Hur ska du tänka när du söker nytt jobb som gravid? Måste du berätta för arbetsgivaren att du är gravid? Kommer de att välja någon annan om du berättar att du är gravid? Blir det konstigt om du dyker upp höggravid första arbetsdagen? 

Snurrar dessa frågor runt i huvudet på dig som är gravid och då även sugen på att söka nytt jobb, är du långt ifrån ensam. Att söka jobb som gravid kan kännas läskigt och utmanande av flera olika skäl. Men du kan vara lugn! Här går vi igenom alla frågetecken du kan tänkas ha kopplat till att söka jobb som gravid. Vår rekryteringskonsult Gabrielle Peteri hjälper dig igenom dessa frågor och förbereder dig inför anställningsintervjun.

en kvinna sitter i en gungstol hemma, vid fönstret, håller en kopp kaffe i handen
en kvinna sitter i en gungstol hemma, vid fönstret, håller en kopp kaffe i handen

kan man söka jobb som gravid?

Den allra första frågan du funderar över är kanske om det över huvud taget är en god idé att söka nytt jobb som gravid. Och svaret på det är att det är helt och hållet upp till dig. Det finns ingenting legalt eller processmässigt som säger att det skulle vara bättre eller sämre, utan handlar om hur du känner och var du befinner dig i livet och karriären. 

Något som kan vara bra att fundera över för egen del är att en ny familjemedlem är en stor förändring i livet. Att samtidigt skaffa ett nytt jobb, som också ofta innebär en stor omställning, kan vara mycket att hantera på samma gång. Å andra sidan har jobbet en stor inverkan på ditt mående överlag. Befinner du dig i dagsläget på en arbetsplats eller i en roll där du inte trivs eller längtar efter en ny utmaning ska du givetvis lyssna på magkänslan. Det viktigaste är att du noga tänker igenom ditt beslut och funderar på vad som blir bäst för dig och ditt kommande barn. Om du är osäker på om det är dags att byta jobb eller inte vill vi tipsa dig om den här artikeln där vi delar våra bästa råd på temat.

måste du berätta att du är gravid när du söker jobb?

Om du kommer fram till att du vill söka dig vidare mot ett nytt jobb, och känner dig osäker på hur mycket du behöver berätta på en anställningsintervju är du knappast ensam. Dessutom har du goda skäl för din oro. För trots att det sedan 2006 är förbjudet att missgynna anställda eller arbetssökande vid föräldraledighet eller graviditet förekommer det fortfarande diskriminering av gravida i rekryteringsprocesser. Det är ett faktum, tyvärr.

Det kan dock vara bra att veta att du inte måste berätta, oavsett om arbetsgivaren skulle fråga dig rakt ut under anställningsintervjun. Det är alltså tillåtet att ljuga och det kan finnas goda skäl att göra det. Men trots det tycker Gabrielle Peteri, rekryteringsspecialist på Randstad, att du ska vara ärlig och säga som det är. En arbetsgivare som diskriminerar dig för att du är gravid är en arbetsgivare du bör undvika, menar hon.

– Först vill jag bara säga att om det fortfarande är tidigt i graviditeten så tycker jag faktiskt att du inte behöver säga något alls. Mycket kan hända på nio månader. Men i annat fall anser jag att du alltid ska berätta. Det är ingen bra början på en relation att man undanhåller information för varandra.

– Om frågan om graviditet kommer på tal under intervjun kan det dock säga något om företagets värderingar och bör ses som en varningsklocka. Fråga dig själv om du vill arbeta på ett företag som har en förlegad syn på jämställdhet. Och hur kommer möjligheten se ut för dig att kombinera arbete och fritid i framtiden? Även om jämställdhetsarbetet i Sverige har mycket kvar att önska, finns det idag många företag som arbetar aktivt och medvetet mot den här typen av diskriminering. Sök dig till en sådan arbetsplats istället.

En arbetsgivare som ställer graviditet mot kompetens avslöjar även hur företaget arbetar med sin kompetensförsörjning, säger Gabrielle Peteri.

– När vi rekryterar på Randstad gör vi det långsiktigt och baserat på kompetens, inget annat. Ett seriöst företag står inte handfallna bara för att en av deras medarbetare går på föräldraledighet. Gör de det behöver de se över sin kompetensförsörjning och då har du ytterligare ett skäl att söka dig till en annan arbetsplats.

vad gör du om du berättar att du är gravid och inte får jobbet?

Som vi slagit fast har du alltså ingen skyldighet att berätta för en potentiell arbetsgivare under anställningsprocessen att du är gravid. Det är dock något vi rekommenderar, eftersom vi tror på att ärlighet varar längst och att arbetsgivare väljer att se kompetens framför andra ovidkommande faktorer.

 Det är också viktigt att veta att om du berättar att du är gravid under en anställningsintervju och sedan inte får tjänsten, är det upp till arbetsgivaren att bevisa att svaret på denna fråga inte var en bidragande orsak. Annars riskerar arbetsgivaren att vara skyldig till diskriminering.

Det kan givetvis finnas många olika skäl till att inte få ett jobb man sökt, men om du misstänker att det är på grund av att du är gravid eller planerar föräldraledighet kan du anmäla detta till Diskrimineringsombudsmannen.

– Om du är öppen och ärlig om din graviditet spelar du alltså över bollen till arbetsgivaren. Och passar det inte, ja då kanske det var bra att du fick en inblick i företagets värderingar innan det var för sent, säger Gabrielle Peteri.

4 tips till dig som är gravid och söker jobb

Även om en graviditet teoretiskt sett inte ska påverka ditt jobbsökande eller möjligheter att få ett nytt jobb negativt, kan det ibland se annorlunda ut i verkligheten. Här är våra tre främsta tips till dig som söker jobb som gravid.

1. börja i god tid

Som arbetssökande får du på det här sättet mer tid på dig att hitta ett nytt jobb, men också att komma in i din nya roll och knyta band med både organisationen och kollegor innan det är dags för dig att gå på föräldraledighet. Det här är en fördel både för dig och arbetsgivaren eftersom ni får bättre förutsättningar att hitta en vikarie som kan ta över dina arbetsuppgifter.

2. gör research och undersök företagens policys

När du är mitt uppe i jobbsökarprocessen är det alltid en god idé att läsa på om företagen du är intresserad av att arbeta hos. Här kan du lägga extra krut på att försöka ta reda på hur företagets policys för föräldraledighet och föräldralön ser ut. Det här kan säga en del om företagets generella inställning till familjeliv samt balans mellan jobb och fritid, och hjälpa dig att avgöra om det är ett företag du vill jobba för. 

3. kom ihåg att det är din kompetens som är det centrala!

Det är alltid din kompetens, dina personliga egenskaper och din erfarenhet, och hur väl dessa delar matchar den aktuella tjänsten som är det centrala när du söker jobb. Fokusera på att framhäva dina styrkor och kompetenser, både i ditt CV, personliga brev och när du får tillfälle att gå på anställningsintervju.

4. berätta för din (potentiella) arbetsgivare att du är gravid när du känner dig redo för det

Om du planerar att vara föräldraledig kan det vara bra att i förväg kolla upp vad som gäller och hur långt innan du behöver meddela arbetsgivaren om detta. Det finns inga regler för hur du ska berätta om din graviditet, utan gör det på ett sätt som känns bekvämt för dig. Om du först meddelar din chef kan ni tillsammans bestämma när och hur du eller ni berättar för resterande teamet. 

alt=""

På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Gå vidare och se våra lediga jobb.

lediga jobb

Eller registrera ditt CV och bli tillgänglig som jobbsökande hos oss. Du laddar upp ditt CV eller använder din LinkedIn-profil. Gör det redan idag så du inte missar drömjobbet!

 

författare

Gabrielle Peteri

randstad sweden

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb