I takt med att AI integreras på fler och fler arbetsplatser behöver företagen också besluta om hur tekniken ska användas, och behovet av att utveckla AI-principer ökar. Dessa principer syftar till att vägleda AI-användningen inom företaget och skapa en gemensam förståelse bland medarbetarna för hur företaget anser att AI ska användas.

Oavsett om din organisation redan använder AI dagligen eller precis har kommit igång, kommer det att underlätta om ni har formulerat tydliga AI-principer. Artikeln ska inte ses som juridisk rådgivning utan är baserad på vår erfarenhet av AI, som vi hoppas ska inspirera och underlätta för er att ta fram en egen policy och riktlinjer för er organisation.

mall för AI-principer

Använd vår mall för att få inspiration och börja definiera era egna AI-principer. 

ladda ner mallen

AI-principernas roll

Till skillnad från en AI-policy bör inte dina AI-principer vara en uppsättning regler som måste följas strikt. Istället ska de beskriva företagets AI-filosofi, vägleda dina medarbetare och syftar till att skapa en förståelse för ditt företags inställning till olika AI-verktyg och användningsfall.

Till exempel kan dina AI-principer uppmana dina medarbetare att alltid vara uppmärksamma när AI-verktyg används för att fatta beslut – men principerna kommer förmodligen inte att definiera den specifika processen. Sådana detaljer kan istället regleras i AI-policyn eller i ett annat internt styrdokument.

Det är omöjligt att ta fram en lista med regler för alla möjliga AI-tillämpningar. Dina AI-principer bör därför göra det enkelt för medarbetarna att bedöma potentiella användningsfall av AI och ta reda på om de är lämpliga eller inte.

Smiling male sitting at his dining table with a drink and his laptop. Looking away. Kitchen in the background.
Smiling male sitting at his dining table with a drink and his laptop. Looking away. Kitchen in the background.

så utvecklar du dina AI-principer

få inspiration från andra

Du behöver inte börja från noll eller själv uppfinna hjulet. OECD är en av de källor som kan vara bra att ta del av när du funderar på ditt företags inställning till AI. Du kan också hämta inspiration från teknikjättar som ligger i framkant när det gäller användning av AI-verktyg. Både Google och Microsoft har offentliggjort sina AI-principer, som kan ge inspiration om vad ni ska inkludera i era. Randstads egna AI-principer kan också vara en inspirationskälla. 

samla in information från hela verksamheten

Arbetet med att ta fram AI-principer bör inte bara överlåtas till en person eller funktion. Olika avdelningar kommer att använda AI-verktyg på olika sätt, och du behöver alla dessa perspektiv för att dina principer ska vara relevanta för företaget. Till exempel använder marknadsavdelningar redan generativa AI-verktyg för att hjälpa till att skriva texter till olika typer av innehåll, medan ekonomiavdelningen kanske använder AI-drivna verktyg för att upptäcka avvikelser i bokföringen. AI är en långtgående teknik, inte ett enskilt verktyg, och du bör samla in information från en bred grupp inom företaget när du fattar AI-relaterade beslut.

kom ihåg dina befintliga värderingar

För att få effekt måste dina AI-principer kännas relevanta för medarbetarna och vara förankrade i organisationen. Istället för att utveckla helt nya principer bör ni se över företagets befintliga. De kan finnas beskrivna i era kärnvärden, affärsprinciper eller varumärkesriktlinjer. Oavsett var de finns kommer de sannolikt att vara en bra utgångspunkt för dina AI-riktlinjer. 

Illustration

mall för AI-principer

ladda ner mallen

fördelarna med att ha AI-principer

hjälper medarbetarna att bli trygga AI-användare

Vår senaste Randstad Employer Brand Research visar att arbetstagarna i allmänhet är positiva till AI:s inverkan på deras jobb. Men det finns också en liten grupp som är oroliga för AI:s inverkan på deras långsiktiga anställningstrygghet. Genom att definiera er inställning till ansvarsfull AI och vad AI bör och inte bör användas till kan du undanröja dessa farhågor och inspirera medarbetarna att tryggt börja experimentera och lära sig själva. Om dina AI-principer utformas och implementeras på rätt sätt kan de skapa en miljö där de positiva effekterna av AI kan blomstra.

maximerar fördelarna med AI och minimerar nackdelarna

Generativa AI-verktyg och den senaste generationen AI-driven programvara kan öka kreativiteten, produktiviteten och effektiviteten, exempelvis genom att effektivisera repetitiva uppgifter och förstå stora mängder komplex data. Ert företag kan dra stor nytta av AI, men bara om det används på rätt sätt. Tydliga AI-principer kan hjälpa era medarbetare att förstå och se fördelarna med AI-verktyg – samtidigt som de undviker potentiellt negativa AI-tillämpningar som kan hålla företaget tillbaka i stället för att driva det framåt.

framtidssäkra din organisation för AI-utveckling

Dina AI-principer bör vara en beskrivning av ditt företags allmänna inställning till AI-verktyg, och inte en lista med specifika regler – så även om AI-tekniken går framåt och utvecklas över tid bör dina principer förbli relevanta. Det betyder inte att du aldrig behöver göra ändringar, men även om nya, kraftfulla verktyg släpps kommer grundläggande begrepp som transparens, tillsyn och etiskt beteende fortfarande att vara relevanta.

Alla företag som vill implementera AI-användning på sina arbetsplatser bör börja med att skapa sina egna AI-principer. För att hjälpa dig att komma igång har vi tagit fram en mall för AI-principer, som bygger på våra egna principer. Lägg gärna till eller anpassa våra föreslagna punkter och gör mallen till något som hela din organisation kan stå bakom när ni börjar utforska AI.

om författaren
Fanny Cederberg
Fanny Cederberg

Fanny Cederberg

manager recruitment

Fanny är rekryteringsansvarig på Randstad Professional och har varit verksam i kompetensbranschen i över tio år. Som specialist på talanglösningar inom teknik & IT och med en bakgrund av försäljning och ledarskap, är Fanny van att hjälpa företag att hitta rätt talanger och att anpassa sig efter den ständigt föränderliga arbetsmarknaden.

håll dig uppdaterad om trender på arbetsmarknaden och få tips om hur du ska attrahera och vårda din personal.

prenumerera på nyhetsbrevet