vad är en rekryterare?

En rekryterare är en person som håller dialogen mellan ett företag och en arbetssökande, i hopp om att hitta en arbetsrelation som matchar båda parter. Jobbet som rekryterare innebär att vara en form av säljare, eftersom du säljer företaget till den arbetssökande och kandidaten till kunden som är i behov av en viss sorts roll eller expertis. Dessutom arbetar många rekryterare på konsultbasis och behöver då sälja in sina tjänster till betalande företag. Som rekryterare säljer man tjänsten att hjälpa kunden med att hitta kandidater som motsvarar förväntningar och krav för den roll som efterfrågas.

rekryterare jobb
1

vad gör en rekryterare?

Som rekryterare har du dialog med både företagskunder och arbetssökande. Om den arbetssökande har frågor som rör ansökningsprocessen, är det du som har pratar med företaget för att kunna svara tillbaka på frågorna. 

Du behöver också förstå vad det innebär att bli eller vara anställd hos företaget som anlitar dig. Åt företaget ska du ta fram en lista på potentiella kandidater och rekommendera den person du ser som den mest lämpliga kandidaten. Med andra ord är det du som ska se till att företaget kan växa med hjälp av den nyanställda. 

Många rekryterare har eller kommer att arbeta inom human resources för att skaffa sig den erfarenhet och kunskap som behövs inom rekryteringsbranschen. Även om jobbet som rekryterare innebär en hel del säljande, skiljer sig det markant från traditionella säljjobb. 

I rollen som rekryterare arbetar du med två parter, företag och anställd, där båda har en önskan om att få till en bra överenskommelse. Det är många företag som är intresserade av att hitta erfarna och välmeriterade personer, vilket gör att rekryteringsbranschen är en tillväxtbransch. Är du en driven och framgångsrik rekryterare kan du  gå från att jobba med rutinmässiga rekryteringar, till att rekrytera eller bemanna personer på chefsnivå åt stora företag och organisationer. 

Intresserar rollen som rekryterare dig? Tycker du om att arbeta med människor samt har en bra införsäljnings- och förhandlingsförmåga, då kanske jobbet och rollen som rekryterare passar dig perfekt. Läs vidare om lön, arbetsuppgifter och vilka kompetenser och kvalifikationer som behövs för att lyckas i rollen som rekryterare.

2

genomsnittlig lön som rekryterare

Det är svårt att ge ett definitivt svar på hur den genomsnittliga lönen som rekryterare ser ut, eftersom det finns olika faktorer som kan påverka. Till exempel är det skillnad att arbeta som anställd rekryterare hos ett större företag, där man arbetar med både intern och extern rekrytering, mot att arbeta som rekryterare på konsultbasis.

Men lönen som rekryterare ligger vanligtvis på 28 000 - 40 000 kronor i månaden, där erfarenheten spelar en stor roll och påverkar mest inom det här spannet. Det finns också rekryterare som arbetar på olika provisionsprogram och därmed kan öka sin inkomst med bonusar och provisioner som gör att månadslönen kan bli högre än grundlönen.

män och kvinnor i ett mötesrum
män och kvinnor i ett mötesrum
3

olika roller av rekryterare

Det finns flera olika roller som rekryterare, vilket gör att arbetsuppgifterna kan varierar en hel del. Det finns även roller som kan påverka lönen direkt med provision och bonusar, vilket gör att det blir mer attraktivt att vara framgångsrik med sina rekryteringar åt vissa företag.

Nedan är några av de mer vanligare rekryteringsrollerna:

4

att jobba som rekryterare

Rollen som rekryterare handlar främst om att hitta bästa möjliga kandidat åt kund. Samtidigt som man antingen ökar intäkterna för konsultbolaget man arbetar för, eller sänker kostnaderna för den interna rekryteringsprocessen på ett företag. Vill du lära dig mer om vad jobbet som rekryterare skulle innebära i praktiken? Läs då vidare om vilka arbetsuppgifter en rekryterare har, vilka dina kollegor är och hur framtidsutsikterna och karriärmöjligheter ser ut.

man och kvinna pratar på kontoret
man och kvinna pratar på kontoret
5

utbildning och kvalifikationer

Det finns olika sätt att utbilda sig inom rekrytering: 

  • kurser

Det finns kurser inom rekrytering som går att läsa både hos privata skolor och på universitets- eller högskolenivå. Det är ett bra sätt att skaffa sig grundläggande kunskap inom HR. 

  • HR-utbildningar på universitetsnivå

Att studera HR eller till personalvetare på högskole- eller universitetsnivå är ett bra sätt att ta ett första steg till jobbet som rekryterare. 

  • praktik

Att jobba som rekryterare kräver mycket erfarenhet och det bästa sättet att skaffa sig detta är att prova på arbetet genom till exempel praktikplats, men även att börja jobba, testa sig fram inom olika företag och branscher, både på konsultbasis och som anställd. Att kombinera den praktiska erfarenheten med en utbildning stärker dina chanser att bli en duktig och framgångsrik rekryterare.

6

kunskaper och kompetenser

Att vara en rekryterare innebär att man kan kombinerar sin erfarenhet och kompetens, med sina egenskaper och förmågor. Allt för att hitta den perfekta matchen åt kunden och rollen som ska tillsättas.

För att lyckas i rollen som rekryterare kan de här förmågorna och egenskaperna vara bra att ha med sig:

7

Vanliga frågor om att jobba som rekryterare

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som rekryterare.

8

bevaka jobb för rekryterare

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning