viktigt med research innan du signar anställningsavtalet
Omsättning och årsredovisning i all ära, men du glömmer väl inte bort dina egna behov när du väljer nästa arbetsgivare? Vi på Finance vet vad du som ekonom inte får glömma när det är dags att skriva på anställningsavtalet.
Det första och viktigaste är att lära känna företaget och undersöka tjänsten. Är det något som kommer att passa dig? Hur är tjänsten utformad och vilka arbetsuppgifter ingår? Hur överensstämmer företagets värderingar med dina egna? Alla detaljer är viktiga att tänka på för att man ska trivas i en anställning, och viktigt att kolla upp innan man skriver anställningsavtal.
Skaffa förstahandsinformation om företaget. Fundera på om du känner någon som har arbetat på företaget eller om du har andra kontakter som kan ge en rättvis bild av arbetsgivaren. Det är viktigt att höra från flera olika källor och att värdera den information du får fram. Det är få företag, om ens några, där alla anställda och tidigare anställda är helt och hållet positiva.
Att ha en bra chef värderar många högt och det är viktigt för arbetsglädje och utveckling.
- Vem är din närmsta chef?
- Vad vet du om personen?
- Är hen en god ledare som skapar god stämning och gott resultat?
Tänk på de mjuka värdena.
Det är inte helt ovanligt att ekonomer är något av försiktighetsgeneraler som kör med både hängslen och livrem. Att noggrant kolla på årsredovisningar och siffror för att ta reda på hur bolaget går är jättebra, men det är viktigt att även undersöka de mjuka värdena.
- Vad har företaget för personalpolitik?
- Hur verkar arbetsmiljön och kollegorna?
undersök utvecklingsmöjligheterna
Du kan inte räkna med att få se någon personlig utvecklingsplan direkt vid anställningstillfället, men försök ta reda på hur det ser ut med möjligheter att delta i utbildningar och seminarier för din personliga utveckling och karriär.
Finns det internationella karriärmöjligheter?
Ekonomiska processer är ofta liknande oberoende av var i världen man arbetar. Är bolaget internationellt så kanske det finns möjligheter att flytta utomlands i framtiden. Om det är en avgörande faktor för dig så är det smart att undersöka möjligheterna innan du börjar.
inte bara lönen som påverkar din ekonomi
När du kommit så långt som till att diskutera lön och villkor finns det självklart mycket att tänka på och fråga om. Finns det kollektivavtal? Om inte, erbjuds tjänstepension och försäkringar ändå? Hur ser det ut med arbetstid? För ekonomer är det vanligt med tydliga toppar i arbetsbelastningen och övertid är inte ovanligt. Är den betald eller erbjuds en extra semestervecka? Går det att flexa och ta kompledigt? Kan man jobba hemifrån? Hur funkar det med friskvårdsbidrag, semester och sjukdagar?
våga fråga!
Både arbetsgivaren och andra som kan ha insikt i företaget. Frågar man ingenting så får man ingenting veta. Mycket information går att läsa sig till men vissa saker får du bara veta om du frågar.
På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Hitta rätt jobb och arbetsgivare för dig bland våra lediga tjänster.