Har du anställningsavtalet framför dig och pennan i handen? Grattis! Förmodligen är det inga konstigheter – men innan du skriver på bör du försäkra dig om att allt är som det ska och att inga obehagliga överraskningar väntar.
anställningsavtalet är ett kvitto på anställningen
Alla avtal är olika utformade, men vissa uppgifter ska alltid stå med. Till exempel vilken anställningsform det är, hur lång uppsägningstiden är, hur mycket semester du är berättigad till och vilken lön samt andra förmåner du kommer att få.
Det är viktigt att komma ihåg att anställningsavtalet bevisar att arbetsgivaren och arbetstagaren har ingått ett avtal om anställning – men däremot inte exakt vad anställningen kommer att innebära i form av arbetsuppgifter. Det kan nämligen komma att förändras, antingen om du själv vill avancera eller om arbetsgivaren ser ett behov av din kompetens inom ett annat område.
Ett vanligt misstag kandidater gör, även om det inte är alltför vanligt, är att man erbjuds en tjänst men missar just vilken anställningsform det gäller.
läs mer om de olika anställningsformerna här
nöj dig inte med muntliga löften
"Vi börjar med den här lönen, så kan vi diskutera den senare". Problemet med muntliga löften är att de väger tungt i sak, men kan vara desto svårare att bevisa i efterhand.
En arbetsgivare kan ha goda och helt ärliga intentioner när de säger en sak, men yttre faktorer kan sedan komma att förändra läget och plötsligt går det kanske inte att hålla vad man lovat. Har du det däremot på papper blir det betydligt svårare att dra tillbaka det i ett senare skede. Se alltså till att få allt du blir lovad inskrivet i anställningsavtalet. Oavsett om det handlar om pensionsavsättningar, övertidsersättning eller längden på din provanställning.
känner du dig osäker? säg till!
Det är lätt att känna att det är bråttom att skriva på när du får ett anställningsavtal serverat. Inte minst känner man sig ofta glad och vill helst bara signera och börja jobba. Men är det något du inte förstår i avtalet är det inget konstigt att fråga vad det egentligen betyder, eller be om tid att läsa igenom det i lugn och ro.
Det första du bör göra är att ärligt fråga arbetsgivaren, "Vad betyder egentligen det här?". Vill du av någon anledning inte göra det kan du också få hjälp av till exempel fackförbund. Det viktigaste är att inte känna någon press. De har erbjudit dig jobbet för att de vill ha dig, och då kan de garanterat vänta en dag eller två till.