rethinking ambition.
När Workmonitor i 2024 går in på sitt tredje årtionde ser vi en ny prioritering växa fram bland talangerna. De omvärderar vad ambition innebär och sätter balans mellan arbete och fritid, flexibilitet, rättvisa och kompetensutveckling i centrum för sina karriärbeslut. Privatlivet prioriteras framför karriären och vi ser att arbetsgivare behöver komma i kontakt med sina arbetstagare för att förstå deras behov och önskemål.
insikter i workmonitor 2024
-
ambition & motivation.
För dagens talanger betyder ambition mer än att klättra på karriärstegen, och de drivs inte nödvändigtvis av befordringar.
För nästan två tredjedelar (60 %) av de tillfrågade är privatlivet viktigare än arbetslivet. Balans mellan arbete och privatliv prioriteras lika högt som lön (93 %)Mer än en tredjedel söker inte aktivt karriärutveckling eftersom de är nöjda med sin roll (39 %), och den långsiktiga ambitionen för de flesta är en stabil intern roll. Men det hindrar dem inte från att vilja framtidssäkra sin kompetens genom utbildning (72 %), särskilt inom områden som AI och IT, som förändrar arbetsrollerna. Arbetsgivarnas strategi för att attrahera och rekrytera talanger behöver ta hänsyn till de förändrade prioriteringarna och erbjuda mer kreativa vägar till utveckling som ligger i linje med talangernas ambitioner.
-
flexibilitet.
Talanger ställer fortfarande krav på och efterfrågar flexibilitet för att kunna tillgodose alla sina prioriteringar.
Vikten av balans mellan arbete och fritid återspeglas också i ett fortsatt fokus på flexibelt arbete, även om arbetsgivarna i allt högre grad önskar att se arbetstagarna tillbaka på kontoret. Möjligheten att arbeta hemifrån är inte förhandlingsbart för nästan 2 av 5 av de tillfrågade. Lika många (37 %) skulle överväga att säga upp sig om deras arbetsgivare bad dem att spendera mer tid på kontoret. När talanger fattar beslut om nästa karriärsteg prioriteras dock flexibla arbetstider något högre än flexibilitet kopplat till arbetsplats (41 % jämfört med 37 %).
-
rättvisa och förståelse.
Talanger söker arbetsgivare som de kan vara sig själva hos, och som de kan arbeta tillsammans med för att åstadkomma positiv förändring på arbetsplatsen.
Över en tredjedel (38 %) säger att de inte skulle tacka ja till ett jobb om de inte höll med företagets ledning, och 54 % av de tillfrågade anser att deras arbetsgivares ståndpunkt och agerande i sociala och politiska frågor är viktiga. Samtidigt vill nästan två femtedelar (38 %) att deras framtida arbetsgivare ska ha samma uppfattning som de själva i sociala frågor och miljöfrågor.
-
AI och kompetensutveckling.
Talanger fortsätter att prioritera möjligheter att framtidssäkra sina färdigheter, särskilt med tanke på den ökande användningen av AI.
Trots mer komplexa inställningar till karriärutveckling och ambitioner finns det en fortsatt törst efter utbildning och utveckling, både i nuvarande roller och för framtida karriärsteg (72 %). Ungefär en tredjedel (29 %) skulle till och med gå så långt som att säga upp sig från ett jobb som inte erbjöd tillfredsställande möjligheter till lärande och utveckling. Talangerna anser att ansvaret för kompetensutvecklingen ligger både hos dem själva och hos deras arbetsgivare, vilket återigen understryker vikten av partnerskap som är ett genomgående tema i undersökningen.
workmonitor 2024.
läs mer om arbetsmarknad och trender.
se alla artiklar-
03 september 2024
talangernas inställning till AI i arbetslivet.
-
29 augusti 2024
så skapar du en policy för generativ AI.
-
27 augusti 2024
AI-principer – en viktig del i användningen av AI för ditt företag.
-
26 augusti 2024
så säkerställer du ansvarsfull användning av AI på ditt företag.
-
23 augusti 2024
därför bör varje företag ha en AI-policy.
-
28 mars 2024
så övervinner du bristen på arbetskraft.