Att jobba som konsult är en karriärväg som lockar många med sina möjligheter till mångsidighet, flexibilitet och spännande utmaningar. Men vad innebär det egentligen att jobba som konsult? Hur går man tillväga för att ta sig an konsultrollen? Vilka är för- och nackdelarna? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om att jobba som konsult – och går igenom några vanliga frågor om anställningsformen. 

vad innebär det att jobba som konsult?

En konsult är en expert inom sitt område som erbjuder sina tjänster till olika företag och organisationer för att lösa specifika problem eller utmaningar. Konsulter kan arbeta inom en mängd olika branscher och områden, där uppdragslängden kan variera från några månader till år. Många arbetsgivare väljer att ta in konsulter inom områden där spetskompetens krävs och kravprofilen är smal, andra använder sig av konsulter där en hög flexibilitet i personalplaneringen krävs.

Som konsult har du möjligheten att arbeta med olika företag och organisationer. Det ger en stimulerande och varierande arbetsmiljö och innebär samtidigt goda möjligheter till lärande och utveckling eftersom du provar på olika arbetskulturer, arbetssätt och interna processer såväl som olika projekt och arbetsuppgifter.

Så är det att jobba som konsult
Så är det att jobba som konsult

hur blir man konsult?

För att bli konsult krävs oftast en relevant utbildning och erfarenhet inom det område du vill konsultera inom. Sedan finns det olika vägar att överväga, exempelvis om du vill vara anställd vid ett bemanningsföretag eller konsulta som egenföretagare.

Att vara egenföretagare och arbeta som konsult ger en ännu högre grad av frihet och kontroll över dina uppdrag och projekt eftersom du styr precis allting själv. Det innebär att du tar på dig hela ansvaret själv för att hitta kunder och administrera ditt företag. 

Att vara anställd konsult genom ett bemanningsföretag eller en konsultfirma innebär att du har en anställning hos dem och att de är din arbetsgivare, men du har din dagliga arbetsplats ute hos någon av arbetsgivarens kundföretag. Hos bemanningsföretaget har du en konsultchef som hjälper dig i din utveckling och att hitta rätt uppdrag för dig. Att vara konsult genom ett bemanningsföretag kan ge tillgång till ett brett utbud av uppdrag och projekt. Det ger dig tillgång till olika uppdrag och projekt, samt möjligheten att dra nytta av förmåner och resurser som erbjuds av arbetsgivaren.

Även hos ett bemannings- eller konsultföretag kan anställningen skilja sig åt. Om du är anställd för ett specifikt uppdrag tar din anställning slut när uppdraget är slut. Är du å andra sidan fast anställd som konsult har du kvar din anställning hos bemanningsföretaget även när uppdraget är slut. De hjälper dig att hitta ditt nästa uppdrag och du har även lön däremellan. 

Lästips: Så vet du att det är dags att gå vidare och byta jobb 

Två personer på ett kontor har en konversation
Två personer på ett kontor har en konversation

6 vanliga frågor om att jobba som konsult

1. innebär konsultrollen en osäker anställningsform? 

En vanlig missuppfattning är att konsulter saknar anställningstrygghet. Farhågor som ”Vad händer om mitt uppdrag plötsligt tar slut?” och ”Hur vet jag att jag inte blir placerad på en annan ort?” är vanliga.

Medan konsulter kan uppleva fluktuation i projekt och uppdrag, erbjuder många företag långsiktiga samarbeten och möjligheter till kontinuerlig utveckling. Det här beror även på om du är egenföretagande konsult eller anställd. Som anställd konsult har du vanligtvis samma trygghet som i en traditionell anställning. Skulle ett uppdrag ta slut är det vanligtvis arbetsgivarens ansvar att se till att ett nytt uppdrag kan påbörjas så snart som möjligt, och under tiden betalas lön ut till dig som anställd. 

Såhär säger en av våra konsultchefer på Randstad:

– Att vara anställd som konsult är lika tryggt som en vanlig anställning, med skillnaden att du kanske inte sitter på samma kontor i flera år vilket ger möjlighet till en mer omväxlande karriär. Det ligger lika mycket i vårt intresse att våra konsulter är nöjda, därför ser vi till att matcha dem med uppdrag och företag som passar deras profiler. 

2. får man sämre förmåner som konsult?

Eftersom konsulter inte är anställda av företagen de arbetar hos tar de inte del av samma förmåner som kollegorna på plats. Om du arbetar som egenföretagande konsult är det du själv som styr eventuella förmåner. Som anställd konsult har du i många fall ett förmånspaket som inkluderar vanliga förmåner såsom friskvårdsbidrag, sjukvårdsförsäkring, pensionsplaner och utbildningsmöjligheter genom ditt konsultbolag eller bemanningsföretag.

Såhär säger Randstads konsultchef:

– För att kunna attrahera rätt kompetens måste vi självklart erbjuda likvärdiga förmåner och löner. Där ingår till exempel marknadsmässig lön, pensionsavsättning, kollektivavtal, företagshälsovård och träningsbidrag.

3. får man mindre kompetensutveckling som konsult?

Genom att arbeta med olika projekt och uppdrag får konsulter möjligheten att snabbt utveckla sin kompetens och bygga ett brett nätverk inom sin bransch. Därtill är det inte helt ovanligt att kundföretaget inkluderar konsulten i sådant som har med intern kompetensutveckling att göra och erbjuder kurser och utbildningar, precis som för sina fast anställda. Som anställd konsult får du dessutom tillgång till de utbildningsmöjligheter som bemanningsbolaget erbjuder dig som medarbetare.

quote icon

“Att vara anställd som konsult är lika tryggt som en vanlig anställning.”

4. är det ensamt att jobba som konsult?

För att du som medarbetare ska prestera i en anställning så är det viktigt att du trivs, oavsett om du är konsult eller fast anställd på företaget. Konsultrollen i sig är inte ensam utan det kan istället bero på arbetets karaktär och om du ska arbeta i team eller inte. Som konsult är det vanligt att du arbetar i team och samarbetar med olika kollegor och kunder, vilket ger en känsla av gemenskap och samarbete. 

– I nästan varje fall blir våra konsulter behandlade precis som företagens fastanställda och kommer snabbt in i gemenskapen. Skulle det mot all förmodan vara så att någon hamnar på en arbetsplats där man inte trivs så har du som konsult hos oss alltid en konsultchef som kan stötta och hjälpa dig, säger vår konsultchef.

Som konsult har du både arbetsplatsen och gemenskapen där, men också din konsultchef och dina konsultkollegor hos bemanningsföretaget.

5. påverkar det mitt CV negativt med många anställningar på kort tid?

Många är oroliga att flera olika arbetsgivare under en kortare tidsperiod sänder fel signaler till nästa arbetsgivare. Det här är en gammal missuppfattning som blir allt mer inaktuell för varje år då det idag är vanligare att byta jobb oftare och att testa olika saker. Så länge du kan beskriva dina olika anställningar och dess innehåll är det inga problem. Som konsult kan det vara så att du tar dig an kortare uppdrag och att du därför snabbt fyller upp ditt CV. Är du anställd som konsult så är det fortfarande en och samma anställning. Även om du har haft fem olika uppdrag under lika många år så har du hela tiden haft en och samma arbetsgivare.

6. hur vet jag om konsultrollen passar mig?

Att avgöra om rollen som konsult är något för dig är en personlig bedömning som kräver självinsikt och en förståelse för vad som krävs i rollen. Här är några faktorer att överväga och frågor att ställa dig själv:

Flexibilitet och variation:

  • Tycker du om variation?
  • Trivs du med att arbeta på olika projekt, med olika kunder och i olika branscher?
  • Är du bekväm med att anpassa dig till olika arbetsmiljöer och krav?

Självständighet och ansvar:

  • Föredrar du att ha en hög grad av självständighet och ansvar i ditt arbete?
  • Känner du dig bekväm med att fatta beslut och ta initiativ på egen hand?

Kommunikationsförmåga:

  • Är du bra på att kommunicera och bygga relationer med olika typer av människor?
  • Trivs du med att arbeta med kunder och ge råd utifrån ditt expertområde?
  • Är du intresserad av att bygga och underhålla ett brett professionellt nätverk?

Anpassningsförmåga:

  • Känner du dig bekväm med förändringar och snabba omställningar?
  • Är du snabb att lära dig nya färdigheter och branscher när det behövs för olika projekt? 

Karriärmål:

  • Passar konsultrollen in i dina långsiktiga karriärmål och personliga ambitioner?

Genom att utvärdera dessa faktorer och överväga dina egna styrkor, svagheter och karriärmål kan du bättre bedöma om en konsultroll skulle passa dig. Att prata med någon som arbetar eller har arbetat som konsult kan också ge dig värdefulla insikter och perspektiv på vad rollen innebär.

Vill du testa på att jobba som konsult och utveckla din karriär? På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Läs mer om hur det är att jobba som konsult hos oss på Randstad.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb