vad är en redovisningsekonom?
En redovisningsekonom är en person som sköter företagets huvudsakliga ekonomiadministration, inkluderat löpande bokföring och bokslut när det väl är dags. Även årsredovisningar är en vanligt förekommande arbetsuppgift. En redovisningsekonom på ett privat företag arbetar även med skatteförberedelser, investeringsstrategier och förmögenhetsförvaltning. En redovisningsekonom på ett offentligt företag kan ha flera roller för att upprätthålla register, analysera kostnader och presentera finansiella rapporter.
redovisningsekonomvad gör en redovisningsekonom?
Redovisningsekonomer arbetar med att sköta hela eller delar av företags bokföring, dvs redovisning av alla inbetalningar och utbetalningar samt övriga transaktioner inom bolaget. Det är viktigt att du kan grunderna i ekonomi, vilket innebär att du behöver kunna hantera reskontra och löpande bokföring fram till bokslut.
Även andra arbetsuppgifter som att hantera moms och skatter kan förekomma, där man behöver se till att arbetsgivaravgifter, skatter och moms redovisas och betalas in i rätt tid. Är man en mer kvalificerad redovisningsekonom behöver man även kunna hantera bokslut liksom årsredovisning självständigt, samt göra skatteberäkningar och inkomstdeklarationer.
En redovisningsekonom analyserar resultatet av bokslutet för att söka förklaringar till varför det gick som det gick, och lägger fram bokslutsrapporten för företagsledningen. I redovisningsekonomens arbete kan även ingå att utveckla modeller för redovisningen och utarbeta anvisningar för hur redovisningen ska göras. Ibland deltar redovisningsekonomen i budgetarbetet och gör bedömningar av hur stora intäkterna och utgifterna för en viss tidsperiod bör vara om man vill uppnå sina lönsamhetsmål.
Om du som redovisningsekonom hanterar bokföringen för en hel koncern, får du oftast titeln “koncernredovisningsekonom”. Om du som redovisningsekonom jobbar med att hantera bokföringen från början till slut, inkluderat bokslut, rapportering och årsredovisning, får du ofta titeln “bolagsekonom”.
genomsnittlig lön som redovisningsekonom
Medellönen för en redovisningsekonom varierar beroende på vilken roll du har, erfarenhet samt om du är junior eller senior inom yrket. Om du är junior kan den ligga på mellan 35 000 och 40 000 kr per månad. Och är du mer senior med många års erfarenhet kan den ligga på mellan 40 000 och 50 000 kr per månad.
En redovisningsekonoms lön täcker ett bredare spann och är beroende av vilken typ av roll du har i ett företag. Erfarenhet är en viktig faktor för att bestämma en redovisningsekonoms lönenivå.
Läs mer om yrkesområdet ekonomi, finans och lön.
olika roller av redovisningsekonom
När du tittar på en arbetsbeskrivning för en redovisningsekonom, ser du ofta en skillnad mellan senior och junior redovisningsekonom. Titeln relaterar till arbetstagarens arbetsuppgifter. En junior redovisningsekonom gör mer av den dagliga löpande inmatningen av reskontra, bokföring fram till bokslut. Redovisningsekonomen analyserar sedan arbetet och presenterar rapporterna för ledningen.
Mer seniora och erfarna redovisningsekonomer, kan ansöka direkt om ledande befattningar. Efter några år kan en junior redovisningsekonom befordras till senior redovisningsekonom och sedan få en befordran till en ledande befattning.
-
auktoriserad redovisningsekonom
FAR (svensk branschorganisation för revisorer, redovisningskonsulter, skatterådgivare, lönekonsulter och specialister verksamma på redovisnings- eller revisionsbyråer) är både en arbetsbeskrivning och en certifiering. För att få denna titel måste du ha en redovisningsexamen, slutföra 180 timmar som redovisningsekonom eller en godkänd (FAR) eftergymnasial utbildning (exempelvis yrkeshögskoleutbildning) med inriktning mot företagsekonomi och redovisning om minst två år.
Därutöver krävs ett antal års praktik inom redovisningsområdet. Dessa yrkesverksamma tar på sig avancerade redovisnings- och ekonomipositioner i en organisation. De fungerar också som konsulter när individer och företag planerar för framtiden. Motsvarande certifiering kan erhållas via SRF (Sveriges Redovisningsekonomers förbund).
att jobba som redovisningsekonom
En redovisningsekonoms arbetsuppgifter beror på företagets storlek och arbetstagarens kompetensnivå. Vissa förväntningar är dock standard för redovisningsekonomer, på alla nivåer.
-
arbetsuppgifter
- Upprätthålla finansiella register: Att sköta hela eller delar av ett företagets ekonomi är centralt i redovisningsekonomens arbete. Förekommande arbetsuppgifter här kan vara att utföra eller övervaka inmatning av finansiell data. I företag som använder integrerade programvaror som automatiskt hanterar transaktioner, måste redovisningsekonomen kontrollera och se till att allt löper på och fungerar korrekt.
- Avstämningar av konton: En redovisningsekonom måste kunna bekräfta att siffrorna på rapporterna matchar de faktiska tillgångarna som innehas av företaget. Om ett kontoutdrag inte anger samma värde som den interna rapporten måste redovisningsekonomen leta efter källan till avvikelsen.
- Månadsslut och bokslut: För skatte- och planeringsändamål stänger företag regelbundet sina finansiella böcker. Denna praxis innebär att slutföra alla transaktioner för en viss period: en månad, kvartal eller år. Rapporterna från månadsslutet ger ledningen en bild av organisationens ekonomiska status. I bygg- eller tillverkningsföretag kan bedömning av den aktuella inventeringen av material vara en del av stängningsprocessen. Årlig inventering och bokslut kan vara en arbetsintensiv period och process, som kan kräva övertid under period.
- Skatteförberedelser: Företag betalar löpande in skatt. Det ligger på redovisningsvdelningens bord att förbereda formulären och lämna in skattedeklarationen ordentligt, samtidigt som man utnyttjar skattelagstiftningen. Underlåtenhet att utföra denna plikt väl kan utlösa en revision och resultera i dyra böter.
- Upprätta finansiella rapporter: En av en redovisningsekonomens arbetsuppgifter är att dela finansiell information. En redovisningsekonom tar informationen från de finansiella posterna och omvandlar dem till en tydlig rapport. Redovisningsekonomen kan lämna in en rapport för granskning, eller kan företagsledningen be en revisor att göra en formell presentation av rapporten.
-
arbetsmiljö
En redovisningsekonom sitter allt som oftast på kontoret och utför sina arbetsuppgifter, och då med datorn som verktyg och dess olika aktuella program och system som behövs. Inom vissa företag kan ett mer flexibelt distansarbete godkännas. Det är företaget som sätter dessa ramar för när och hur mycket du får sitta hemma och arbeta. Under de mer intensiva perioderna, när det är månads- och årsbokslut, kan det vara skönt att se över vilken arbetsmiljö som är bäst lämpad, men såklart i dialog med sin närmaste chef.
-
arbetsschema
I de flesta fall arbetar redovisningsekonomen 40 timmars vecka, som heltidsanställd. Utöver det kan ekonomiavdelningen behöva vara mer tillgänglig och behjälplig för att samråda med ledningen inför olika viktiga beslut.
-
framtidsutsikt
Arbetsförmedlingen bedömer att det blir fortsatt låg konkurrens om jobben som redovisningsekonom under det närmaste året. Även om det utbildas många inom ekonomiområdet är det oftast lätt att få jobb – framför allt för erfarna redovisningsekonomer. Det finns en hög efterfrågan att anställa redovisningsekonomer från framför allt större redovisningsbyråer.
-
fördelar med att hitta ett jobb som redovisningsekonom via Randstad
Det finns många fördelar med att hitta ett ledigt jobb som redovisningsekonom via Randstad:
- Olika utvecklings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa dig vid behov
- Många lediga jobb inom ditt område
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Vill du ha en tillsvidareanställning? Ett vikariat som redovisningsekonom är ofta en språngbräda till ett attraktivt fast jobb. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer som redovisningsekonom
Du kan inte ansöka om ett jobb som redovisningsekonom utan någon utbildning.
För att jobba som redovisningsekonom behöver du en treårig gymnasieutbildning med ekonomisk inriktning (Ekonomiprogrammet). För mer kvalificerade redovisningsuppgifter kräver en del arbetsgivare att man har minst en kandidatexamen i ekonomi från universitetet eller yrkeshögskoleutbildning.
För att bli auktoriserad redovisningskonsult krävs en akademisk examen med företagsekonomisk inriktning om minst 180 hp, eller en av FAR eller SRF godkänd eftergymnasial utbildning (exempelvis yrkeshögskoleutbildning) med inriktning mot företagsekonomi och redovisning om minst två år. Därutöver krävs ett antal års praktik inom redovisningsområdet.
färdigheter och kompetenser
En karriär som redovisningsekonom passar inte alla. Misstag i bokföringen kan ha allvarliga effekter på ett företag. Arbetsgivaren behöver säkra att de som jobbar med företagets redovisning har rätt kompetens och inställning.
-
uppmärksamhet på detaljer
En redovisningsekonom som uppmärksammar detaljer är en stark tillgång för ett företag. En del av en redovisningsekonoms jobb, är att leta efter sätt att sänka kostnaderna och öka vinsten. Att spara några kronor på en tillverkningsprocess kan lägga till mycket till ett företags resultat under ett år.
-
datorkunskaper
Redovisningsekonomen gör det mesta av sitt arbete på datorn idag. De måste behärska Excel och kunna skapa kalkylblad och arbeta med bokföringsprogram. Den här medarbetaren måste också vara bekväm med kommunikationsmetoder online som chatt, e-post- och videokonferensverktyg.
-
organisatoriska färdigheter
Journalföringsaspekten av en redovisningsekonomens jobb kräver en högre organisationsnivå. För spårningsändamål måste redovisningsekonomen underhålla digitala filer så att en extern revisor snabbt kan hitta nödvändiga uppgifter. En välorganiserad person kommer också att göra tidskrävande uppgifter som månadsavslut mer effektiva.
-
kommunikationsförmåga
En redovisningsekonomen måste översätta ekonomisk information och kommunicera på ett meningsfullt och sakligt sätt, så att företagsledare kan fatta välavvägda beslut. En redovisningsekonom är en person som hjälper befattningsledare att förstå organisationens ekonomi.
vanliga frågor om rollen som redovisningsekonom
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som redovisningsekonom.
-
behöver du ett certifikat för att arbeta som redovisningsekononom?
Nej, men en del arbetsgivare föredrar att anställa redovisningsekonomer med akademisk examen eller FAR/SRF-certifiering.
-
är det svårt att börja med redovisning som en andra karriär?
Om du inte har någon redovisningserfarenhet måste du skaffa dig ytterligare utbildning för att byta karriär, såsom gymnasieekonom, universitetsexamen eller FAR-certifiering.
-
vilka jobb är tillgängliga för någon med liten eller ingen redovisningserfarenhet?
De som precis har börjat sin redovisningskarriär börjar ofta med att arbeta med leverantörs- eller kundreskontran på en ekonomiavdelning. Denna typ av jobb kommer att ge dem den erfarenhet de behöver för att ta nästa karriärsteg.
-
hur söker jag en tjänst som redovisningsekonom?
Det är enkelt att söka ett jobb som redovisningsekonom. Klicka på lediga jobb och gör en sökning inom ditt område. Sedan är det bara att ansöka genom att skicka ditt CV och personliga brev eller ansöka via LinkedIn. Behöver du hjälp med din ansökan? Kolla in alla våra tips inom jobbsökning här!
-
vidare läsning om rollen som redovisningsekonom
Här kan hittar du mer information om rollen som redovisningsekonom.
bevaka jobb för redovisningsekonom
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.