Att skriva ett attraktivt CV är en konst. Men medan gemene man öser på med klichéer och skryter så att det nästan svallar över är ingenjörer oftare betydligt blygsammare. Här är tipsen som hjälper dig att våga gå utanför ramarna.
Varje dag läser rekryteringsexperterna på Randstad Engineering otaliga CV:n från hugade ingenjörer som söker allt ifrån experttjänster till chefs- och generalistroller. De har hittat både ingenjörernas styrkor och akilleshälar när det gäller CV-författandet, och delar gärna med sig av sina tips.
färre floskler men onödigt mycket detaljer i ingenjörernas CV
Vad är ingenjörerna duktiga på när de skriver CV?
– Generellt är det lite färre floskler i ingenjörers CV:n än i andra yrkeskategorier. Det är inte så många "jag är flexibel och stresstålig", "har ett öga för detaljer men också helheten" och "från ax till limpa". De rabblar heller inte lika ofta upp en massa personliga egenskaper utan att ge konkreta exempel, vilket är positivt!
Och mindre bra?
– Ofta snöar ingenjörer in för djupt på detaljer, och går hellre in på teknik som de har arbetat med snarare än att fokusera CV:t på de kompetenser som eftersöks samt vilka personliga egenskaper som skulle kunna vara en tillgång. Du måste tänka på att den som läser CV:t inte nödvändigtvis är specialist i din genre. Nu råkar ju just jag vara civilingenjör i maskinteknik, men du kan inte ta för givet att rekryteraren förstår alla begrepp du svänger dig med – och framför allt får du inte bli långrandig. En rekryterare har inte mer än några minuter att titta igenom ditt CV vid första gallringen. Därför bör du som ingenjör vara extra noga med se till att ditt CV är översiktligt, pedagogiskt och greppbart för vem som helst.
CV-tips för ingenjörer
Våga vara personlig. Att lyfta fram hur du med dina kvalitéer kan bidra är vare sig för privat eller onödigt. Tvärtom! Många av dina konkurrenter har samma utbildning och likvärdiga erfarenheter som du. Dra växlar på dina styrkor. Ge konkreta exempel på hur dina egenskaper har rönt framgångar i olika projekt och situationer. Kosta också på dig en liten kort beskrivning av dig själv, din familjesituation och dina intressen, och bjud rekryteraren på en glimt av personen bakom bokstäverna.
Tvätta bort detaljer och onödiga tekniska termer. Har du deltagit i spännande projekt? Bra! Lyft gärna fram det – men bespara rekryteraren detaljerna och håll dig till vad som efterfrågas i jobbannonsen. "Ett av Europas första projekt inom X, med ansvar för Y antal medarbetare från Z olika länder", räcker gott. I CV-sammanhang vill ingen veta hur många bultar som sitter i Ölandsbron (svaret är för övrigt: 7 428 954).
Lyft din kompetens. Var tydlig med att lyfta fram språkerfarenhet och program som är relevanta för den specifika tjänsten. Engelska är ofta fackspråket inom de flesta ingenjörsyrken så det är givetvis bra att du anger att du är en fena på det, men var också noga med att hålla dig kort och pedagogiskt när du beskriver olika tekniker eller program där det är nödvändigt att ha dem med.
Sålla, sålla, sålla. Man frestas lätt att ta med allt man någonsin gjort och är intresserad av när man har drömjobbet inom räckhåll – men hejda dig! Har du 15 års erfarenhet, kan du inte ta med den tiden då du var dykinstruktör i Thailand när du söker en tjänst där du ska beräkna hållfasthet på husgrunder. Givetvis ska du inte ha några glapp i CV:t men beskriv bara de roller som är relevanta för tjänsten du söker. För de övriga räcker det med titeln, företagsnamn och tidsspannet du arbetade där. Max två sidor brukar vara ett bra riktmärke.