risker är inte alltid uppenbara i ett projekt, men de är oundvikliga. Riskhantering gör att du kan hitta områden som sannolikt kommer att gå fel. Du måste använda din erfarenhet för att utveckla en korrekt riskreduceringsstrategi.
-
kritiskt tänkande
Kritiskt tänkande hjälper dig att behålla rätt sinnestillstånd även när problem börjar dyka upp. Lär dig att utveckla ett strukturerat tillvägagångssätt som kan hjälpa dig att fatta viktiga projektbeslut.
vanliga frågor om att arbeta som projektledare
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som projektledare.
-
vad gör egentligen en projektledare?
En projektledare planerar och genomför ett projekt till slutförande med hjälp av en specifik metodik. De hanterar också resurser och budgetar som tilldelas projekt.
-
får projektledare bra betalt?
Som projektledare beror din inkomst på din akademiska kvalifikation och erfarenhet. Marknadslönen 2022 ligger mellan 36 000 och 60 000 kronor per månad.
-
vilka roller och ansvarsområden har en projektledare?
En projektledares uppgifter varierar beroende på bransch. Några av de vanliga rollerna är dock att bestämma sätt att genomföra ett projekt och hantera kostnader. Ibland måste du anställa teammedlemmar och schemalägga aktiviteter för varje teammedlem.
-
är projektledare en bra karriär?
Att bli projektledare är en givande och tillfredsställande karriär. Du kommer att känna en känsla av stolthet när du har genomfört ett projekt och förmånspaketet kan vara väldigt attraktivt.
-
hur blir jag projektledare?
Du kan bli projektledare genom en yrkesutbildning och/eller erfarenhet som grund inom det område du vill arbeta, till exempel reklam, teknik, IT, media, pedagogik, och sedan bygga på med en projektledarutbildning.
-
hur söker jag en tjänst som projektledare?
Det är enkelt att söka ett jobb som projektledare. Sök bland våra lediga jobb i ditt område. Skicka sedan in ditt CV och ditt personliga brev eller sök via LinkedIn.
Om du behöver hjälp med din jobbansökan kan du läsa alla våra jobbtips här!
-
vidare läsning om rollen som projektledare
Här hittar du mer information om rollen som projektledare
bevaka jobb för projektledare
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.