vad är en säljare?
Säljare är ett företags direkta koppling till kunder, eftersom säljarna undersöker marknader och målgrupper, samt introducerar företagets olika produkter till nya potentiella kunder.
Som säljare handlar ditt uppdrag inte bara om att sälja produkter, utan också att hitta nya kunder och målgrupper med hjälp av marknadsanalyser. Det är också viktigt att bygga relationer med blivande kunder, i syfte att sälja produkter.
Hur den exakta processen ser ut för att hitta nya kunder och att sälja produkter eller tjänster, beror på vad det är som du ska sälja.
säljare jobbvad gör en säljare?
Säljare marknadsför, demonstrerar och säljer företagets produkter och tjänster. Som säljare säljer du in produkter till potentiella nya kunder och introducerar nya produkter till redan existerande kunder för att öka försäljningen ytterligare.
För att attrahera nya kunder behöver företag sätta strategier som fungerar inom den aktuella branschen, sin primära målgrupp och inom företagskulturen. Om du till exempel säljer B2B-produkter (business to business) kommer du inte att använda dig av samma strategier, som när du säljer B2C-produker (business to customer) direkt till privatpersoner.
Det övergripande målet för en säljare är att bygga relationer och sprida ordet om vad det är som företaget kan erbjuda. Med hjälp av de starka och etablerade relationerna du skapat till dina kunderna, blir det betydligt enklare att sälja in produkterna nästa gång. Att skapa en stark relation är något som tar tid vid bearbetning av nya potentiella kunder, men det är också nödvändigt om du vill växa och öka försäljningen.
En säljare kan arbeta inom många olika branscher och industrier, eftersom produkter och tjänster som ska säljas, kan vara en mängd olika saker idag.
Till exempel kan du arbeta på företag som säljer drycker, kontorsmaterial, IT-produkter, sportutrustning eller medicinsk utrustning. Det är produkten eller tjänsten som du säljer som ligger till grund för din egen säljstrategi. Det är därför viktigt att ha en väldigt god kunskap om produkterna man försöker sälja, för att kunna förklara användningsområdena och fördelarna med produkterna.
Det är också viktigt att hålla sig uppdaterad om nya försäljningstekniker och kundpreferenser, genom att delta på olika säljevent och konferenser.
genomsnittlig lön som säljare
Enligt Unionens marknadslön 2022 ligger lönen för en säljare på mellan 38 000 och 50 000 kronor i månaden.
Då säljare är ett jobb som behövs inom många olika branscher, industrier och andra typer av företag, kommer det att vara ett jobb som har en väldigt varierande lönenivå.
Det finns olika faktorer som påverkar lönen för en säljare och som gör det svårt att peka på en genomsnittlig lön. Vad man däremot kan ha med sig är att till exempel arbetslivserfarenhet och försäljningsstatistik är två av de viktigare sakerna som påverkar vilken lön du får.
Den säljare som har lång arbetslivserfarenhet och som kan peka på starka försäljningssiffror under lång tid, kommer att ha ett bättre förhandlingsläge med sin arbetsgivare.
-
faktorer som kan höja din lön som säljare
Det allra bästa sättet att höja din lön som säljare är att sälja mer produkter eller tjänster. Ju mer du säljer, desto mer kommer företaget att tjäna, vilket innebär att du blir en viktig person för företaget.
En del säljare jobbar också med en provisionsmodell. Ju mer man säljer, desto högre blir lönen för aktuell månad. I vissa fall är det helt provisionsbaserad lön, men det vanligaste är att säljare har en månadslön och utöver den får provision baserat på hur mycket man säljer.
Det är också vanligt att säljare arbetar med bonusar. Då ska du som säljare uppnå, enligt budget, ett visst antal genomförda affärer med kunder, för att en bonus ska kunna erhållas. Bonusar kan betalas ut på månads-, kvartals- eller per årsbasis, beroende på hur arbetsgivaren har bestämt.
Som nämnts är arbetslivserfarenhet en viktig del som kan höja lönen som säljare. Med längre erfarenhet från arbetslivet är du inte bara en bättre säljare som har lärt sig fler försäljningsknep, utan du är också mer attraktiv för arbetsgivaren.
På ingångsnivå tjänar säljare vanligtvis inte lika mycket och provisionen är inte så hög. Genom att kunna peka på ett starkt försäljningsfacit under lång tid, kvalificerar man sig också för svårare försäljningsjobb, där marginalerna är bättre och möjligheterna till att tjäna mer i lön också är bättre.
Kom också ihåg att olika branscher och industrier betalar olika mycket. För den som arbetar som butikssäljare är lönen exempelvis sämre, än för den som arbetar med produkter eller tjänster som säljs till stora företag. Där kan en affär vara på miljontals kronor och ta lång tid att färdigställa.
olika roller av säljare
Säljare kan arbeta inom en rad olika branscher och även om det i grunden är samma jobb finns det skillnader i arbetsuppgifter, utmaningar och ansvarsområden. Nedan kan du läsa om några av de rollerna som en säljare kan jobba inom:
-
säljare inom tillverkningsindustrin
Om du arbetar som försäljare inom tillverkningsindustrin kommer du att arbeta med att sälja producerade varor till grossister, butiker och företag. Det är ditt jobb att ha koll på marknaden, se ny möjligheter, men även lansera nya produkter och se till att outlets har produkterna på lager, för att öka försäljningen. Det är inte ovanligt att stora delar av lönen är provisionsbaserad inom den här typen av försäljningsjobb.
-
grossistsäljare
Som säljare på ett grossistföretag handlar ditt jobb om att sälja produkter vidare till återförsäljare eller enskilda butiker. Det viktiga är att se till och tillgodose återförsäljarnas behov av produkter, så att försäljningen hos dem kan fortlöpa på ett smidigt sätt. Du är också ansvarig för att hitta nya potentiella återförsäljare.
-
butikssäljare
Den här rollen av försäljare, möter du till vardags i olika butiker och affärer runt om i landet. Förutom att en butikssäljare är ansiktet utåt för det företag man arbetar för, har de också ansvar för att skapa god dialog med nya potentiella kunder. Som butikssäljare har du varje dag dialog med kunder som kommer in i butiken, för att hjälpa till och stötta i val av produkter och tjänster som de önskar köpa.
-
säljare ute på fältet
Om du arbetar med försäljning externt kommer du inte att sitta på ett kontor, utan snarare vara på resande fot och besöka olika kunder på deras arbetsplatser eller i andra sammanhang. Ambitionen är att bygga relationer som i förlängningen ska leda till avtal eller försäljning.
-
innesäljare
Som innesäljare har du snarare ansvaret för att bibehålla relationer med redan existerande kunder. Det ska i förlängningen leda till fler försäljningar och en kontinuitet i samarbetet. I en sådan roll som säljare tar man primärt kontakt med kunder via telefon och email.
att arbeta som säljare
För att jobba som säljare krävs ett starkt självförtroende och motivation. Det är nyttigt att ha förmågan att kunna hantera motgångar och att kunna ta ett nej, utan att tappa sin positiva attityd. Läs vidare om vilka arbetsuppgifter som kan ingå i ens säljares roll.
-
arbetsuppgifter
Några vanliga arbetsuppgifter som säljare är:
- Göra research av företagets målgrupper och marknader: Som säljare behöver du förstå marknaden som är relevant för produkterna eller tjänster du säljer. I det ingår demografin, men också ekonomiska faktorer som kan påverka försäljningen. Med hjälp av researchen kan du hitta nya öppningar i marknaden, där det finns ett behov att fylla, samt hitta nya marknadsnischer för dina produkter.
- Assistera i försäljning och marknadsföring: Som säljare är du ansvarig för att hjälpa företaget att göra en vinst och tjäna pengar. För att lyckas med försäljningen behöver du vara involverad i marknadsföringsinsatser. Det kan handla om att delta på olika mässor eller evenemang, samt hitta nya potentiella målgrupper för att öka försäljningen.
- Hålla kunderna nöjda: En viktig sak som säljare är att hålla sina kunder nöjda. Att säkerställa att kunderna får vad som har beställts samt ha god kunskap om produkterna. Du gör regelbundna uppföljningar och har samtal med kunderna för att hjälpa till med eventuella problem, samt kunna göra merförsäljning till samma kund. I det ingår att hålla kunden informerad om ledtider och uppgraderingar av produkter. Att finnas tillgänglig för frågor är också en viktig del av att säkra kundnöjdheten.
- Träna andra säljare: Om du arbetar som säljare och har en senior tjänst kommer det ingå att lära nya säljare om rutinerna, försäljning och produkterna på det företag ni arbetar för. Ofta arbetar säljare i någon form av säljteam och där du behöver se till att alla kan bidra.
- Sätta ihop och presentera försäljningsrapporter: Som säljare behöver du också rapportera din försäljning löpande. En viktig del är att kunna göra rapporter, för att tillsammans med andra relevanta avdelningar på företaget kunna ta till nödvändiga åtgärder, utifrån vad rapporterna presenterar. Det kan handla om hur marknaden och efterfrågan ser ut, vilka produkter som går bäst och vilken typ av kunder som har varit mest aktiva i köp av produkterna. Det ingår sedan att sammanställa allt detta och presentera i försäljningsrapporter.
- Göra research av företagets målgrupper och marknader: Som säljare behöver du förstå marknaden som är relevant för produkterna eller tjänster du säljer. I det ingår demografin, men också ekonomiska faktorer som kan påverka försäljningen. Med hjälp av researchen kan du hitta nya öppningar i marknaden, där det finns ett behov att fylla, samt hitta nya marknadsnischer för dina produkter.
-
arbetsmiljö
En säljare kan behöva vänja sig vid en varierande arbetsmiljö och det är arbetsgivaren och vilken typ av försäljningsroll du har, som avgör detta.
Många säljare arbetar större delen av sin arbetstid inomhus, i en klassisk kontorsmiljö. Men det finns också säljare som både tar emot kunder och är jämt på resande fot för att träffa kunder i deras miljö. En del säljare arbetar också i en utomhusmiljö eller direkt i anslutning till en fabrik. Det är produkterna och tjänsterna man säljer som kommer att påverka var arbetsgivaren behöver ha sin säljarpersonal.
Inom en del försäljningsjobb behöver man också arbeta på röda dagar och under högtider eller helger, eftersom det är då som kunderna är mest aktiva.
Jobbet som säljare bygger mycket på att du har en ständig dialog och kommunikation med dina kunder. Säljare kan spenderar stora delar av arbetsdagen i telefon med kunder, svarandes på email eller på fysiska möten. Du kan också behöva hantera kunder som har klagomål eller som inte känner sig nöjda med produkterna de köpt.
-
dina kollegor
Säljare går att hitta inom många branscher. Det gör att dina kollegor kan vara alla möjliga roller, men säljchefer, account manager, personaladministratör, produktägare, säljassistent och kundtjänstmedarbetare är två kollegor som många säljare behöver arbeta nära. Det är inte heller ovanligt att man som säljare har ett nära arbete med till exempel PR-chefer inom marknadsföringen.
-
arbetsschema
Det finns många olika säljjobb och förutsättningarna kan därför variera när det gäller arbetstider för en säljare.
En del säljare, som exempelvis butikssäljare, arbetar vanligtvis under de tider då butiken är öppen. Ofta alla vardagar, men även kvälls-och helgarbete är vanligt för den här rollen.
Säljare är också ett jobb som kan innebära flera olika typer av anställningar. En säljare som arbetar heltid, jobbar vanligtvis upp till 40 timmar i veckan, måndag - fredag och vanliga kontorstider. Men för vissa roller som till exempel säljare ute på fältet, är det inte ovanligt med flexibel arbetstid, där även arbete på kvällen och helger kan förekomma.
Då många säljare jobbar på provision behöver man själv prestera för att få en så bra månadslön som möjligt. Att prioritera och planera sin arbetstid så att det gynnar försäljningen, är därför en viktig del i jobbet.
Det finns också säljare som jobbar deltid eller som har ett säljjobb som vid sidan av studier eller annan huvudsaklig sysselsättning.
-
framtidsutsikter
Som säljare har du många karriärvägar välja på, och det är inte ovanligt att ett säljjobb är det första steget mot en framgångsrik karriär inom ett företag.
Du kan specialisera dig inom vissa delar av säljyrket och till exempel arbeta på ett mer strategiskt plan. En erfaren och meriterad säljare kan också bli arbetsledare eller säljchef för en hel avdelning. Det går också att arbeta inom marknadsföring, som på vissa sätt är ett yrkesområde som ligger nära försäljning.
-
fördelar med att hitta ett jobb som säljare via randstad
Det finns många fördelar med att hitta ett ledigt jobb som säljare via Randstad.
- Olika utvecklings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa dig vid behov
- Många lediga jobb inom ditt område
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Vill du ha en tillsvidareanställning som säljare? Ett vikariat eller tillfälligt jobb som säljare är ofta ett bra första steg mot en fast anställning. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer
Det finns inga specifika utbildningskrav för att bli säljare och det går att ta många olika vägar till ett jobb som säljare. Men det finns vissa meriter som stärker ens chanser att lättare få ett jobb.
-
universitet eller högskola
Den som har akademiska meriter kommer att ha större möjligheter att avancera längre fram i karriären, men det finns inga specifika utbildningar som krävs för att bli säljare. På akademisk nivå kan du studera antingen ekonomi, psykologi, marknadsföring eller företagsadministration.
-
praktikplats
Att få praktisk erfarenhet är viktigt inom många många roller och yrken, men som säljare är det extra viktigt. Att kombinera teoretiska utbildningar med praktisk erfarenhet av arbetslivet, är ett bra sätt att bli en framgångsrik säljare.
-
arbetslivserfarenhet
Oavsett vilken nivå du ska arbeta på som säljare är arbetslivserfarenhet meriterande när du söker jobb. Den som har arbetat med försäljning tidigt i sin karriär kommer att ha nytta av erfarenheterna inom många jobb. Det är även bra att prova på många olika säljjobb för att lära sig olika tekniker.
-
kunskap och kompetenser
Några viktiga kunskaper som säljare är:
- kunskap om beräkningar eller ekonomisk planering
Som säljare behöver du ha god koll på ekonomin. Ditt jobb handlar i grunden om att skapa vinst åt företaget du arbetar för. Därför behöver du väga kostnader mot intäkter.
- marknadsföringskunskaper
Som säljare kommer du att marknadsföra produkter och tjänster, som en del i ditt försök att öka försäljningen. Du kommer också att undersöka potentiella marknader och målgrupper.
- relationsbyggande
Att bygga relationer för att öka försäljningen är en viktig del som säljare. En ständig kundkontakt och förmågan att bibehålla relationer över tid är en viktig del av jobbet. Att vara service-minded är därför en bra egenskap som säljare.
- research
Att kunna göra research är viktigt för egen del, men också för att kunna bistå arbetsgivaren med information som kan vara nyttig i planeringen. Med hjälp av informationen går det också att veta vilka kunder man ska rikta sig till och vad kunderna är ute efter. Att ha förmågan att göra research är därför nyttigt att kunna.
vanliga frågor om rollen som säljare
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som säljare.
-
vad gör en säljare?
Säljare är ett jobb som behövs inom många olika branscher och företag. Det innebär att ett jobb som säljare kan se väldigt annorlunda ut. Men i grunden handlar det om att bygga starka relationer, hitta behovet hos köparen och slutföra en affär.
-
vilka egenskaper är viktiga som säljare?
En säljare behöver vara bra på att kommunicera och förhandla, för att genomföra affärer med kunder. Du behöver också vara duktig på att göra research för att hitta nya marknader och målgrupper, samt bra på marknadsföring för att sälja in produkter.
-
är säljare ett svårt jobb?
Ja, det kan vara utmanande och stressande att jobba som säljare. Det finns ofta tydliga målsättningar, en budget och i många fall är lönen delvis eller helt provisionsbaserad. Ju mer framgångsrik man är, desto högre lön tjänar man.
-
hur söker jag ett ledigt jobb som säljare?
Det är enkelt att söka ett jobb som säljare. Sök bland våra lediga jobb i ditt område. Skicka sedan in ditt CV och ditt personliga brev eller sök via LinkedIn.
Om du behöver hjälp med din jobbansökan kan du läsa alla våra jobbtips här!
-
vidare läsning om rollen som säljare
Här kan hittar du mer information om rollen som säljare (B2B).
Du kan även läsa mer om rollen som butikssäljare.
bevaka jobb för säljare
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.