egenskaper att ta fasta på som naturvetare och ingenjör inför rollen som ledare
Kanske har du ännu inte tänkt tanken, men du med STEM-utbildning (Science, Technology, Engineering, Mathematics) har redan mycket med dig av det som krävs i en ledande roll. Och inte bara det, du är behövd! Så ta fasta på dessa egenskaper och ställ in siktet på din nästa roll som projektledare, gruppledare eller chef.
- Du har en bevisad förmåga att ta till dig och förmedla information. Med största sannolikhet är du därmed också en god lyssnare som tar in fakta från flera perspektiv, som källgranskar och värderar informationen. Detta är nyckeln i en ledande roll då merparten av den informationen som en ledare behöver kommer från andra i din närhet, inte minst dina medarbetare. Du är van att använda två öron och endast en mun, precis som en naturlig ledare. Och när du kommunicerar håller du dig förmodligen redan med en rak, saklig och konkret kommunikation.
- Det sägs att en ”ledare har förmåga att se helhetsperspektiv”. Jag skulle vilja säga att detta är ett ledarskapsmässigt hygienkrav. Det som avgör, och där du kan göra skillnad, är att se mönster som avviker eller kan förbättras, för att sedan fokusera och gräva ner sig i rätt detaljer. Först därefter gör du analys- och problemlösningsarbetet. De organisatoriska effektivitetsvinsterna av ett strukturerat arbetssätt går inte att underskatta. Glöm inte att ”the devil is in the details”.
2 saker där du som ingenjör och naturvetare kan behöva utveckla och öva dig på som ledare
- Att fatta beslut utan alla fakta på bordet. Teoretiskt låter detta som en självklarhet men inte alltid lika lätt i praktiken. Det brukar bli lättare om man vänder på det; Vad är det värsta som kan hända om du fattar ett visst beslut? Tänk efter: Vilka beslut har du fattat som i efterhand visat sig vara mindre lyckade? Vad blev följden? Var det så farligt? Jämför med vad som hänt om du istället inte fattat något beslut alls.
- När det gäller människor – tänk LEAN fast tvärtom. LEAN/ständiga förbättringar går ut på att identifiera och eliminera alla faktorer i en (produktions-)process som inte skapar värde. Vid feedback och coaching av människor når man däremot betydligt bättre resultat genom att fokusera och lyfta önskvärt beteende utan att trycka alltför mycket på ”förbättringsområden”. Detta omvända förhållningssätt kan ju ibland vara lite utmanande för oss ingenjörer ;)
När vi rekryterar konsultchefer till oss på Randstad Engineering är erfarenhet att jobba i eller mot tekniksektorn en förutsättning men tidigare chefserfarenhet mindre viktigt. Om intresset för att jobba med människor finns växer de (med rätt stöd) väldigt naturligt in i chefskapet.
I det större perspektivet finns det vissa som hävdar att Ericssons kräftgång delvis beror på att det varit för mycket ekonomer och för få ingenjörer på höga chefsbefattningar under ekonomen Hans Vestbergs tid som VD. Detta trots att Ericsson är ett högteknologisk företag som står och faller med att leda teknikutvecklingen inom sektorn.
Oavsett om du har ambitionen att aspirera på en plats i nästa generations koncernledning på Ericsson eller i gruppledarrollen en armlängd bort hos din nuvarande arbetsgivare, så ska du veta att:
Du är efterfrågad och behövd! Våga ta steget.