Du har tagit dig igenom jobbansökan och intervjuprocessen och fått ett jobberbjudande. Men vad gör du om erbjudandet inte stämmer överens med dina behov och förväntningar?
Bara för att du får ett jobberbjudande betyder det inte att du måste tacka ja till det, det kan finnas flera olika skäl till att du kan välja att tacka nej. Kanske har du försökt att förhandla erbjudandet, men jobbet, lönen eller förmånerna motsvarar ändå inte dina förväntningar. Du har kanske ett annat erbjudande på bordet som matchar dina karriärmål eller ditt löneanspråk bättre. Eller så har du kanske reflekterat över jobberbjudandet och landat i att det inte är en bra matchning för dig baserat på faktorer som till exempel företagskultur, utvecklingsmöjligheter eller ledarskapet.
Oavsett vilken anledning just du har till att tacka nej till ett jobberbjudande bör du ta dig tid att fundera på din återkoppling till arbetsgivaren i samband med att du lämnar ditt besked. Det kan kännas lite jobbigt att behöva tacka nej till jobb, men det går att göra på ett bra sätt där du ändå upprätthåller den relation du har byggt upp med arbetsgivaren under anställningsprocessen.
Oavsett om du kommunicerar ditt nej via telefon eller i e-post kommer stegen nedan att vägleda dig i att skapa ett genomtänkt och självsäkert, men samtidigt ödmjukt, svar.
5 tips när du ska tacka nej till ett jobberbjudande
1. landa i ditt beslut
Innan du kontaktar chefen eller rekryteraren är det viktigt att du verkligen landat i ditt beslut och är helt säker på att du vill tacka nej till jobbet. Var inte rädd att kontakta arbetsgivaren om du har några obesvarade frågor som gör att du känner dig osäker kring om du ska acceptera jobberbjudandet eller inte.
Fundera också på om det går att förhandla om delar av erbjudandet som kanske inte motsvarar dina förväntningar, och som din potentiella arbetsgivare kan vara öppen för att justera.
2. försök att återkoppla snabbt
Att komma med dåliga nyheter är sällan roligt, och att tacka nej till jobb är inget undantag. Det kan vara knepigt och något du kanske drar ut på för att inte göra arbetsgivaren besviken. Det bästa du kan göra är dock att informera arbetsgivaren om ditt beslut så snart som möjligt. Detta gör att de kan gå vidare med anställningsprocessen och andra jobbsökande. På samma sätt kan du gå vidare och acceptera ett annat jobberbjudande eller fortsätta söka efter ditt nästa jobb. Det här visar att du respekterar både arbetsgivarens, men också din egen, tid och att du har allas bästa i ditt intresse.
Det finns ingen skriven regel om hur lång tid du har på dig att acceptera eller avvisa ett jobberbjudande, men en riktlinje är att du bör lämna besked inom 24-48 timmar om inte du och arbetsgivaren kommit överens om något annat.
När du får ett jobberbjudande är ett bra tips att aldrig lämna besked på en gång, utan be om tid att överväga erbjudandet och fråga den rekryterande chefen när de vill ha ett svar från dig.
3. visa tacksamhet och uppskattning
Det är viktigt att komma ihåg att en arbetsgivare ägnar mycket tid och ansträngning åt anställningsprocessen, precis som du som arbetssökande gör. Därför är det viktigt att du håller en vänlig och uppskattande ton när du tackar nej till ett jobberbjudande, oavsett om det sker via telefon eller e-post. Här är några tips:
- Meddela att du uppskattar och är glad över jobberbjudandet, även om det inte känns rätt för dig att tacka ja.
- Tänk på att vara tydlig med ditt besked. Du kan absolut ge positiv feedback om företaget för att förmedla din uppskattning ytterligare, men undvik att vara för glättig, du ska trots allt tacka nej.
- Håll en professionell och vänlig ton. Det kommer att räcka långt när det kommer till i att lämna ett positivt och bestående intryck på företaget och för att bibehålla en god relation med den person som intervjuade och presenterade jobberbjudandet för dig.
4. ge en kort anledning till varför du tackar nej till jobbet
Att tacka nej till jobberbjudande är ingenting konstigt. Ibland känns det bara inte helt hundra, trots att du kommit hela vägen i mål i anställningsprocessen. När du tackar nej till ett jobb behöver du därför inte ange detaljer eller djupgående förklaringar till varför du tackar nej. Det kan däremot vara trevligt att kort ange varför jobbet inte passade dig.
Både du och arbetsgivaren har ju lagt ner tid i anställningsprocessen och gått igenom varje steg med förhoppningen om att bli en matchning, så att förklara varför det inte räckte hela vägen är trevligt.
5. var öppen för att hålla kontakten
Ett bra sätt att avsluta ditt besked på är att låta arbetsgivaren veta att du är öppen för att hålla kontakten med dem. Du vet aldrig när du kommer att stöta på arbetsgivaren igen eller i vilket sammanhang – se därför till att alltid lämna med en positiv känsla.
Att hålla kontakten är ett utmärkt sätt att bygga upp ditt professionella nätverk, men det är inte nödvändigt. Vill du hålla kontakten är LinkedIn är ett bra forum.
Du kan också bara avsluta med att på ett respektfullt och uppriktigt sätt önska dem lycka till med tillsättningen och det bästa för företagets framtid.
Exempel på ett allmänt svar för att tacka nej till ett jobb.
Hej [ange efternamn],
Jag vill tacka så mycket för den tid ni lagt i den här rekryteringsprocessen, och för att ni erbjudit mig tjänsten som [ange position] hos er på [infoga företag]. Jag är hedrad över att ha fått möjligheten att lära mig mer om er verksamhet och företagskultur, och vad den här rollen innebär.
Efter noggrant övervägande har jag dock beslutat mig för att tacka nej till erbjudandet med anledning av [ange skäl: "att den här rollen inte motsvarar mina förväntningar när det gäller karriärutveckling", "att jag fått ett annat erbjudande som bättre motsvarar mina önskemål och ambitioner", " att det inte motsvarar mina förväntningar gällande ersättning" , " min nuvarande situation"].
Än en gång vill jag säga stort tack för din tid och ditt engagemang genom den här processen. Jag önskar dig och företaget all lycka till i att hitta er nya medarbetare.
På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Hitta rätt jobb och arbetsgivare för dig bland våra lediga tjänster.