Monster, Linkedin, Facebook och Platsbanken, i vilken ände ska man egentligen börja? Charlotta Nordström på Randstad leder vägen i annonsdjungeln som bara blir tätare och tätare.
Tidigare var det enklare – annonserna fanns hos Arbetsförmedlingen. I dag är verkligheten annorlunda och de lediga jobben annonseras överallt, på jobbsajter, i tidningar och sociala medier.
– Både från kandidater och bekanta hör jag ofta att det är svårt att hålla koll på alla jobbsajter och portaler. Det finns de traditionella sajterna som Monster, Careerbuilder och inte minst Platsbanken, sedan finns det bemanningsföretag, sociala medier, tryckta tidningar och företag som väljer att bara annonsera på den egna webbplatsen, säger Charlotta Nordström, product owner online på Randstad.
Bara att hålla koll på alla kanaler i vilka jobbannonserna i dag publiceras är en heltidssyssla. Ska du då anpassa ditt CV och gå på intervjuer samtidigt är risken stor att du missar en tjänst som skulle kunna vara helt rätt för dig.
charlottas 5 knep för att inte missa drömjobbet
skapa automatiserade bevakningar
Många av de större jobbsajterna och portalerna har tjänster där du kan ange och spara egna kriterier och sökord. När ett ledigt jobb som uppfyller kriterierna sedan annonseras får du automatiskt ett mail som meddelar dig. Var noggrann när du sätter upp bevakningarna för bästa träffsäkerhet och lägg sedan tiden du sparar på att till exempel vässa CV:t, jobba med arbetsprover eller läsa en kurs.
låt spindelsajter dammsuga internet
När de traditionella jobbsajterna blir för många kan det vara praktiskt att endast behöva vända sig till en sökmotor. Indeed och Jobbrapido är två exempel på sajter som går igenom en stor mängd annonsportaler med en sökning. Baksidan är att du kan få samma träffar flera gånger i sökresultatet, men fördelen är överblicken och tiden du sparar.
håll koll på utvalda arbetsgivare
Har du en drömarbetsgivare, lägg extra tid på att regelbundet besöka dennes hemsida för att hålla koll på lediga tjänster. Flera av de mest populära arbetsgivarna har jobbannonserna på sina egna webbplatser och ibland också en kontaktperson som du kan kontakta för att stämma av rekryteringsbehovet.
använd Linkedin fullt ut
Nätverket Linkedin är ett bra verktyg för att göra dig tillgänglig online. Automatiskt får du förslag på lämpliga tjänster att söka, men det finns också en jobbflik och en jobbapp där du själv kan göra sökningar bland lediga jobb.
glöm inte bemanningsföretagen
Bemanningsföretagen tillsätter oerhört många tjänster, både inom bemanning och ren rekrytering. Randstad lägger så klart också ut alla lediga jobb på sin egen webbplats. Där kan du dessutom utnyttja det första tipset och skapa en jobbevakning.