vad är en software developer?
Som software developer är du den kreativa personen bakom datorprogram och mjukvaruapplikationer. Du bygger programmen och mjukvarorna från grunden och är ansvarig för det team som skapar applikationerna. Mjukvaruprogram har syftet att hjälpa användarna att utföra specifika uppgifter på olika enheter, som datorer och mobiltelefoner.
I rollen som software developer kommer du att skapa applikationer och operativsystem som används i datorer och andra elektroniska enheter. Du samarbetar med bland annat datoringenjörer och programmerare för att utveckla komplexa och funktionella system. Dessa system finns till för att möta ett kundbehov eller effektivisera olika processer hos ett företag eller organisation. Som software developer handlar arbetet inte bara om utveckling, utan du kommer också att behöva testa och installera mjukvaran för att se till att den fungerar enligt plan.
vad gör en software developer?
Som software developer sköter du underhåll och uppdatering av mjukvaruapplikationer, för att se till att det inte finns några buggar och för att förbättra funktionaliteten. Det innebär att du behöver kontrollera prestandan och hitta kreativa lösningar på eventuella problem. Det kan exempelvis handla om att se till att säkerhetsprogrammen är uppdaterade och anpassade till applikationens nya uppdateringar. Det är även viktigt att se till att mjukvaruapplikationen är kompatibel med det nya operativsystemet.
Om du vill göra karriär som mjukvaruutvecklare behöver du vara duktig på att koda och vara kreativ. Har du även kunskaper inom design hjälper det dig att skapa interaktiva applikationer som har en tilltalande layout, design och tema. Även att du är tekniskt lagd gör det enklare för dig att lösa komplexa problem när du programmerar, för att förstå hur olika delar av systemet samverkar.
Skulle ett jobb som software developer passa ditt intresse för teknik och kreativitet ? Läs då vidare för att ta reda på mer om vilka kompetenser och kvalifikationer som krävs för att lyckas i en roll som software developer.
genomsnittlig lön som software developer
Rollen som software developer finns tillgänglig på många olika företag och organisationer, som i sin tur är verksamma inom olika branscher. Det gör att jobbet som software developer i praktiken kan ha olika och varierande uppgifter och ansvarsområden. Det gör att den genomsnittliga lönen som software developer kan variera, beroende på hur rollen är utformad.
Som software developer går man vanligtvis in på lägre nivå i organisationen eller företaget, innan man kan hantera mer komplexa uppgifter och omfattande uppdrag. Den praktiska erfarenheten är viktig som software developer, något som gör att lönetrappan är god. Den som är mer erfaren och har arbetat som software developer under längre tid har samlat på sig viktig erfarenhet från arbetslivet, som gör att man är mer attraktiv för arbetsgivaren. Det finns också en ganska hög efterfrågan på software developer, vilket gör att många som arbetar med mjukvaruutveckling söker sig till nya arbetsgivare kontinuerligt som ett led i att få upp sin lön. Vill du få mer information om lönenivån för en software developer, läs mer på Unionens marknadslöner eller SCB.
-
faktorer som påverkar lönen som software developer
I övrigt finns det andra faktorer som påverkar lönen för en software developer. I större städer är det generella löneläget bättre än på mindre orter i Sverige. Det påverkar också lönen för den som arbetar som software developer. Om du arbetar hos en arbetsgivare som har sin verksamhet i någon av Sveriges största städer är möjligheterna till en högre lön oftast bättre.
Hur stor arbetsgivaren och företaget är samt om du arbetar inom det privata näringslivet eller den offentliga förvaltningen, och hur din roll är utformad, är andra faktorer som kan påverka din lön. En software developer med större ansvar och som har en ledande roll, kommer att ha ett bättre läge när lönen ska förhandlas.
olika roller av software developer
Det finns ett antal olika specialiseringar som en software developer kan ha:
- webbutvecklare
I den här rollen går ditt jobb ut på att bygga hemsidor och applikationer som möter de specifikationerna som kunden satt upp. Du kommer att arbeta med hemsidans visuella element, själva designen på sajten, och se till att den ser ut som kunden önskar. Du kommer också att bygga ihop databasen och programmera backend, vilket utgör själva skelettet till hemsidan. - systemutvecklare
Som software developer med ansvar för systemutveckling går rollen ut på att bygga operativsystem och liknande mjukvaror för olika program. Du skapar också system som ska reglera och bära upp datorinfrastruktur. En del software developer som jobbar med systemutveckling programmerar den kod som ser till att mjukvaran i tillexempel diskmaskiner, kylskåp och tv-apparater fungerar som den ska. - apputvecklare
Som apputvecklare skriver du koden till olika spel eller mobila applikationer. Det är ofta en software developer som har programmerat många av apparna du har i din smartphone. Du sätter även ihop gränssnittet och bygger funktionerna som finns i appen. Mobil- och spelutvecklare är i grunden software developer med inriktning på apputveckling.
att arbeta som software developer
Software developer är en attraktiv och spännande roll såväl karriär, där man får bygga många viktiga applikationer, mjukvaror och hemsidor. Läs mer om vad jobbet som software developer innebär i praktiken och vilka arbetsuppgifter som ingår i rollen.
-
software developer arbetsbeskrivning
De specifika arbetsuppgifterna i rollen som software developer kan variera beroende på vilket projekt, arbetsgivare eller bransch man arbetar inom. Men några vanliga arbetsuppgifter för en software developer kan var följande:
- Diskutera krav och specifikationer med kunder: Som software developer är det viktigt att kunna kommunicera med kunderna för att skapa sig en bild om vilka krav och specifikationer som finns. Det är kundens önskemål och kravbild som ligger till grund för ditt arbete. En del kunder har en klar uppfattning om vilka funktioner som behövs i en applikation, medan andra lyfter fram ett behov som behöver fyllas.
- Planera och designa mjukvaran: När du har skapat dig en bild av kundens behov behöver du sätta ihop en designplan. Du kan behöva sätta upp en plan steg för steg för att få in alla nödvändiga delar i projektet och hinna klart i tid. Under planeringsfasen behöver du också bestämma vilket kodspråk som ska användas och inleda programmeringen.
- Uppgradera existerande applikationer: När du inte arbetar med att utveckla ny mjukvara handlar ditt jobb om att testa applikationer som tagits fram sen tidigare. Detta för att anpassa funktionerna, hitta uppdateringar och finna kreativa sätt att förbättra mjukvarans prestanda. Uppgraderingarna kan handla om att optimera mjukvaran för att öka prestandan och göra applikationerna kompatibla med den senaste teknologin.
- Testa applikationer och utföra kvalitetskontroller: All ny mjukvara behöver gå igenom en ordentlig testprocess innan de levereras till kund eller introduceras på marknaden. Som software developer behöver du genomföra kvalitets- och prestandakontroller. Med funktionell testning provar du applikationernas funktionalitet. Om en användare klickar på en länk i mjukvaran, ska det ta dem till rätt funktion eller destination. Övriga tester handlar om att kontrollera hastighet, prestanda och svarstid för att säkerställa att dessa faktorer lever upp till kravspecifikationen. Funktionaliteten i olika enheter testas också noga.
- Dokumentera utvecklingsprocessen: Det är viktigt att dokumentera alla steg i projektet när man arbetar som software developer. Detta för att framtida underhåll ska kunna utföras på ett mer effektivt sätt. Exempelvis blir det enklare att implementera uppdateringar eller hitta buggar eller fel i koden om det finns en tydlig dokumentation.
-
arbetsmiljö
Många software developers arbetar inom IT- och techbranschen, både stora multinationella företag och små nystartade bolag. Men vissa software developers arbetar inom tillverkningsindustrin, finansväsendet eller teknologibranschen. Oavsett arbetsgivare och företag, arbetar en software developer ofta i en klassisk kontorsmiljö med sin dator.
Då stora delar av arbetstiden spenderas på kontoret har många arbetsgivare försökt skapa en hållbar arbetsmiljö, med god belysning och bra ergonomi, för sina software developers. Det finns även möjlighet att jobba på distans hemifrån, då du som software developer ofta sitter fokuserad vid din dator. Men detta är något varje arbetsgivare och arbetsplats själva har regler för.
-
dina kollegor
Då en software developer kan arbeta inom många olika industrier och ha många olika arbetsgivare kan kollegorna också variera. Men det är inte ovanligt att man som software developer arbetar nära dataingenjörer, IT-konsulter och mjukvaruingenjörer. Även Backend utvecklare, frontend utvecklare samt projektledare, chefer och mer administrativa roller kan vara dina kollegor när du jobbar som software developer.
-
arbetsschema
En software developer kan ha varierande arbetstider beroende på projekt. Mindre projekt som inte kräver någon stor tidsåtgång kan utföras under vanliga kontorstider, men när det gäller större och mer akuta projekt kan en software developer behöva finnas tillgänglig på mer obekväma arbetstider.
En del komplexa projekt kan även kräva en del övertid, för att hinna klart och möta kundens deadline. Vanligtvis arbetar du som software developer heltid med 40h vecka, men en del väljer att jobba som konsulter för att kunna styra sin arbetstid och sina projekt på egen hand. Det går också att hitta korttidskontrakt, deltidsanställningar och projektbaserade kontrakt. För en del software developer ingår det att resa i tjänsten, för att träffa kunder. Och det är heller inte ovanligt att kunder tycker att man ska utför arbetsuppgifterna på plats i deras lokaler.
-
framtidsutsikter
Det har länge funnits ett stort behov av software developer och andra former av utvecklare på arbetsmarknaden, vilket gör att du har en spännande framtid framför dig.
Det är vanligt att gå in på juniornivå hos en ny arbetsgivare, men ju mer arbetslivserfarenhet och praktisk kunskap man samlar på sig desto mer komplexa uppdrag och arbetsuppgifter kan man få. Detta gör att en software developer kan specialisera sig inom antingen backend eller frontend, men kan också bli aktuell för en chef- eller ledarroll. Det är många erfarna software developers som väljer att starta eget företag för att istället arbeta som underkonsult.
-
fördelar med att hitta ett jobb som software developer via randstad
Det finns många fördelar med att hitta ett ledigt jobb som software developer via Randstad:
- Olika utvecklings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa dig vid behov
- Många lediga jobb inom ditt område
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Vill du ha en tillsvidareanställning som software developer? Ett tillfälligt jobb som software developer är ett bra första steg mot att få en fast anställning senare i karriären. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer
För att kunna arbeta som software developer och lyckas i sin roll krävs det att man har vissa utbildningsmeriter med sig. Det finns inga specifika krav för att kunna kalla sig software developer, utan det finns olika utbildningsvägar att gå.
- universitet/högskola
Att läsa till software developer på akademisk nivå innebär att man läser en IT-relaterad utbildning som ger kunskaper i programmering. Den som vill avancera i karriären och få mer ansvarsfulla roller kommer att ha stor nytta av en akademisk bakgrund. - yrkeshögskolan
Det finns YH-utbildningar som ger bra kunskaper i programmering och som gör att man kan få ett jobb som software developer direkt efter man har studerat klart. Fördelen med YH-utbildningar är att de kan vara mer yrkesförberedande och innehåller fler praktiska moment. - internutbildning
Ett vanligt upplägg hos många IT-företag är att utbilda eller kompetensutveckla sin egen personal. Det finns arbetsgivare som anställer oerfarna arbetssökande med ett intresse för programmering, som lär sig att bli software developer med interna utbildningar. Det är ett sätt att både få in en fot på arbetsmarknaden och få en relevant, praktiskt inriktad utbildning. - praktikplats
I rollen som software developer är det praktiska kunnandet alltid centralt, vilket gör att en praktikplats blir en bra erfarenhet och möjlighet att lära sig jobbet på ett effektivt sätt. Det gör också att man får en merit till sitt cv. En del IT-utbildningar har som obligatorisk del att man ska spendera en termin eller fler på en praktikplats.
kunskap och kompetenser
Några av de kompetenserna som en software developer behöver för att lyckas i sin roll är följande:
-
analytisk förmåga
En software developer behöver kartlägga och utvärdera kundernas behov för att sätta upp specifikationskraven inför ett projekt. Med en god analytisk förmåga har man möjlighet att hitta vilka funktioner som är viktiga för att mjukvaran ska gå enligt plan. Det är också bra med en analytisk förmåga under testprocessen.
-
kommunikativ förmåga
I rollen som software developer ingår det att kommunicera med flera olika personer, däribland delar av utvecklingsteamet och kunden. Det gör också att man kan förklara komplexa funktioner i tekniska termer som samtidigt går att förstå för kunder och investerare.
-
kreativitet
Att vara kreativ är viktigt som software developer, då arbetet både handlar om att skapa visuellt tilltalande design och hitta lösningar på problem. Ett kreativt intresse gör att man hittar nya sätt att förbättra funktionalitet och prestanda i den mjukvara man utvecklar.
-
detaljorienterad
En software developer hanterar många olika komponenter i en mjukvara och för att kunna se hela bilden krävs att man är detaljorienterad. Det hjälper dig att undvika fel som gör att utvecklingen av komponenten tar längre tid. Att ha ett öga för detaljer gör även att du lättare kan identifiera buggar och fel när underhåll eller testning utförs.
vanliga frågor om att jobba som software developer
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som software developer.
-
vad innebär jobbet som software developer?
En software developer utvecklar applikationer, hemsidor eller andra mjukvaror som ska möta kundernas behov och krav. I jobbet som software developer ingår också att underhålla och testa redan existerande mjukvaror.
-
jobbar en software developer med backend eller frontend?
Som software developer, eller mjukvaruutvecklare som det också heter på svenska, arbetar man vanligtvis både med frontend och backend. Det går att specialisera sig inom det ena, alternativt ta hjälp av andra inom samma utvecklingsteam när ett projekt ska genomföras.
-
vilken utbildning krävs för att bli software developer?
Det finns inget krav om en specifik utbildning för att bli software developer, men många har en akademisk bakgrund inom programmering eller andra IT-relaterade utbildningar. Det går också att läsa till software developer på Yrkeshögskolan. Praktisk erfarenhet och kunskap om kodspråk är det viktigaste för att kunna jobba som software developer.
-
hur söker jag ett ledigt jobb som software developer?
Det är enkelt att söka ett jobb som software developer. Sök bland våra lediga jobb i ditt område. Skicka sedan in ditt CV och ditt personliga brev eller sök via LinkedIn.
Om du behöver hjälp med din jobbansökan kan du läsa alla våra jobbtips här!
bevaka jobb för software developer
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.