Har du någon gång önskat att du redan innan anställningsintervjun visste vad rekryteraren kommer att fråga? I så fall är du långt ifrån ensam. Att gå på anställningsintervju är något de allra flesta brukar känna sig lite nervösa inför. Det är en pressad situation där mycket står på spel, du behöver dels prestera genom att besvara intervjufrågorna på ett bra sätt, samtidigt som situationen innebär en del osäkerhet eftersom du inte vet innan vilka intervjufrågor du kommer att få. 

För att hjälpa dig på traven går vi i den här artikeln igenom några av de allra vanligaste intervjufrågorna som du kan räkna med kommer att dyka upp – och vad du ska tänka på när du besvarar dem.

leende man tittar på en kvinna som sitter mittemot honom
leende man tittar på en kvinna som sitter mittemot honom

10 vanligaste intervjufrågorna

”Kan du berätta lite mer om dig själv?”

Det här brukar vara en av de inledande frågorna under intervjun. Ett tips är att fatta dig kort. Meningen är inte att du ska berätta hela din livshistoria eller om varenda erfarenhet och utbildning du tagit dig igenom, utan svara kort och koncist med fokus på det allra viktigaste. En tumregel är att fokusera på två till tre specifika erfarenheter och knyta an till hur de gör dig till en lämplig kandidat för tjänsten du nu söker. 

”Hur hörde du talas om den här tjänsten?”

Denna fråga kan verka intetsägande, men här finns utrymme att glänsa. Om du till exempel fick reda på möjligheten genom en bekant, kollega eller kontakt inom företaget, passa på att nämna dennes namn. Läste du om företaget eller tjänsten i en tidning så berätta det, och hittade du tjänsten på en jobbsajt bör du fokusera på vad i annonsen som fick dig att bli intresserad.

”Varför vill du jobba för det här företaget?”

Här gäller det att tänka till och vara specifik. Läs på om företaget och fundera över vad det är som lockar. Det kan exempelvis handla om den tillväxtresa bolaget har framför sig och hur du kan bidra till den, företagets målsättning och värderingar och hur de stämmer bra överens med vad du tycker är viktigt i livet, eller den öppna och inkluderande företagskulturen som du vill bli en del utav. Har du svårt att komma på ett svar på den här frågan borde du fundera ett varv till, kanske är inte det här företaget helt rätt för dig?

”Varför vill du ha jobbet?”

För att lyckas bra i tjänsten är en förutsättning att du vill ha den, och precis som i frågan om varför du vill jobba för just det här företaget, behöver du även här vara specifik i ditt svar. Undvik generiska svar som hade kunnat komma från vilken annan kandidat som helst, eller handlat om vilken annan roll som helst. Identifiera de viktigaste faktorerna till varför du vill ha den specifika arbetsrollen och knyt samman det med varför du vill ha den just hos den aktuella arbetsgivaren. 

“Vilka är dina främsta styrkor?”

Den här frågan ger dig möjlighet att lyfta vad du är bra på, och varför det gör dig till den bästa kandidaten för den aktuella rollen. Tanken är dock inte att du ska rada upp allt du är bra på, utan lyft två till tre av dina främsta styrkor och varför de är relevanta för rollen du söker. Det är också bra att ge konkreta exempel på hur dina styrkor tar sig till uttryck i ditt arbete.

“Vilka är dina främsta svagheter?”

Vilken tråkig fråga, kan man kanske tänka. Det är ju inte kul alls att behöva prata om de saker man är mindre bra på. Men det finns faktiskt en viktig poäng med den här frågan. Det intervjuaren vill ta reda på är om det finns några eventuella varningstecken som kan bli problematiska i rollen, och att få en bild av din självinsikt och ärlighet. Precis som med dina främsta styrkor ska du här inte rada upp alla dina svagheter, utan det räcker att nämna en eller möjligen två. Här är det viktigt att svara balanserat och ange något du kämpar med men som du arbetar med för att förbättra. 

“Varför lämnar du ditt nuvarande jobb?”

Det här kan vara en lite klurig fråga men som med all sannolikhet kommer att dyka upp under intervjun. Här är det viktigt att du håller dig positiv, du har ingenting att vinna på att prata ner din nuvarande arbetsgivare. Istället för att fokusera på allt som är dåligt med din nuvarande arbetsgivare som gör att du vill lämna bör du istället lyfta vad det är som lockar med en ny roll. Du kan exempelvis lyfta att du är redo att ta dig an nya utmaningar och att rollen du nu söker bättre överensstämmer med dina önskemål och ambitioner.

“Hur hanterar du stress och pressade situationer?”

Den här frågan kan vara mer eller mindre aktuell beroende på vad för roll du söker, men oavsett är det viktigt att du svarar ärligt. Att bli stressad på jobbet ibland är helt naturligt, och det intervjuaren vill få svar på är hur du hanterar dessa situationer. Berätta om din strategi för att hantera stress, oavsett om den är att ta korta meditationspauser, att prata av dig tillsammans med en kollega eller att skriva detaljerade att-göra-listor. Att ge ett konkret exempel på en stressig situation du tagit dig igenom är ett plus. 

“Hur skulle din chef och dina kollegor beskriva dig?”

Precis som för övriga frågor är det viktigt att du svarar ärligt här. Går du vidare till anställningsprocessens senare steg som vanligtvis är referenstagning så kommer ju intervjuaren att prata med dessa personer och få höra svaren direkt från dem. I ditt svar bör du fokusera på att lyfta de styrkor och egenskaper du angett tidigare i intervjun, exempelvis din höga arbetsmoral, att du är en lagspelare som gärna hjälper dina kollegor eller att du alltid bidrar med positiv energi på arbetsplatsen.

”Varför ska vi anställa dig?”

När du hör dessa ord kan du släppa spärrarna och ödmjukheten helt och hållet. Nu är det tillåtet att verkligen sälja in dig och varför du är den bästa kandidaten. Fokusera på hur du inte bara kan utföra arbetsuppgifterna, men också leverera ett fantastiskt resultat, hur du passar in i företagets kultur och i det team du kommer att ingå samt vad som gör just dig till den mest lämpliga kandidaten.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb