vad är en webbutvecklare?
Som webbutvecklare använder du olika programmeringsspråk för att bygga webbapplikationer och webbplatser. Din roll går ut på att utifrån ett framtaget designförslag skriva koden som skapar en fungerande webbplats. I andra fall kan det även vara du som talar direkt med kunden för att höra vad de har för behov och önskemål, för att sedan presentera ett designförslag för dem. Men oftast görs det här av designteamet.
Du kan också skriva programmeringskoden som kontrollerar funktionalitet för webbplatsen. Funktionalitet innebär exempelvis att bygga sidor för en webbsida som ska vara en betalvägg, som ska registrera betalningsdetaljer eller som ska låta besökarna registrera sig för ett nyhetsbrev via epost.
Ditt arbete är att göra webbplatsen lättnavigerad för besökarna. Den som besöker sidan ska lätt kunna hitta det den letar efter och få en god användarupplevelse.
webbutvecklare jobbvad gör en webbutvecklare
Webbutvecklare kan ha varierande arbetsbeskrivningar, men det är givet att du behöver känna dig bekväm med webbservrar och webbteknologi. Du behöver också ha kunskap inom ett antal olika programmeringsspråk och ramverk, som behövs för att bygga webbplatser. Några välkända programmeringsspråk som är vanliga för webbsidor är JavaScript, HTML5, CSS och C#. I takt med att nya programmeringsspråk slår igenom på marknaden behöver du som webbutvecklare lära dig dessa, för att hela tiden vara uppdaterad med kunskap och kunna konkurrera med övriga webbutvecklare som också slåss om samma jobb och kunder.
Webbutvecklaren kan också vara ansvarig för att webbplatsen hålls uppdaterad gällande ramverk, funktioner och bakomliggande leverantörer. Det är viktigt att göra för att se till att sajtens olika funktioner fungerar som de ska.
Läs vidare om vad det krävs för kompetenser och kvalifikationer, för att lyckas som webbutvecklare.
genomsnittlig lön som webbutvecklare
Enligt Unionens marknadslön 2022 ligger lönen för webbutvecklare mellan 35 000 och 47 000 kronor per månad.
Oftast är det dina arbetsuppgifter, ditt ansvarsområde och projektens komplexitet som påverkar vilken lön du får. Men även hur många års erfarenhet du har, spelar en avgörande roll.
Andra faktorer som som kan påverka lönen kan vara storleken på företaget, branschen samt vilka utbildningskrav som finns. Även om du bor och jobbar i större städer är lönen ofta något högre här, på grund av de ökade levnadskostnaderna.
olika roller av webbutvecklare
Att arbeta som webbutvecklare kan innebära många varierande arbetsuppgifter. Det beror delvis på vad du har specialiserat dig inom. Nedan följer några exempel:
Att jobba som frontend utvecklare eller frontend developer handlar om att arbeta med det som syns för användarna på webbplatsen. Det kan röra sig om designen och layouten, samt de tekniska funktioner som behövs för att förbättra utseende. Du integrerar olika applikationer, widgets, grafik och innehåll för att göra användarnas upplevelse så bra och smidig som möjligt.
Att jobba som backendutvecklare eller backend developer, som också är en vanlig titel hos svenska IT-företag, är en roll som går ut på att du ansvarar för de tekniska aspekterna för en webbplats. Det inbegriper allt från det grundläggande tekniska ramverket till att sköta databasen.
Ett jobb som fullstack utvecklare, eller den vanliga titeln fullstack developer, är en kombination av ovanstående två roller. Då är du delaktig både i backenddelen och i frontenddelen av ett projekt. Du skriver både koden som styr funktionerna på webbplatsen och koden som styr det som syns för användarna. Allt i samråd med kunden för att möta deras önskemål.
- java utvecklare
Som JavaScript-utvecklare skriver du kod med hjälp av programmeringsspråket JavaScript. Koden används för att bygga olika funktioner som tillsammans skapar en webbsida. Många JavaScript-utvecklare arbetar med frontend, men kodspråket är egentligen inte begränsat till bara användardelen.
Vilken typ av webbutvecklare är du?
att arbeta som webbutvecklare
Att arbeta som webbutvecklare kan innebära att du skapar hela webbplatser, från de tekniska aspekterna bakom, till själva utseendet och funktionaliteten som syns utåt mot användaren. Nedan kan du läsa mer om de olika ansvarsområdena, vilka dina kollegor är samt framtidsutsikter, för att skapa bättre förståelse för vad som väntar i jobbet och rollen som webbutvecklare.
-
arbetsuppgifter och ansvarsområden
Som webbutvecklare har du ofta följande arbetsuppgifter:
- möten med kunder
Som webbutvecklare kommer du att träffa kunder för att konsultera om projekt och gå igenom deras önskemål för den kommande produkten. Du listar kundens olika krav och de funktioner som efterfrågats i själva produkten. Om du är den som har helhetsansvaret för design så kommer du efter mötet att skapa skisser och mock-ups. - skriva koden till webbplatsen
Som webbutvecklare är du ansvarig för att skriva koden som används för att utveckla en webbplats eller webbapplikation. Du använder olika programmeringsspråk och arbetar både med frontend- och backendutveckling. - konstruera användargränssnitt och layout
Som webbutvecklare bygger du strukturen för en webbplats och anpassar teman för att skapa en god användarupplevelse. Du arbetar ofta tillsammans med designers och webbredaktörer för att ta fram en så lättanvänd och användarvänlig upplevelse som möjligt. - testa hemsidans funktionalitet
Under utvecklingsprocessen är det grundläggande att testa koden, för att se till att det inte finns några buggar. I det ingår det även att åtgärda felen som upptäcks under testandet. Som utvecklare är det viktigt att arbeta testdrivet. Ofta skriver du därför tester först, innan du har skrivit själva koden, för att sedan kunna testa din kod och se till så att den håller hög kvalitet innan du publicerar den. - genomföra säkerhetskontroll
Som webbutvecklare är du också ansvarig för att installera säkerhetsprogram på webbplatsen, samt se till att säkerheten underhålls genom säker hosting av sajten. Den här dialogen kan du ha i samråd med säkerhetsexperter för att se till att webbplatsen har bästa möjliga säkerhet. Du är också ansvarig för att säkerhetskopiera webbplatsen och dess data, för att försäkra sajten och kunden från dataförluster, om det skulle ske cyberattacker.
- möten med kunder
-
arbetsmiljö
Som webbutvecklare arbetar du vanligtvis i kontorsmiljö eller hemifrån. Större delen av arbetstiden spenderas framför datorn.
Många företag inom IT-området har interaktiva arbetsplatser, som är till för att främja kreativiteten och låta kollegorna samverka för att inspireras av varandra. Det kan också finnas konferensrum och andra platser på kontoret som är till för samarbete och brainstorming med andra webbutvecklare eller designers.
Vissa webbutvecklare arbetar som konsulter. Då kan du ibland behöva besöka kunderna på deras kontor, för att diskutera projektet och webbplatsens funktionalitet i närmare detalj. Ibland kan även arbetet kräva avancerad teknologisk utrustning för att underlätta kodningen som webbutvecklare, vilket gör att du behöver vara fysiskt på plats på kontoret.
-
dina kollegor
Ett företag inriktat på webbutveckling har många olika anställda, men vilka som är dina kollegor beror på vem som är din arbetsgivare. Dina kollegor kan vara till exempel renodlade designers eller mjukvaruutvecklare, som är specialister på sina respektive områden och kan användas som bollplank när man arbetar med olika projekt. Webbyråer kan också ha anställda software developer, frontend utvecklare, fullstack utvecklare, .net utvecklare, grafiska designers, SEO-specialister och specialiserade utvecklare som frontendutvecklare eller backendutvecklare
-
arbetsschema
Som webbutvecklare kan du arbeta antingen som heltidsanställd, på ett deltidskontrakt eller med en projektanställning. Om du har en heltidstjänst som webbutvecklare arbetar du vanligtvis upp till 40 timmar i veckan.
I många fall innebär ditt arbete ordinarie kontorstider, men också en stor flexibilitet om du vill kunna styra dina arbetstider på egen hand. Under vissa perioder är arbetsbelastningen högre, exempelvis om du har ett projekt med en deadline som är tight eller där komplexiteten är stor. Då kan du behöva jobba övertid, samt arbeta på obekväma arbetstider som kvällar och helger. Men oftast kan en webbutvecklare styra och planera sin arbetstid i ganska stor utsträckning.
Den som arbetar i en deltid eller i en projektanställning kan ha mer styrda arbetstider, eftersom det ofta är anställningar knutna till specifika projekt eller uppdrag som då behöver färdigställas.
-
framtidsutsikter
Som nybliven webbutvecklare arbetar du oftast på en mindre avdelning med mindre projekt. Därefter finns det goda möjligheter att jobba dig uppåt, i takt med att du får mer och mer erfarenhet och lär dig att bemästra fler programmeringsspråk.
Som senior webbutvecklare kan du vara projektledare för större projekt och ett helt team av webbutvecklare. Och när du skaffat dig tillräckligt mycket arbetslivserfarenhet och kunskap kan du bli aktuell för chefsroller, där du får ytterligare ansvar, inte minst på en strategisk nivå.
Det går också att specialisera sig som webbutvecklare. Du kan till exempel lära dig nya programmeringsspråk och på så sätt bli mer attraktiv för arbetsgivare. Du kan också välja att bli renodlad frontend- eller backendutvecklare, eller vidareutbilda dig för att kunna ta roller som webbredaktör, webbstrateg eller webbdesigner.
Det är också vanligt att webbutvecklare arbetar som egenföretagare och som underkonsult till större företag, eller riktar sig direkt till kunder. Att jobba som konsult kan vara ett bra sätt att själv kunna styra över sin arbetssituation och välja de uppdrag som intresserar en och passar ens kompetens bättre.
-
fördelar med att hitta ett jobb som webbutvecklare via Randstad
Att hitta ett jobb som webbutvecklare via Randstad ger dig flera olika fördelar:
- Olika utvecklings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa till vid behov
- Många lediga jobb inom ditt område
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Vill du ha en tillsvidareanställning som webbutvecklare? Ett tillfälligt uppdrag som webbutvecklare är ofta en språngbräda till ett attraktivt fast jobb. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer för webbutvecklare
Som webbutvecklare finns det olika vägar att gå för att få en relevant utbildning och bli mer attraktiv för arbetsgivare:
- högskole- eller universitetsutbildning
Att ta en examen inom webbutveckling är ett säkert sätt att bli intressant för arbetsgivare. Då lär du dig kodspråk på en djupare nivå och kommer också att gå igenom flera praktiska moment i utbildningen. Den som vill göra en karriär inom IT-branschen och webbutveckling kommer att ha större möjligheter att avancera i rollerna, om du har en examen på högskole- eller universitetsnivå.
- kurser
Det krävs ingen formell högskole- eller universitetsutbildning för att få jobb som webbutvecklare. I slutändan är det kunskaperna och erfarenhet som är det mest relevanta. Den som har en fallenhet för programmering kan skaffa sig värdefull kunskap via enskilda kurser. Det finns både privata programmeringskurser och kurser på både gymnasial och eftergymnasial nivå.
- praktikplats
Många IT-företag utbildar sin personal löpande och det blir allt vanligare med lärlingsprogram eller praktikplatser, där nyanställda webbutvecklare kombinerar enklare utvecklarjobb med en påbyggnadsutbildning som tillhandahålls av företaget. Det är ett bra sätt att både få in en fot hos ett IT-företag och lära sig mer om jobbet som webbutvecklare.
kunskaper och kompetenser
Kompetensen och kunskaperna du behöver för att lyckas som webbutvecklare inkluderar bland annat:
-
kommunikativ förmåga
Som webbutvecklare är det viktigt att kunna kommunicera med olika människor, som har olika roller i projekten du är involverad i. Du behöver vara en bra lyssnare och vara tydlig när du förklarar för kunderna, utan att gå in på för avancerade tekniska termer. Det kan också ingå att göra presentationer för designteamet.
-
ständig inlärning
Som webbutvecklare är du aldrig fullärd. Programmeringsspråken förändras och det kommer nya språk som du behöver lära dig. För att bli framgångsrik som webbutvecklare krävs även att du håller dig uppdaterad om nya tekniker och teknologier. I grunden behöver du därför vara nyfiken och ha ett genuint intresse för webbutveckling.
-
noggrannhet
En webbutvecklare behöver vara noggrann och metodisk, då jobbet innehåller många kontroller av att dubbelchecka saker kontinuerligt. Detta för att upptäcka eventuella buggar och problem. Du kan alltid hitta små förändringar som kan göra din produkt ännu bättre.
-
organisationsförmåga
Att ha förmågan att kunna hantera flera olika projekt samtidigt kräver att du är bra på att organisera och planera din tid och ditt arbete på ett effektivt sätt. Detta för att hinna möta deadlines och ha ett effektivt arbetsflöde. Du som är duktig på att organisera din tid kommer att ha bättre förutsättningar att lyckas som webbutvecklare.
vanliga frågor om att arbeta som webbutvecklare
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som webbutvecklare.
-
vad gör en webbutvecklare?
En webbutvecklare hjälper kunder att skapa webbsidor och webbapplikationer. Detta gör du genom att bygga användargränssnitt och integrera olika tekniska funktioner som behövs på hemsidan. Du underhåller och förbättrar också sajter och applikationer löpande.
-
är webbutvecklare en bra karriär?
Att arbeta inom webbutveckling är ett bra karriärval, åtminstone sett till jobbmöjligheterna på längre sikt. Det mesta pekar på att IT-branschen kommer att fortsätta utvecklas och behovet av webbutvecklare kommer definitivt att finnas kvar. Dessutom finns det goda möjligheter att utvecklas i rollen som webbutvecklare och avancera till mer ansvarskrävande roller.
-
kan jag studera till webbutvecklare?
Ja, det går att studera till webbutvecklare på olika nivåer. Du kan läsa programmering på både gymnasie- och högskolenivå, antingen som hela utbildningsprogram eller som enskilda kurser. Det är också vanligt med IT-företag som utbildar sin egen nyanställda personal. Det blir en kombination av jobb och utbildning som ny webbutvecklare.
-
hur söker jag ett jobb som webbutvecklare?
Det är enkelt att söka ett jobb som webbutvecklare via Randstad. Sök bland våra lediga jobb i ditt område. Skicka sedan in ditt CV och ditt personliga brev eller sök via LinkedIn. Om du behöver hjälp med din jobbansökan kan du läsa alla våra jobbtips här!
-
vidare läsning om rollen som webbutvecklare
Här hittar du mer information om rollen som webbutvecklare.
bevaka jobb för webbutvecklare
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.