vad är en underhållsingenjör?
Som underhållsingenjör använder du teknisk kunskap för att säkerställa att industriella maskiner och utrustning fungerar problemfritt. I arbetsuppgifterna ingår installation, reparation och underhåll av olika typer av utrustning. Du använder specialutrustning, som monitorer för att kartlägga nödvändigt underhåll och identifiera vad som är felet när maskinen inte fungerar. I händelse av maskin- eller produktionsstopp är ditt jobb och ansvar att återställa utrustningen och säkerställa att maskinen börjar fungera igen.
Vanligtvis använder en underhållsingenjör den utbildning och kunskap man har fått, för att på ett strategiskt sätt lösa problemen som uppstår. Samt vägleda tekniker som genomför själva reparationen i systemet. Beroende på vilken arbetsgivare det handlar om, och hur stort företaget är, kommer du troligen att vara inblandad i viktiga installationer och underhåll av maskiner. Resten av tiden handlar om att delegera ansvar i en chefsliknande roll. I vissa företag behöver du vara mer aktiv i din roll som underhållsingenjör, och då kan det handla om att göra reparationer och löpande underhåll på egen hand.
En karriär som underhållsingenjör kan ta många olika vägar. Du kan arbeta i verkstäder med underhåll och reparationer, men du kan också arbeta på företag som arbetar med att underhålla maskiner och annan utrustning. Förutom att arbeta hos konsultföretag, som åker ut till kunder och underhåller deras maskiner, kan en underhållsingenjör arbeta på en större fabrik med stor tillverkningsindustri, eller inom exempelvis bil-, olja och gas- samt elektronikindustrin.
Har du en starka analytiska sida och effektiv problemlösningsförmåga, då kanske rollen som underhållsingenjör skulle passa dig? Läs vidare för att få veta mer om vad som krävs för att bli en framgångsrik underhållsingenjör samt vilka kompetenser och kunskaper som behövs för att lyckas i rollen.
underhållsingenjör jobbgenomsnittlig lön som underhållsingenjör
Arbetet som underhållsingenjör kan ha en varierande lön beroende på vilken arbetsgivare, vilka arbetstider och var i landet man söker jobb. Men den genomsnittliga lönen som underhållsingenjör i Sverige ligger på mellan 30 000 och 35 000 kronor i månaden.
Som alltid när man förhandlar om en tillsvidareanställning går det att förhandla lönevillkor, med exempelvis fler semesterdagar, tjänstepension och högre OB-ersättning för jobb på obekväma arbetstider.
-
faktorer som kan påverka din lön som underhållsingenjör
Månadslönen för en underhållsingenjör med tillsvidareanställning är ofta en förhandlingsfråga med arbetsgivaren och är du en god förhandlare har du större möjligheter att förbättra din lön. Men det finns också andra faktorer som kan förbättra din lön som underhållsingenjör. Om du exempelvis arbetar på obekväma arbetstider, däribland kvällar och helger, kan du kvalificera dig för en högre lön. Vissa underhållsingenjör arbetar också med jour och kan då bli berättade jourtillägg, som höjer den totala lönen.
En välmeriterad och erfaren underhållsingenjör har också större chanser att få en högre lön. Genom att lägga till ytterligare kvalifikationer och kunskaper på sitt CV blir man inte bara mer attraktiv för nya arbetsgivare, utan hamnar också i en bättre förhandlingssits gentemot sin nuvarande arbetsgivare. En erfaren underhållsingenjör med starka tekniska kvalifikationer kan också vara aktuell för roller med mer ansvar på företaget, något som kan innebära en högre lön.
olika roller av underhållsingenjör
Arbetet som underhållsingenjör kan innebära olika arbetsuppgifter, men det kan också innebära olika roller beroende på vilken specialisering man har:
- maskinell underhållsingenjör
En mekanisk eller maskinell underhållsingenjör arbetar med installation och underhåll av maskiner och utrustning som används i industrier, i kommersiella miljöer eller i privatbostäder. Ditt ansvar handlar om att reparera maskiner, men också bedriva konstant underhållning genom att byta ut olika delar i motorer och maskiner.
- underhållstekniker
Som underhållstekniker är du ansvarig för att genomföra själva underhållet och reparationen när något behöver fixas. Det inbegriper att plocka bort icke-fungerande och skadade komponenter, samt sluttesta maskiner och utrustning efter genomfört underhåll för att se att allting fungerar.
att arbeta som underhållsingenjör
Har du undrat hur en vanlig arbetsdag ser ut för en underhållsingenjör? Läs mer om arbetsuppgifter och vilket ansvar man har i rollen som underhållsingenjör.
-
arbetsuppgifter
De exakta arbetsuppgifterna och ansvarsområdena varierar beroende på vem som är arbetsgivare, men som underhållsingenjör kan vanliga arbetsuppgifter inkludera följande:
- inspektera maskiner och utrustning
Innan en större produktion inleds bör en underhållsingenjör ha undersökt maskineriet för att säkerställa att det inte finns några problem, som kan orsaka produktionsstopp senare. Rutinmässiga och kontinuerliga kontroller säkerställer att problem upptäcks i tid och kan lösas utan att produktionen försenas eller stoppas helt.
- förebyggande underhåll
Som underhållsingenjör är du också ansvarig för schemalagt underhåll av maskiner och utrustning för att förhindra funktionella problem i maskineriet och utrustningen. Du kan behöva hjälp av servicetekniker för att lösa problemen. Under förebyggande underhåll kan du behöva byta ut nedslitna komponenter, omkalibrera instrumenten och byta ut filter. Det är viktigt att med löpande förebyggande underhåll enligt schema, för att undvika att komponenter vars “bäst före-datum” har gått ut, används i produktionen. Det innebär stora risker för produktiviteten således produktionsstopp.
- korrigerande underhåll
Det händer också att det krävs ett mer akut underhåll, när oväntade fel uppstår och då är det ditt jobb som underhållsingenjör att lösa problemen. Då ingår det att först göra en felsökning för att hitta vad som är felet, och sedan åtgärda det på bästa sätt. Att identifiera det mest effektiva sättet att lösa problemet är en del av uppgifterna som underhållsingenjör. Ett sätt att lösa problem kan vara att nedmontera stora maskiner eller delar av utrustningen för att hitta felet och kunna åtgärda det på ett effektivt sätt.
- reparationer
När en maskin går sönder under pågående produktion är det ditt jobb och ansvar att felsöka problemet med hjälp av specialverktyg. Du tar beslut om det behövs bytas ut skadade komponenter och delar, eller om det räcker med reparation för att maskinen ska fungera igen. En viktig del efter att ha genomfört en reparation är att säkerställa att hela maskinen fungerar som den ska och att det inte finns andra komponenter som börjar åldras och som behöver bytas ut för att inte orsaka problem längre fram.
- installation av ny utrustning
När din arbetsgivare köper in ny utrustning eller nya maskiner är det ditt jobb att installera dessa. Det innebär att man både ansvarar för själva installationen och uppstarten av maskinerna, men också testningen av det nya systemet för att säkerställa att allting fungerar problemfritt.
-
arbetsmiljö
Som underhållsingenjör varierar din arbetsmiljö beroende på arbetsgivare och arbetsuppgifter eller ansvarsområden. Ett exempel på arbetsplats är industri, i en mer högljudd miljö där det finns tunga maskiner och utrustning som är i behov av kontinuerligt underhåll. Då behöver det finnas en underhållsingenjör närvarande för att läsa av akuta problem som kan uppstå. Om du däremot arbetar på en konsultfirma sitter du ofta på ett kontor och har ett team med tekniker under dig, som står för själva underhållet och reparationen. Du kommer också att besöka kundernas arbetsplatser, men då ofta för att komma med din expertis.
-
arbetsschema
De allra flesta underhållsingenjörer som arbetar i direkt anslutning till industrier arbetar en vanlig arbetsvecka, upp till 40 timmar i veckan. Det kan röra sig om kl 9-17 varje dag, men eftersom många industrier är igång dygnet runt finns det också underhållsingenjörer som behöver arbeta på obekväma arbetstider.
Det är inte ovanligt att man har jour som underhållsingenjör, för att kunna åka ut och lösa akuta problem som uppstår i produktionen. Ett skiftsystem mellan olika underhållsingenjör på en arbetsplats är inte ovanligt om man är fast anställd. Det är inte ovanligt att det finns korttidskontrakt som underhållsingenjör, när man behöver hjälp med specifika projekt eller problem i ett företag.
-
framtidsutsikter
Som underhållsingenjör har du goda möjligheter att gå vidare i karriären. Du kan specialisera dig inom en specifik sektor eller utöka dina tekniska kunskaper och kvalifikationer för att öka dina chanser till en vidare karriär. Exempelvis kan den som har arbetar under lång tid i tillverkningsindustrin gå vidare från jobbet som underhållsingenjör, till att bli mer specialist eller teknisk expert.
Med en lång erfarenhet som underhållsingenjör har man också goda möjligheter att arbeta som konsult inom industrin. Det är också ett alternativt att gå från underhållsingenjör till en chefsroll med ett större ansvar, där man till exempel blir ansvarig för en viss avdelning eller en hel fabrik. Att jobba som teknisk underhållsingenjör kan vara ett mellansteg att vara underhållsingenjör och sedan ta en chefsposition, antingen på samma företag eller hos en ny arbetsgivare.
-
fördelar med att hitta ett jobb som underhållsingenjör via randstad
Att hitta ett jobb som underhållsingenjör via Randstad innebär en rad olika fördelar:
- Ett utbud av utbildnings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa till vid behov
- Många lediga jobb inom ditt område
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Vill du ha en tillsvidareanställning underhållsingenjör? Ett vikariat eller tillfälligt uppdrag som underhållsingenjör är ofta en språngbräda till ett fast jobb. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer som underhållsingenjör
Om du vill bli underhållsingenjör finns det relevanta utbildningar på olika nivåer som du kan söka:
- gymnasiala studier
Det finns gymnasieskolor på flera håll runt om i Sverige som erbjuder tekniska utbildningar, som kan vara tillräckligt bra för att få grundläggande jobb som underhållsingenjör efter studenten. Då är det meriterande om man har praktik hos ett företag under studietiden.
- yrkeshögskola
Det finns flera yrkeshögskolor som har utbildningar till underhållsingenjör eller liknande tekniska arbeten. Det är meriterande om man också har en teknisk bakgrund från sina gymnasiala studier. Det går att studera till underhållsingenjör på yrkeshögskola både på distans och på plats.
- högskola
Det finns också tekniska universitetsutbildningar som är lämpliga för underhållsingenjör, men ofta rör det sig om utbildningar som är betydligt bredare än så och som ger dig ännu större möjligheter att arbeta inom det tekniska området.
- masterutbildning
Om du läser en akademisk teknisk utbildning inom exempelvis underhållsteknik finns det också möjlighet att läsa på mastersnivå. Det stärker dina chanser att få ett bra jobb som underhållsingenjör, men framför allt innebär det att du snabbare kan avancera från underhållsingenjör till högre positioner hos samma arbetsgivare, eller om du söker dig till ett nytt företag.
Ofta finns det krav på arbetslivserfarenhet också, men den som har en tung akademisk utbildning att lägga till sin arbetserfarenhet kommer att vara mer attraktiv för chefsroller inom det underhållstekniska området.
kunskap och kompetenser
Det finns många tekniska kunskaper som är viktiga i rollen som underhållsingenjör, och som går att erhålla både via utbildningar och genom att arbeta inom underhållsteknik. Men för att bli framgångsrik som underhållsingenjör finns det också mjuka egenskaper som kan vara attraktiva för en arbetsgivare.
-
ledarskapsförmåga
Som underhållsingenjör arbetar du ofta med ett större team medarbetare och du har ansvaret för att delegera arbetsuppgifterna. Starka ledarskapsförmågor säkrar både en gynnsam arbetsmiljö för medarbetarna, och ser till att arbetet fortskrider på ett effektivt sätt. Att motivera medarbetare är en viktig del av att vara underhållsingenjör, men kräver att man har en fallenhet för ledarskap. Då underhållsingenjör kan vara ett stressigt arbete är det också viktigt att ha en stark förmåga att hantera stress, för att kunna vara en bra ledare även i sådana situationer.
-
problemlösningsförmåga
Att kunna se och lösa problem är en viktig del av att vara underhållsingenjör, speciellt i stressade situationer. För att arbeta på ett effektivt sätt krävs en bra slutledningsförmåga, för att inte slösa tid på det som inte är relevant för det problem som har uppstått. Att vara kreativ och våga tänka i nya banor är ofta viktiga egenskaper för en underhållsingenjör.
-
öga för detaljer
Att ha ett sinne för detaljer underlättar för den som vill bli en bra underhållsingenjör. Det handlar om att se små detaljer för att hitta fel som i förlängningen kan innebära stora problem och få kostsamma konsekvenser. Den som har ett bra öga för detaljer har lättare att upptäcka den typen av fel tidigt.
-
matematisk förmåga
Den som har lätt för fysik och matematik kommer att ha lättare att lära sig hur maskiner, utrustning och annat som är relevant fungerar. Det kan krävas komplexa beräkningar för att felsöka problem när maskiner ligger nere och produktionen har stoppats. Om man har en fallenhet för matematik och fysik blir det väsentligt enklare att hitta problemen.
vanliga frågor om rollen som underhållsingenjör
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som underhållsingenjör.
-
vad är en underhållsingenjör?
En underhållsingenjör är en person som använder teknisk kunskap för att underhålla, felsöka och i många fall reparera krånglande maskiner eller utrustning som exempelvis kan användas i en industri. Det viktiga som underhållsingenjör är att säkerställa att produktionen aldrig stoppas och att maskinerna kan användas på ett effektivt och säkert sätt.
-
vad utgör en bra underhållsingenjör?
För att bli framgångsrik som underhållsingenjör krävs att man är organiserad, logisk och har en bra problemlösningsförmåga. Att ha ett bra öga för detaljer kommer också att hjälpa till när man ska felsöka problem, som är en stor del av rollen som underhållsingenjör. Det handlar om att hitta fel så tidigt som möjligt, för att undvika produktionsstopp eller krånglande utrustning.
-
vilken utbildning behövs för att bli underhållsingenjör?
Det finns ingen formell utbildning för att bli underhållsingenjör, eftersom det inte är en skyddad titel. Arbetet som underhållsingenjör kan innebära många olika saker, men den som har en teknisk bakgrund har en fördel när man söker jobb som underhållsingenjör. Det finns gymnasiala studier, men för att stärka sina chanser att bli en duktig underhållsingenjör krävs eftergymnasiala studier på yrkeshögskola eller att studera till högskoleingenjör inom underhållsteknik.
-
är underhållsingenjör en bra karriär?
Den som inleder en karriär som underhållsingenjör har goda möjligheter att avancera vidare i karriären. Med en stark teknisk akademisk bakgrund och arbetslivserfarenhet som underhållsingenjör finns det goda chanser att avancera till roller med mer ansvar eller chefsroller.
-
hur söker jag jobb som underhållsingenjör?
Det är enkelt att söka ett jobb som underhållsingenjör. Sök bland våra lediga jobb i ditt område. Skicka sedan in ditt CV och ditt personliga brev eller sök via LinkedIn.
Om du behöver hjälp med din jobbansökan kan du läsa alla våra jobbtips här!
-
vidare läsning om rollen som underhållsingenjör
Här kan hittar du mer information om rollen som underhållsingenjör.
bevaka jobb för underhållsingenjör
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.