Du har bestämt dig för att det är dags att söka nytt jobb. Kanske vill du ta nästa steg i karriären, höja din lön eller ta dig an en ny utmaning. Oavsett vad som motiverar dig till att söka nytt jobb, är det vanligt att det känns svårt att komma igång. Vart ska du börja, vad behöver du tänka på och vilka är tipsen att ha i åtanke?
Här har vi samlat våra främsta tips om hur du hittar ett nytt jobb, i en enkel steg för steg-guide där vi går igenom hur du söker jobb på ett enkelt sätt.
7 steg som guidar dig framåt till att hitta nytt jobb
1. bestäm dig för vilken typ av jobb du vill ha
Om du redan har fattat beslutet att söka nytt jobb och vet vad du letar efter kan vi bara gratulera. Första steget är avklarat! Men för dig som just inleder processen är det här steget högst relevant.
Ta dig tid att reflektera kring och överväga vilken typ av jobb du vill ha. Det låter kanske självklart, men det är viktigt att du tar dig tid att fundera igenom dina karriärmål och vad som får dig trivas på jobbet.
Innan du kastar dig in i jobbsökandet bör du överväga vilka kriterier jobbet du letar efter måste uppfylla. Ta dig tid att fundera igenom följande frågor:
- Finns det någon bransch du brinner lite extra för – utbildning, teknik, finansiella tjänster, bygg och anläggning eller någon annan?
- Vilken typ av företag vill du arbeta för? En liten ideell organisation med ett tydligt samhällssyfte eller ett stort företag med ekonomisk trygghet och mängder av karriärmöjligheter?
- Vilken yrkesroll söker du? Vill du fortsätta i samma typ av roll du har idag eller testa något nytt?
- Vill du arbeta heltid eller deltid?
- Om möjligt, vill du arbeta på kontoret, på distans hemifrån eller både och (hybridarbete)?
- Är det viktigt för dig var arbetsplatsen ligger?
Om du har en tydlig bild av hur du vill att ditt nya jobb ska vara, är det lättare att undvika roller som du i det långa loppet inte kommer att trivas med. Det underlättar också när du ska förklara för din framtida arbetsgivare varför du söker en viss tjänst och varför du lockas av att jobba på det aktuella företaget.
2. utvärdera din situation – har du de kompetenser och den erfarenhet som krävs?
När du har kommit fram till exakt vad du vill ha ut av ditt kommande jobb behöver du försäkra dig om att du har den erfarenhet och kompetens som krävs för den aktuella rollen. Det gör du genom att gå igenom arbetsbeskrivningen för tjänsten du är intresserad av, eller researcha liknande roller på nätet.
Skulle du upptäcka att du inte har den kompetens som rollen kräver behöver du inte bli avskräckt. Är du bara uthållig finns det många sätt att på sikt nå sina karriärmål. Du kan till exempel:
- utveckla din kompetens genom att gå en kurs
- skaffa dig erfarenhet via volontärarbete
- göra praktik
- hitta en mentor inom branschen och få stöttning och hjälp med din karriärplan
3. skriv ett bra CV
När det kommer till att söka nytt jobb är en av de största utmaningarna för många att skriva ett bra CV som står ut i mängden.
Ett välskrivet CV som tydligt förmedlar dina kompetenser och erfarenheter, och varför du är den bäst lämpade kandidaten för tjänsten, kan vara det som avgör om du får drömjobbet eller får nöja dig med ett andrahandsval.
4. anpassa ditt personliga brev
Allt fler företag går ifrån det personliga brevet som inslag i sina rekryteringsprocesser. Istället läggs ett större fokus på CV:t och det är vanligt att ansökningsprocessen innehåller ett antal frågor du som sökande får besvara.
Många har det dock kvar som en del av ansökningsprocessen. Oavsett om du ska skriva ett personligt brev eller besvara frågor för den roll du söker har du ett perfekt tillfälle att sammanfatta det som gör att just du är den perfekta kandidaten för tjänsten.
Här kan du understryka för din potentiella arbetsgivare varför just du med dina kompetenser och erfarenheter passar så bra för rollen och för det aktuella företaget. Det är också en chans att visa upp dina personliga egenskaper och ge den framtida chefen en föraning om vem du är och vad du kan bidra med.
Få fler tips och råd om hur du skriver ett bra personligt brev i vår artikel “Dags att skriva personligt brev? Det här ska du tänka på”.
5. leta efter jobb och ansök
När du har skapat ditt CV och en mall för ditt personliga brev är nästa steg att hitta jobben du är intresserad av, och söka till dem. Det finns många sätt att hitta det jobb du vill ha.
Du kan göra allt från att söka på jobbportaler, till att höra dig för med dina personliga och professionella nätverk. Du kan också vända dig direkt till arbetsgivare du vill jobba för via deras karriärsida på företagets webbplats.
Detta är också ett bra tillfälle att kontakta ett bemannings- och rekryteringsföretag som oss på Randstad. Vi är experter på att hjälpa arbetssökande att hitta rätt jobb som känns bra, och arbetsgivare att hitta rätt medarbetare. Med ett stort nätverk av spännande företagskunder över i princip hela landet och alla tjänsteområden kan vi hjälpa dig på resan mot ditt nya jobb.
Se våra lediga jobb som vi rekryterar till just nu, om där finns någon roll som kan vara intressant för dig. För att bli tillgänglig som jobbsökande hos oss på Randstad, och på så vis finnas tillgänglig hos oss när vi söker efter personer i vårt nätverk, kan du skapa en jobbprofil och registrera ditt CV.
6. se över dina sociala medier
Innan du börjar leta efter jobb är det bra om du tänker igenom hur du vill profilera dig på sociala medier och framför allt LinkedIn som är ett användbart verktyg när du söker jobb. Följande delar är bra att titta igenom:
- Är din LinkedIn-profil uppdaterad?
- Stämmer din profil överens med ditt CV?
- Är dina sekretessinställningar för sociala medier som Facebook och Instagram uppdaterade?
De flesta arbetsgivare och den chef som ska anställa, har tekniken nära till hands. Det finns alltid en möjlighet att en arbetsgivare googlar ditt namn, så ta en titt på din LinkedIn-profil samt dina övriga sociala konton som Facebook, Instagram, TikTok etc. Du vill visa dig från din bästa sida. Tänk på det när du väljer hur du framställer dig på nätet och vad som ska visas.
7. friska upp dina intervjufärdigheter
Får du handsvett och en lätt känsla av panik bara vid tanken på en intervju? Oroa dig inte, det är helt normalt och dessutom finns det flera knep som kan hjälpa dig att lugna nerverna inför en intervju. Vi hjälper dig med tips och råd som snabbt får dig att känna dig mer säker och förberedd att visa dig från din bästa sida!