Förfalskade kursintyg och utsagor som inte riktigt stämmer. Ibland är det svårt att skilja fakta från magkänsla vid rekrytering. Här är Randstads experter på executive search sin insiderinfo kring hur du bäst kollar upp kandidaten. Samt tips på när du bör fria – och när du bör fälla.
Som expert inom Executive Search rekryterar vi till de riktigt tunga posterna. Vd:ar, ekonomichefer, ja de flesta roller som involverar att man hanterar stora summor pengar, kräver att personen är att lita på. Teamet använder sig därför av ett externt partnerföretag som specialiserat sig på att göra säkerhets- och bakgrundskontroller.
– Vi gör en bakgrundscheck av alla som nått till slutet av en process. Det övergripande skälet är att vi vill få en bra process och ge kunden så stor trygghet som möjligt vad gäller den valda kandidatens lämnade uppgifter och bakgrund. Då underlättar det så klart med en helt neutral aktör som bara lämnar rena fakta till oss utan att ha träffat personen. Det blir helt enkelt en mer objektiv och komplett bild. Vi informerar alltid kandidaten redan vid första mötet om när en bakgrundskontroll kommer att göras – oavsett hur långtgående den är, så vet kandidaterna med sig att om att det kommer att ske. Har dom då några gamla skelett i garderoben som dom inte vill få blottade så har de chansen att dra sig tillbaka redan i ett tidigt skede.
hur går en bakgrundscheck till?
– Det handlar ju inte om att ta ett enkelt utdrag från belastningsregistret utan det man gör är att titta på hela personalian för att fastställa identitet och bekräfta att det personen uppgett faktiskt stämmer. Man kikar först på all information hos Skatteverket: var personen är mantalsskriven, hur många barn hen har och så vidare. Sedan tittar de på den personliga ekonomin där man vanligtvis går tillbaka fem år och kikar på taxerad inkomst, underskott/ överskott av kapital, vilka fastigheter man äger, betalningsanmärkningar och skulder, samt eventuella konkurser.
– Givetvis tittar man på den civilrättsliga historiken, där man tittar på tingsrättens register på den eller de orter man varit skriven.
hur kontrolleras kompetens?
– När man är klar med personfaktan tar man sig an utbildning och arbetslivserfarenhet. Då jagar man reda på examensbevis och kursintyg, hittar vår partner inte det så får vi en kommentar om det. Oftast ringer de även tidigare arbetsgivare för att kontrollera olika anställningsdatum och titel.
– Man tittar även lite på hur personen uppträder på internet, och framför allt dubbelkollar man kompetens och egenskaper med referenserna.
finns det några klassiska fällor att falla i när man rekryterar?
– Ett problem är att folk idag "köper" utbildningsbevis på internet. Det är nästan bara i Sverige och Norden som betyg är offentliga handlingar. Från utländska universitet måste man ofta begära ut betygen.
gör ni något extra när ni ska rekrytera till de där riktigt tunga posterna?
– Då gör vi ibland en så kallad "utökad bakgrundskontroll". I de allra flesta fall har eventuellt fula fiskar rykt långt tidigare i processen. I en utökad kontroll tittar man inte bara på personen själv utan gör samma typ av personaliakontroll på familj och vänner för att se om det finns någon kriminell belastning. Att man har en släkting som är kriminell är så klart inte ovanligt, men visar det sig att stora delar av släkten har varit involverade i samma företag och figurerat i brottsregistret så kan man ju ana ugglor i mossen.
vad ljuger folk oftast om?
– Rent allmänt verkar det finnas en tendens att man anger att man tjänar mer pengar än vad man faktiskt gör. Vilket vi ser direkt när den taxerade inkomsten skiljer sig från vad kandidaten uppgett. Ofta är det nog ett rätt dåligt försök till att begära högre lön. För våra kunder vill så klart veta vilket ersättningsspann kandidaten ligger i. Och visst, det kan väl tyckas som en liten synd i sammanhanget, men i vissa fall har det har slagit tillbaka då kunden har valt någon annan till tjänsten enkom på grund av det faktum att personen inte varit helt ärlig.
så rekryterar du träffsäkert
Nu finns våra bästa tips för träffsäker rekrytering sammanställda i en värdefull guide att ladda ner kostnadsfritt. I den kan du läsa om fem avgörande steg för att du ska lyckas med din rekrytering.
ladda ner guiden