När du blir kallad på intervju för ett jobb du sökt har du kommit ett stort steg närmare målet – att säkra anställningen. Om tanken på intervjun gör dig kallsvettig, pirrig eller allmänt rädd för att säga fel kan vi lugna dig med att du är långt ifrån ensam om att känna så. Sanningen är att de allra flesta brukar känna sig lite nervösa när de ska på intervju. Att vara nervös kan dessutom vara ett bra tecken då det visar att du verkligen vill ha jobbet, så försök att inte oroa dig så mycket. 

Dessutom finns det många saker du kan tänka på för att lugna nerverna och öka dina chanser att göra en bra intervju. Här går vi igenom allt du behöver tänka på inför intervjun!

en man sitter i soffan hemma, skriver i ett anteckningsblock, fokuserat
en man sitter i soffan hemma, skriver i ett anteckningsblock, fokuserat

kom ihåg att även rekryteraren är pressad under intervjun 

Det är lätt, och helt naturligt, att känna sig nervös inför intervjun. På andra sidan bordet sitter rekryteraren som ska bedöma om du är rätt person för jobbet. Men kom ihåg att det är samma press på er båda, du ska vara rätt för jobbet – men jobbet ska också vara rätt för dig. Hela poängen med intervjun är att ni båda ska få chans att avgöra om du och den lediga tjänsten är en bra match. 

Rekrytering är alltså en tvåvägsmatchning, och eftersom du ska avgöra om tjänsten är rätt för dig så ligger pressen i den här situationen även på rekryteraren. Med detta tankesätt kan du förhoppningsvis lugna nerverna lite grann.

så här förbereder du dig inför intervjun

Grunden för en lyckad intervju ligger till stor del i förberedelserna. Att förbereda dig för intervjun kommer inte bara att lugna dina nerver och göra att du känner dig tryggare, utan sannolikt också göra att du presterar bättre. 

Börja med att göra din hemläxa och läs på, framför allt om arbetsgivaren – men också om dig själv. Under intervjun måste du ha bra koll på vad du har skrivit i ditt CV och ditt personliga brev, och kunna svara på de eventuella frågor som kan uppkomma. Det viktiga är att du utifrån informationen du samlar in om rollen och företaget kan motivera varför du, med dina kompetenser, personliga egenskaper och erfarenheter, är den bäst lämpade kandidaten. 

Förbered dig ytterligare genom att ta hjälp av vänner eller familj för att träna på vanliga intervjufrågor som:

  • "Vad är dina styrkor och svagheter?"
  • "Berätta lite mer om dina tidigare anställningar".

Här finner du en lista med de 10 vanligaste intervjufrågorna och tips på hur du bäst besvarar dem. De här frågorna kan du utgå ifrån under testintervjuerna. Genomför hela intervjuer och be om feedback efteråt. Ju mer du övar, desto mer bekväm kommer du att känna dig i sammanhanget.

Även om nervositeten slår till under intervjun kommer den här övningen att ge dig det självförtroende du behöver. Dessutom kommer svaren att komma enklare eftersom du sagt dem högt ett par gånger tidigare.

när bör du dyka upp inför intervjun?

Här kan du tänka att lagom är bäst. Det är varken bra att dyka upp 40 minuter innan intervjun eller 15 minuter efter utsatt tid. En bra riktlinje kan vara att komma omkring 10 minuter innan din intervju. Det kan vara så att arbetsplatsen du ska till inte har ett bra väntrum och då är 40 minuter lång tid att vänta på ett kontor.

Självklart ger det inte heller något gott första intryck om du kommer för sent, och att vara precis i tid ger dig ingen marginal att hänga av dig dina ytterkläder, hämta andan och ladda upp inför intervjun.

en ung kille cyklandes, på väg till intervju, höstträd och byggnader i bakgrunden
en ung kille cyklandes, på väg till intervju, höstträd och byggnader i bakgrunden

så här gör du ett gott intryck under intervjun 

Även om det är lättare sagt än gjort så är ett gott tips att försöka att slappna av under intervjun. Gör dig inte till och försök inte förställa dig. Ett av syftena med intervjun är att säkerställa att du har rätt personliga egenskaper – se därför till att vara ärlig och öppen. Vill inte arbetsgivaren ha dig för den du är så är det inte rätt jobb för dig. 

Utöver det här finns det flera saker du kan tänka på för att göra ett gott intryck under intervjun – vissa mer självklara än andra – och vi har listat 9 tips här:

  1. Var ute i god tid så att du inte riskerar att bli sen.
  2. Hälsa när du möter den som ska intervjua dig.
  3. Häng av dig dina ytterplagg, antingen i väntrummet eller när ni kommit in i intervjurummet – det ger inte ett gott intryck om du sitter med jackan på under intervjun.
  4. Tänk på kroppsspråket och hållningen. Sitt vänd mot den som intervjuar dig. Ditt kroppsspråk talar sitt egna tydliga språk – vill du ge ett öppet och tryggt intryck så ha då kroppen framåtvänd och inga armar i kors.
  5. Se till att lyssna på intervjufrågorna du får och håll dig till ämnet. När du berättar om dig själv så tänk på att ge konkreta exempel från ditt arbetsliv som bygger upp förståelsen kring hur du hanterar situationer du ställs inför. 
  6. Passa på att ställa de frågor du har kring tjänsten i slutet av intervjun eller när tillfälle för detta ges. Vad behöver du veta för att avgöra om tjänsten är intressant för dig? Att ställa dina frågor visar att du är intresserad och har tänkt till.
  7. Var beredd att besvara frågan om vilka förväntningar du har om din lön. Utgå från den aktuella tjänsten och jämför gärna med liknande roller och branscher för att få en uppfattning för vad som är rimligt. 
  8. Var även beredd att lämna referenser. Här har vi samlat alla våra bästa tips om hur du väljer rätt referenser när du söker jobb. 
  9. Slutligen – visa dig intresserad och låt din motivation och ditt intresse för tjänsten komma fram! Glöm inte att fråga när du kan vänta dig att bli kontaktad.
quote icon

Ett av syftena med intervjun är att säkerställa att du har rätt personliga egenskaper – se därför till att vara ärlig och öppen. Vill inte arbetsgivaren ha dig för den du är så är det inte rätt jobb för dig.

det här bör du undvika under intervjun 

Precis som det finns saker du bör säga eller göra under intervjun, finns det också saker du bör undvika. Här är de tre främsta sakerna du bör undvika att göra under intervjun:

ställa personliga frågor till rekryteraren

Lite kallprat kan vara lämpligt för att lätta upp stämningen eller lugna dina nerver, men se till att inte bli för personlig – det är inte relevant i sammanhanget. Kallprata då hellre om till exempel arbetsgivarens lokaler, om resvägen till intervjun eller om hur glad du är att äntligen få träffas ansikte mot ansikte.

bli för bekväm i sammanhanget

Även om det blir en bra stämning och ni kan ha en skämtsam ton, så är det viktigt att du tänker på att inte gå över några gränser. Håll mötet på en professionell nivå.

tala illa om din tidigare eller nuvarande arbetsgivare

Det här ger inget positivt intryck och tjänar heller sällan något syfte. Det är inget konstigt om du har negativa saker att säga om din nuvarande eller tidigare arbetsgivare – det finns trots allt en anledning till att du söker dig till något nytt – men att berätta om dem kommer inte att hjälpa dig visa på varför du är rätt för tjänsten du nu söker.

intervjun är klar – du kan pusta ut!

När intervjun är klar har du gjort vad du har kunnat. Om det räcker till en anställning eller inte, ligger inte längre i dina händer.

Upplevelsen om det har gått bra eller dåligt kan vara högst subjektiv. Försök att släppa det och avdramatisera situationen. Arbetsgivaren har valt att träffa dig och du har gjort ditt bästa. Hör du ingenting på två veckor kan du ringa och höra dig för hur det går, men annars räcker det gott och väl med ett tack-mejl. Här kan du ta del av ännu fler tips om hur du bäst följer upp intervjun.

Glöm inte heller att det alltid kommer nya chanser om det inte går vägen just denna gång! Kanske finns drömjobbet bland någon av våra många spännande lediga tjänster? På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Gå vidare och se våra lediga jobb.

alt=""

Här är listan från The Muse på de 50 vanligaste intervjufrågorna.

ladda som PDF

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb