Kompetensbristen inom ingenjörsyrket och tekniksektorn har länge varit ett faktum, och det råder stor konkurrens bland arbetsgivare om denna typ av kompetenser. Men hur ser det ut i branschen för övrigt? Hur har covid-19-pandemin påverkat branschen och vilka andra trender ser våra specialister på Randstad Engineering? Vi frågade våra medarbetare Jenny Davidsson, affärsområdeschef, och Åsa Vallin, rekryteringskonsult - båda teknikutbildade och med lång erfarenhet från branschen.
en ny grupp ingenjörer
Kompetensbristen inom branschen är något som tycks hålla i sig menar Jenny. Samtidigt ser vi att den nya generationens ingenjörer skiljer sig i sin profil jämfört med hur det sett ut historiskt. Fram till bara ett par år sedan har ingenjörsyrket varit mansdominerat och bestått av en ganska homogen grupp.
“Idag ser vi en mycket jämnare könsfördelning vilket är roligt eftersom man länge tampats med att attrahera fler kvinnor till branschen. Vi ser också ett stort driv bland morgondagens ingenjörer. De är måna om sitt personliga varumärke och har redan som förstaårsstudenter koll på LinkedIn och tar kontakt med spännande företag. De är i allt högre utsträckning än tidigare entreprenörer” säger Jenny.
“När vi ser till möjligheterna för branschen tror jag att ett fokus på att lyckas få in ännu fler kvinnor och generellt sett en större mångfald är en av nycklarna för att komma till bukt med kompetensgapet. Det skulle ge en större kompetenspool att utgå från, samtidigt som mångfald är något som berikar på väldigt många plan” säger Åsa.
En annan trend som sveper över egentligen alla branscher är det ökade behovet av kunskaper inom mjukvara, AI och datorisering.
“Elektronik och mjukvara kommer in i allt i mycket större utsträckning. Se bara till hemmet och alla de produkter vi använder där. Idag kan vi styra det mesta via vår smartphone, men det ställer också andra kompetenskrav på våra ingenjörer som i högre utsträckning behöver ha dessa kunskaper” säger Åsa.
klimathoten pushar på en spännande teknikutveckling
Ytterligare en trend som ställer andra krav på både företag och ingenjörerna är det ökade fokus vi ser inom miljö och hållbarhet där det hänt mycket under de senaste åren. Hållbarhet går som en röd tråd genom allt berättar Åsa.
“Hoten vi står inför klimatmässigt pushar på en spännande teknikutveckling, både för företagen och kandidaterna är det en superspännande resa framåt. Det kommer att hända väldigt mycket och att få vara med nu och att kunna bidra till något som faktiskt gör skillnad på riktigt är väldigt roligt” säger hon.
Det här gör att vi ser många nya bolag som dyker upp inom området. Men det ställer också nya krav på befintliga företag och branscher.
“Exempelvis behöver förpackningsutveckling göra ett jättesteg, eftersom vi i allt högre grad går bort från användning av plast. Många industrier behöver ställa om i och med att det ställs nya krav på hållbarhet” fyller Jenny i.
effekter av covid-19
Det är ett minst sagt speciellt år vi lämnat bakom oss. Olika sektorer av branscher har drabbats på olika sätt av covid-19-pandemin. Många företag kopplade till life science har mött en ökad efterfrågan och behövt öka upp för att klara leveranserna. Samtidigt har andra sektorer, såsom teknik och fordon, drabbats hårt och behövt permittera och varsla medarbetare.
“Fordonsbranschen är en av de som drabbades otroligt hårt och behövde gå igenom masspermitteringar och varsel. Detta både på grund av minskad orderingång, men också på grund av att många av komponentleverantörerna i Asien stängde sina produktioner i lockdowns. Många parametrar spelade in här” säger Jenny.
Samtidigt ser vi möjligheter för branschen framöver, som likt många andra ställt om till distansarbete i de fall det varit möjligt. Det här är något som inte bara främjar nya arbetssätt, men som också öppnar upp för en större kompetenspool.
“Det här öppnar nya möjligheter för både människor och företag. Kandidater förstår att de kan vara anställda och bo 40 mil bort, och för företagen innebär det en större talangpool att tillgå” säger Jenny.
Och möjligheten att arbeta på distans är också något som allt fler kandidater har som krav när de väljer sin framtida arbetsgivare.
“Hur arbetsgivaren ser på att arbeta hemifrån blir en allt vanligare och viktigare fråga för kandidaterna. Många ser gärna att det finns möjlighet att arbeta hemifrån någon eller några dagar i veckan” säger Åsa.
möt åsa och jenny
I den här artikeln intervjuades våra medarbetare Jenny Davidsson som är affärsområdeschef och Åsa Vallin som är rekryteringskonsult. Fortsätt läsa så berättar de om varför de som ingenjörer valde att börja arbeta med kompetensförsörjning.
Åsa Vallin är i grunden civilingenjör inom maskinteknik och har jobbat med produktutveckling i 15 år. Sedan 2016 arbetar hon som rekryteringskonsult på Randstad Engineering, ett karriärskifte som kändes helt rätt.
“Jag kände mig färdig med tekniken, samtidigt som jag trivdes bra inom det här området. Jag ville inte jobba så tekniktungt men fortfarande ha en fot kvar i branschen, och rollen som rekryteringskonsult är en superbra kombo för att få det bästa av båda världar” berättar hon.
Jenny Davidsson är också ingenjör i grunden, civilingenjör i teknisk fysik. Hon arbetade med satellitutveckling i tio år med fokus på projektledning och kvalitetsledning innan hon kom till Randstad. Att hon landade i rollen som Business Unit Manager beskriver även hon som ett sätt att få kombinera erfarenheten från ingenjörsyrket med relationsbyggande och arbete med människor.
“Stor del i det här jobbet går ut på att nätverka och bygga relationer, och att få göra det är ju helt fantastiskt. Man får behålla en fot kvar i tekniken, utan att arbeta i en teknisk roll” säger Jenny.
Åsa instämmer, och lyfter även den fantastiska känslan att hitta helt rätt matchning mellan en kund och en kandidat.
“Mötena med kunder och kandidater är det roligaste. Och självklart också att hitta den där perfekta matchningen. Det är ju det som är målet, men resan dit är också väldigt fascinerande” berättar hon.
Det är en spännande framtid som tekniksektorn går till mötes. Vill du veta mer om oss på Randstad Engineering och hur vi kan hjälpa dig? Hör av dig till oss så hjälper vi dig.