Jag har jobbat i rekryteringsbranchen i snart 20 år och får ofta frågor från kollegor och kunder om jag har något bra tips inför en kommande anställningsintervju, så i det här blogginlägget vill jag dela med mig av några av mina generella tips och saker som kan vara bra att tänka på för att intervjun skall bli så bra och givande som möjligt.
Vill du ha fler tips för hur du lyckas med anställningsintervju vill jag även tipsa om vår intervjuguide.
1. förbered dig noga inför intervjun
- Vad är det du söker i kandidaten?
- Förstå kandidatens kompetens.
- Vad har du för mål med intervjun? Behöver du få in hjälp snabbt eller rekryterar du långsiktigt för framtiden?
- Vad har kandidaten arbetat med tidigare, läs på om företagen i kandidatens CV så att du kan förstå och ta till dig vad kandidaten faktiskt har gjort och framförallt vad kandidaten vill göra med sin erfarenhet.
Varför är det viktigt att förbereda sig? Om du har detta klart för dig innan intervjun blir det lättare att veta vilka frågor du ska ställa under intervjun och du kan bocka av matchande egenskaper efter hand under intervjun.
2. första intryck och förväntningar
- Berätta vad som kommer att hända under intervjun och nästa steg.
- Tala om hur lång tid intervjun kommer att ta.
- Berätta lite kort om tjänsten och vad du letar efter i stora drag.
- Låt därefter kandidaten berätta om sina senaste tjänster, vad de gör idag och vad de tror att de kan tillföra ditt företag för tjänsten som du rekryterar till.
- Tänk på att lyssna, det gör inget om det blir tyst en stund.
Varför är detta viktigt? Kandidaten känner sig mer bekväm i situationen om du har en tydlig agenda. Ge tillfälle för eftertanke hos kandidaten, låt kandidaten få ta plats.
3. nu är det dags att gå på djupet!
- Nu ställer du dina frågor som du identifierat innan intervjun.
- Är det till exempel viktigt för tjänsten att man har goda ledaregenskaper? Då ställer du frågor kring ledarskapet: I vilken situation har du agerat ledare? Hur blev resultatet av ditt agerande? Hur inspirerar du andra att utveckla sig och växa?
Vad får du ut av detta? Du får en förståelse för hur kandidaten fungerar i olika situationer och vad kandidaten har för inställning till resultatet.
4. gräv djupare!
- Bygg vidare med dina frågor på de svar du får från kandidaten, våga gräv djupare om du inte förstår vad kandidaten menar.
- Har du fått svar på dina frågor? Känner du att kandidaten har förstått dig och vad du frågar efter?
- Försök sammanfatta och se om ni har förstått varandra. Verkar kandidaten nöjd med sin prestation? Ge direkt feedback till kandidaten.
- Fråga om tillgänglighet, uppsägningstid, lön och andra önskemål för tjänsten.
Vågar man detta? Ja, det första mötet är viktigt och ibland helt avgörande.
5. glöm inte det personliga
- Be dem till exempel beskriva något projekt de brinner för, vad kandidaten har för semesterplaner eller någon specifik hobby. Detta ger möjlighet att få en inblick i något på ett mer avslappnat sätt samt ställa frågor kring specifika beteenden.
Ska man verkligen bli personlig i första mötet? Ja, varför inte, för att få en helhetsbild av kandidaten behövs flera bitar på plats i pusslet.
6. du har väl fört anteckningar under intervjun?
- Ge dig själv 10 minuter efter intervjun och sammanfatta dina intryck. Gör det direkt då du fortfarande kommer ihåg vad som framkommit under intervjun.
- Har ni varit flera som intervjuat så bilda dig din egen uppfattning först och diskutera sedan tillsammans vad var och en tycker.
Är detta så viktigt, jag har bra minne? Minne är bra men den direkta sammanfattningen medans informationen är färsk är absolut det bästa.
7. vad är nästa steg?
- Vad sa du till kandidaten om nästa steg i processen? Håll tempot uppe i processen för att inte tappa kandidatens intresse! Det är idag en kandidatdriven marknad.
Vill du veta mer om hur du lyckas med anställningsintervjuerna? Ladda ner vår intervjuguide med steg-för-steg-beskrivningar och rekommendationer som du kan implementera direkt.