Makten att bestämma över sina uppdrag lockar många. Randstad Finances konsultchef André Moraru menar att rollen som underkonsult blir ett allt vanligare alternativ för ekonomer. Men med friheten kommer också ansvar.

Föräldraledighet, sjukskrivningar och omorganisationer. Arbetsgivare hamnar ofta i lägen med ett brådskande behov av att få in rätt kompetens. Som konsultchef på Randstad Finance märker André Moraru att rollen som underkonsult blir ett allt vanligare alternativ för ekonomer – även för tjänster lägre ner i hierarkin.

– Det är fortfarande vanligare för mer kvalificerade roller, men vi ser dels att allt fler redovisningsekonomer och controllers lockas av att arbeta som underkonsulter, dels att behovet av konsulter är stort.

två kvinnliga underkonsulter sitter och pratar på kontoret
två kvinnliga underkonsulter sitter och pratar på kontoret

rollen som underkonsult passar många – men vissa egenskaper underlättar

Som underkonsult driver du ditt eget företag och letar uppdrag i både dina egna nätverk och med hjälp av aktörer som till exempel Finance.

– Eftersom vi jobbar så brett, med såväl stiftelser och hjälporganisationer som kommersiella börsnoterade bolag och myndigheter, finns möjligheten att arbeta som underkonsult för de flesta, säger André och fortsätter:

– Det viktigaste är att du har kompetensen som krävs och en viss konsultmässighet – en nyfikenhet, vilja att träffa nya människor, se nya arbetsplatser och att du triggas av nya utmaningar.

flexibilitet och frihet lockar underkonsulter mest

Fördelarna med att arbeta som underkonsult är flera. Den som ofta lockar mest är friheten att kunna bestämma över vilka uppdrag du tar och vilka du tackar nej till.

– Det handlar framför allt om flexibiliteten och valmöjligheten. Somliga vill till exempel kunna välja att arbeta väldigt intensivt i vissa perioder och sedan vara lediga ett längre tag. För andra är det ett sätt att helt enkelt kunna balansera och prioritera sin vardag.

Men med frihet och att vara sin egen chef kommer också ett stort ansvar.

– Det gäller att du är 100 procent trygg i ditt cv, din kompetens och din förmåga att få beläggning. Och även att din privatekonomi klarar av perioder när du står utan uppdrag. Sammanfattningsvis kan man säga att rollen som underkonsult är ett bra sätt att få känna hur det är att vara egenföretagare, säger André.

5 tips för dig som vill jobba som underkonsult:

1. Bolla med någon du litar på. Har du tillräcklig kompetens, och bredd i densamma, för att passa som underkonsult? Kommer du att passa hos olika arbetsgivare och i olika branscher?

2. Tänk på att du ofta har en uppsägningstid på en månad och inte skyddas av LAS som underkonsult. Egentligen är du inte garanterad någonting förutom det uppdrag du signat för plus en månad.

3. Se över din privatekonomi. Har du råd att det går två, tre veckor, eller månader, utan att du har ett uppdrag? Det kan hända beroende på konjunktur och efterfrågan.

4. Hur ser ditt professionella nätverk ut? Vika kanaler kan du använda för att få uppdrag förmedlade? Vilka konsultbolag kan hjälpa dig?

5. Knyt och skapa så många goda kontakter och relationer du kan, och se alltid till att göra bra ifrån dig. Det är de uppdrag du har gjort som blir dina referenser för att få nya.

 

Vill du veta mer om hur det är att jobba hos oss på Randstad, kan du läsa vidare här om rollen som underkonsult samt ekonomikonsult.

författare
André Moraru
André Moraru

André Moraru

konsultchef, randstad finance, stockholm

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb