vad är en rekryterare?
En rekryterare är en person som håller dialogen mellan ett företag och en arbetssökande, i hopp om att hitta en arbetsrelation som matchar båda parter. Jobbet som rekryterare innebär att vara en form av säljare, eftersom du säljer företaget till den arbetssökande och kandidaten till kunden som är i behov av en viss sorts roll eller expertis. Dessutom arbetar många rekryterare på konsultbasis och behöver då sälja in sina tjänster till betalande företag. Som rekryterare säljer man tjänsten att hjälpa kunden med att hitta kandidater som motsvarar förväntningar och krav för den roll som efterfrågas.
rekryterare jobbvad gör en rekryterare?
Som rekryterare har du dialog med både företagskunder och arbetssökande. Om den arbetssökande har frågor som rör ansökningsprocessen, är det du som har pratar med företaget för att kunna svara tillbaka på frågorna.
Du behöver också förstå vad det innebär att bli eller vara anställd hos företaget som anlitar dig. Åt företaget ska du ta fram en lista på potentiella kandidater och rekommendera den person du ser som den mest lämpliga kandidaten. Med andra ord är det du som ska se till att företaget kan växa med hjälp av den nyanställda.
Många rekryterare har eller kommer att arbeta inom human resources för att skaffa sig den erfarenhet och kunskap som behövs inom rekryteringsbranschen. Även om jobbet som rekryterare innebär en hel del säljande, skiljer sig det markant från traditionella säljjobb.
I rollen som rekryterare arbetar du med två parter, företag och anställd, där båda har en önskan om att få till en bra överenskommelse. Det är många företag som är intresserade av att hitta erfarna och välmeriterade personer, vilket gör att rekryteringsbranschen är en tillväxtbransch. Är du en driven och framgångsrik rekryterare kan du gå från att jobba med rutinmässiga rekryteringar, till att rekrytera eller bemanna personer på chefsnivå åt stora företag och organisationer.
Intresserar rollen som rekryterare dig? Tycker du om att arbeta med människor samt har en bra införsäljnings- och förhandlingsförmåga, då kanske jobbet och rollen som rekryterare passar dig perfekt. Läs vidare om lön, arbetsuppgifter och vilka kompetenser och kvalifikationer som behövs för att lyckas i rollen som rekryterare.
genomsnittlig lön som rekryterare
Det är svårt att ge ett definitivt svar på hur den genomsnittliga lönen som rekryterare ser ut, eftersom det finns olika faktorer som kan påverka. Till exempel är det skillnad att arbeta som anställd rekryterare hos ett större företag, där man arbetar med både intern och extern rekrytering, mot att arbeta som rekryterare på konsultbasis.
Men lönen som rekryterare ligger vanligtvis på 28 000 - 40 000 kronor i månaden, där erfarenheten spelar en stor roll och påverkar mest inom det här spannet. Det finns också rekryterare som arbetar på olika provisionsprogram och därmed kan öka sin inkomst med bonusar och provisioner som gör att månadslönen kan bli högre än grundlönen.
-
olika faktorer som påverkar lönen för en rekryterare
Som vi varit inne på tidigare finns det faktorer som påverkar lönen för en rekryterare. Som med många andra jobb påverkar det var i landet man arbetar som rekryterare, vilket sorts företag man arbetar på och hur pass erfaren man är. En rekryterare som har lång erfarenhet och välmeriterad, har bättre förutsättningar att få en högre lön.
Lönen som rekryterare kan också påverkas av vilken nivå man rekryterar anställda till, hos företaget. Om det handlar om anställda på ingångsnivå, som inte har någon längre erfarenhet eller meriter, är lönen vanligtvis inte lika hög. Men om man snarare arbetar med att rekrytera till topp- och chefspositioner inom stora företag och organisationer, kommer lönen ligga högre. Detta då det är ett arbete som kräver ett större kontaktnät, ett mer omfattande referensarbete och rollerna i sig är mer attraktiva att tillsätta för företagen.
En annan faktor som påverkar är var i landet man arbetar. Den som arbetar som rekryterare i en större stad, har ett bättre utgångsläge till en högre lön, än den som arbetar i en mindre stad.
olika roller av rekryterare
Det finns flera olika roller som rekryterare, vilket gör att arbetsuppgifterna kan varierar en hel del. Det finns även roller som kan påverka lönen direkt med provision och bonusar, vilket gör att det blir mer attraktivt att vara framgångsrik med sina rekryteringar åt vissa företag.
Nedan är några av de mer vanligare rekryteringsrollerna:
-
rekryterare som arbetar in-house
För den rekryterare som arbetar på ett och samma företag ser arbetsuppgifterna annorlunda ut, än för den som arbetar på konsultbasis. När du jobbar in-house, sitter du ute hos kund, på företaget, och är ansvarig för att rekrytera potentiella kandidater, sålla bland ansökningarna som kommer in, och genomföra intervjuer och referenstagning. I vissa fall även stå för upplärningen av den kandidat som blivit anställd i slutändan.
-
rekryterare på konsultbasis
När du arbetar som rekryterare på konsultbasis, på ett rekryteringsföretag, sitter du ofta med rekryteringar åt externa kunder och företag. Stora delar av din arbetstid sitter du med att skriva arbetsbeskrivningar och jobbannonser, göra reklam för vakanta jobb, sållar bland kandidater som är aktuella för jobbet och intervjuar de som är kvar i rekryteringsprocessen.
-
provisionsbaserad rekryterare
En del rekryterare arbetar på provisionsbasis och då har du en lön som är beroende av antal genomförda rekryteringar och anställningar. Du får då en provisionssumma när du har hjälpt en kund att rekrytera en eller flera anställda. Det är inte heller ovanligt att ett provisionsbaserat rekryteringsjobb innebär en procentuell del av det kontrakt som skrivs mellan den arbetssökande och arbetsgivaren.
att jobba som rekryterare
Rollen som rekryterare handlar främst om att hitta bästa möjliga kandidat åt kund. Samtidigt som man antingen ökar intäkterna för konsultbolaget man arbetar för, eller sänker kostnaderna för den interna rekryteringsprocessen på ett företag. Vill du lära dig mer om vad jobbet som rekryterare skulle innebära i praktiken? Läs då vidare om vilka arbetsuppgifter en rekryterare har, vilka dina kollegor är och hur framtidsutsikterna och karriärmöjligheter ser ut.
-
arbetsuppgifter och ansvarsområden
Några av de arbetsuppgifterna och ansvarsområdena som en rekryterare har i sin roll, kan vara följande:
- Skapa en rekryteringsstrategi
Du kommer att göra upp en plan för hur ni ska hitta kandidater och inom vilket område det ska marknadsföras för att hitta kandidater inom rätt målgrupp.
- Sålla bland ansökningarna
Efter att en jobbannons publicerats kommer du att få in ansökningar från olika kandidater. Då handlar det om att läsa och sålla bland ansökningarna, för att hitta rätt kandidater som uppfyller kraven och är mest lämpliga för rollen. Du kan använda dig av automatiska system för att få fram kandidater, men du kommer också behöva läsa en hel del CV och personliga brev, för att skapa dig bättre bild av vilka kandidater som passar bäst för rollen.
- Göra rätt bedömning
Innan en kandidat är aktuell för en intervju gör du en egen bedömning av potential, erfarenheter och kvalifikationer. Detta kan tas med i den totala bedömningen av kandidaten, innan du sätter ihop listan över mest lämpliga kandidater för rollen.
- Genomföra intervjuer
De första intervjuerna i en större rekryteringsprocess kommer att genomföras av en rekryterare, som då har i uppdrag att sålla ut kandidater som inte är aktuella. I vissa fall gör du intervjun med representanter för företaget, där ni gemensamt slår fast om vilka kandidater som är aktuella för jobbet.
- Bakgrundskoll och referenstagning
Att ta referenser och göra en bakgrundskoll av potentiella slutkandidater är en viktig del av jobbet som rekryterare. Detta för att bekräfta att kandidaten är lämplig och att informationen som kandidaten presenterat är sanningsenlig.
- Kommunicera nödvändig information till kandidater
I olika delar av rekryteringsprocessen kommer du att ha dialog med kandidaterna. Både för att hålla dem uppdaterade om nödvändig information, men även för att ge besked till de kandidater som inte kommit med i den fortsatta rekryteringsprocessen.
- Förhandla kontrakt
Du kommer också att erbjuda den slutgiltiga kandidaten jobbet och diskutera arbetsuppgifter, ansvarsområden och lön. Du som rekryterare representerar företaget i förhandlingarna för att säkerställa att både kund och kandidat är nöjda. Det finns också rekryteringsprocesser där slutförhandlingen sker direkt med VD eller chefspersoner på företaget.
-
arbetsmiljö
Som rekryterare arbetar du på rekryteringsföretag, på stora företag eller för organisationer, där du troligtvis kommer att sitta i vanlig kontorsmiljö. Eftersom du sitter en del framför datorn, kan ett visst distansarbeta vara möjligt, men eftersom du även kommer ha en hel del intervjuer, kommer du även behöva vara på plats fysiskt på kontoret. Att arbeta på distans, är upp till varje arbetsgivare att godkänna.
Du reser inte ofta som rekryterare, men det kan förekomma att du behöver vara ute på workshops, mässor eller i andra rekryteringssammanhang, för att hitta potentiella kandidater och stärka ditt nätverk ytterligare.
-
dina kollegor
Om du arbetar på en rekryteringsfirma kommer dina kollegor att vara andra rekryterare, men även personer som arbetar inom human resources. Om du däremot arbetar på ett större företag eller organisation kan du ha kollegor inom en rad olika områden och roller, beroende på vilken bransch du är verksam i.
-
arbetsschema
Rollen som rekryterare är ett arbete som utförs på vanliga kontorstider kl 8-17, med möjlighet till en viss flexibilitet och även distansarbete. Men med tanke på att rekryteringsprocessen kan vara intensiv, och även ibland en utdragen process, är det inte ovanligt med övertid vissa perioder. Då behöver du som ansvarig rekryterare vara tillgänglig både för arbetsgivaren som vill anställa, men även för kandidaterna.
Det kan också ingå att besöka mässor och andra event, som ligger utanför ordinarie arbetstid. Men vanligast är det ett jobbet som utförs på heltid med 40 timmars arbetsvecka.
-
framtidsutsikter
Rollen som rekryterare är ett utmanande jobb med periodvis högt tempo, men där det finns goda karriärmöjligheter att avancera inom yrket på kort tid. Framförallt inom större företag, där det ofta finns utrymme att klättra i karriären till andra mer ansvarsfulla och ledande roller.
Om du däremot arbetar på ett mindre rekryteringsföretag kommer det finnas möjlighet att göra dig förtjänt av en roll som delägare i framtiden, om du visar framfötterna. Det faktum att rekryterare är en krävande och viktig roll, gör att den erfarenhet som du samlar på dig kommer att vara värdefull och göra dig mer attraktiv för nya roller, både som rekryterare, men också för jobb relaterade till human resources.
-
fördelar med att söka jobb som rekryterare via randstad
Det finns många fördelar med att hitta ett ledigt jobb som rekryterare via Randstad:
- Olika utvecklings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa dig vid behov
- Många lediga jobb inom ditt område
- Visstid- och tillsvidareanställningar beroende på jobb/uppdrag
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Är din ambition att hitta en tillsvidareanställning? Då kan det vara en bra idé att prova ett tillfälligt jobb som rekryterare, antingen på deltid eller en form av projektanställning. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer
Det finns olika sätt att utbilda sig inom rekrytering:
- kurser
Det finns kurser inom rekrytering som går att läsa både hos privata skolor och på universitets- eller högskolenivå. Det är ett bra sätt att skaffa sig grundläggande kunskap inom HR.
- HR-utbildningar på universitetsnivå
Att studera HR eller till personalvetare på högskole- eller universitetsnivå är ett bra sätt att ta ett första steg till jobbet som rekryterare.
- praktik
Att jobba som rekryterare kräver mycket erfarenhet och det bästa sättet att skaffa sig detta är att prova på arbetet genom till exempel praktikplats, men även att börja jobba, testa sig fram inom olika företag och branscher, både på konsultbasis och som anställd. Att kombinera den praktiska erfarenheten med en utbildning stärker dina chanser att bli en duktig och framgångsrik rekryterare.
kunskaper och kompetenser
Att vara en rekryterare innebär att man kan kombinerar sin erfarenhet och kompetens, med sina egenskaper och förmågor. Allt för att hitta den perfekta matchen åt kunden och rollen som ska tillsättas.
För att lyckas i rollen som rekryterare kan de här förmågorna och egenskaperna vara bra att ha med sig:
-
kommunikativ förmåga
Att vara duktig på att kommunicera är en förutsättning för att bli rekryterare. Det handlar om att vara lyhörd och tydlig mot både företaget och kandidaten i rekryteringsprocessen. Du ska hålla alla parter nöjda och informerade, samtidigt som du tar in den information du själv behöver för att göra ditt jobb.
-
relationsbyggande
Att skapa, underhålla och bygga relationer är en viktig del av jobbet som rekryterare. En klar kommunikation med kandidater och företag gör att du kan skapa bra och långvariga relationer. Det är också viktigt att vara en bra människokännare, för att bedöma potentiella kandidater. Samtidigt behöver du bygga upp förtroende från både kandidater och företag.
-
målmedvetenhet
Att vara målmedveten är en stark drivkraft i jobbet som rekryterare, både för att klara uppdraget och möta deadlines. Företag är ofta i behov av snabba och effektiva rekryteringsprocesser och den som är målmedveten har bättre förutsättningar att klara detta.
-
förhandlingsförmåga
Att vara effektiv i förhandlingar är viktig för en rekryterare, då man ska fungera som en slags mellanhand mellan arbetsgivaren och kandidaten. Det kan också handla om konkreta förhandlingar om kontrakt, som kräver en god förhandlingsförmåga.
Vanliga frågor om att jobba som rekryterare
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som rekryterare.
-
hur mycket tjänar man som rekryterare?
En rekryterare kan tjäna olika mycket beroende på arbetsuppgifter, roll, erfarenhet, arbetsgivare och en rad andra faktorer. Men någonstans mellan 28 000 och 40 000 kronor i månaden är en genomsnittlig lön för rekryterare i Sverige.
-
är det svårt att vara rekryterare?
Jobbet som rekryterare är utmanade och för att lyckas behöver man ha en del egenskaper och erfarenhet med sig. Däribland en stark målmedvetenhet, en bra förmåga att bygga relationer och förmågan att bedöma människor, samt gärna värdefull erfarenhet som spetsar ens egen kunskap.
-
hur söker jag ett ledigt jobb som rekryterare?
Det är enkelt att söka ett jobb som rekryterare via Randstad. Sök bland våra lediga jobb i ditt område. Skicka sedan in ditt CV och ditt personliga brev eller sök via LinkedIn.
Om du behöver hjälp med din jobbansökan kan du läsa alla våra jobbtips här!
-
vidare läsning om rollen som rekryterare
Här hittar du mer information om rollen som rekryterare.
bevaka jobb för rekryterare
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.