Självledarskap – vad är det egentligen och varför är det ett hett samtalsämne när personlig utveckling kommer på tal? Vad innebär det egentligen att leda sig själv, och varför är det så viktigt att göra det? 

Vi har träffat Katarina Bondeson som är diplomerad coach och har lång erfarenhet av att utveckla både ledare, individer och organisationer. Hon är dessutom expert på området självledarskap och här berättar hon mer om ämnet och hur du med ett aktivt självledarskap kan ta makten över ditt liv och din utveckling. Läs vidare och ta del av värdefulla tips om hur du kan leda dig själv mot dina drömmar och mål, både i ditt privatliv och arbetsliv.

Kvinna sitter i en soffa med en läsplatta i handen och tittar bort.
Kvinna sitter i en soffa med en läsplatta i handen och tittar bort.

vad är självledarskap och varför är det så viktigt?

Självledarskap handlar, precis som det låter, om att leda dig själv mot dina drömmar och mål. Det innebär förmågan att påverka ditt tänkande, dina känslor och dina handlingar på ett sätt som hjälper dig att uppnå dina uppsatta mål. 

– Ett aktivt självledarskap handlar lika mycket om att ha insikt i nuläget, som att ha en vision om läget du vill uppnå och en tydlig bild av vad du behöver göra för att nå dit, säger Katarina Bondeson.

Att arbeta med självledarskap och att aktivt leda dig själv mot dina mål kan innebära flera fördelar för dig som individ. Framför allt kan det hjälpa dig att identifiera vad det är du drömmer om och vill uppnå, och att ta dig dit. Utan självledarskap är det lätt hänt att vardagen flyter på och att mycket i livet “bara blir”; utan att du riktigt känner att du gjort några aktiva val. Att leda dig själv är en användbar egenskap i stort som smått och i såväl privatliv som arbetsliv.

quote icon

Ett aktivt självledarskap handlar lika mycket om att ha insikt i nuläget, som att ha en vision om läget du vill uppnå och en tydlig bild av vad du behöver göra för att nå dit.

Katarina Bondeson
Ledarutvecklare och expert inom självledarskap

utveckla ditt självledarskap i fyra steg

Som vi konstaterat så handlar självledarskap om att leda dig själv. Men för att kunna leda dig själv och ta kontroll över ditt liv behöver du först och främst lära känna dig själv, på djupet. Det handlar om att hitta din inre kompass, att bestämma dig för vad du vill med ditt liv och din karriär, och hur du ska göra för att komma dit. Det handlar också om att se din egen inverkan i allt du gör och att vara medveten om ditt eget ansvar.

– En bra utgångspunkt för att lära känna dig själv är att fastställa vad det är som är viktigt för dig. Detta kan du ta reda på genom att fundera på frågor som vad du värdesätter, vad som betyder något för dig och vad som driver och motiverar dig. Det handlar om att hitta mening i allt du gör. Ser man ingen mening med saker finns det ingen poäng att göra dem, och vi blir både omotiverade och oengagerade, säger Katarina.

För att utveckla ett gott självledarskap finns det ett par saker du kan tänka på, för att enklare mappa ut för dig själv vad som är viktigt, vart du vill och hur du ska ta dig dit. Utgå från följande fyra frågor:

1. vilka är dina värderingar?

För att landa i hur dina värderingar ser ut kan du fundera över frågor som:

  • Vad behöver jag för att må bra?
  • När trivs jag som allra bäst?
  • Vad är min drivkraft och “varför”?

Utifrån de här frågorna kan du få en tydligare bild av vad som är viktigt för dig och vad som får din låga att brinna extra starkt. För en del kan det handla om att det är viktigt att det de gör bidrar till en positiv förändring i samhället, medan det för andra kan handla om att kunna spendera så mycket tid som möjligt tillsammans med familjen. Oavsett vad som är viktigt för dig behöver du identifiera dessa saker eftersom de utgör grunden i ett gott självledarskap.  

2. hur kan du leva dina värderingar?

Steg två i att utveckla ett gott självledarskap handlar om hur du faktiskt lever dina värderingar. Det handlar om att hitta din inre kompass och att låta den styra dina beslut i vardagen. Detta är en förlängning av föregående punkt och går steget längre – hur du utåt kan kommunicera dina värderingar genom dina handlingar. Låt dina värderingar vägleda och guida dig i beslut, stora som små.

Här kan det vara värdefullt att reflektera över din vardag och ditt arbete. Delar din arbetsgivare dina värderingar? Är du på en arbetsplats där det finns utrymme för dig att leva efter dina värderingar? Om din arbetsgivares värderingar går starkt emot dina egna, kan det vara hög tid att hålla ögonen öppna efter nya möjligheter. 

3. vilka är dina styrkor?

Ta dig tid att reflektera över vilka dina styrkor är. Utgå från följande tre frågor:

  • Vad är du bra på? 
  • Vad tycker du är roligt? 
  • När känner du att du presterar som allra bäst? 

Desto bättre du vet om dina goda sidor – desto enklare är det för dig att utveckla dem. Ett vanligt råd är att man ska jobba med sina svagare sidor – och självklart vill man ha en bra lägstanivå – men det är minst lika viktigt att förstärka de sidor man är riktigt bra på. Genom att göra det har du bättre möjligheter att uppnå din fulla potential, och dessutom ha roligare på vägen. De allra flesta tycker att det är roligare att göra saker man känner sig bra på, vilket också ger bättre förutsättningar att bli ännu bättre.

4. äger du din tid?

När du kommit fram till vad som är viktigt för dig, när du mår som allra bäst och vad som motiverar dig kan du börja ta kommando och kontroll över din tid. Många människor upplever att livet bara flyger förbi dem, det går massor av tid men de känner inte att de hinner något. Om du känner dig själv på djupet kan du också enklare äga din kalender. Du kan planera in saker och ting utifrån hur det passar dig och du kan prioritera det som är viktigt. Dessa saker i kombination kommer att ge dig en känsla av att det är du som styr och har kontroll över ditt liv.

En man sitter i soffan och jobbar på sin laptop. En kvinna och barn sitter vid matbordet i bakgrunden
En man sitter i soffan och jobbar på sin laptop. En kvinna och barn sitter vid matbordet i bakgrunden

självledarskap som verktyg snarare än en punktinsats

Självledarskap är ett effektivt verktyg för att leda dig själv mot dina drömmar och mål. Men det ska inte betraktas som något du gör dedikerat under en kort tid, utan som ett tankesätt du bör ha med dig genom allt du gör. Det är något du behöver träna på hela tiden. Mia Törnblom som är expert på området jämför självledarskap med fysisk kondition. Så här säger hon i en intervju för Må Bra:

– Jag jämför ofta självledarskap med fysisk kondition, tränar vi så blir vi starka. Och allt som oftast handlar det om att ta sig tid för reflektion: Hur ser mina behov ut? Vilka är mina styrkor och vad har jag för utmaningar? Vad längtar jag efter? Vilka möjligheter har jag? Vad är det som hindrar mig? Behöver jag be någon om hjälp?

Gör tid i ditt liv för att då och då stanna upp och reflektera över hur du mår och din situation. Genom att regelbundet göra en check in med dig själv kan du enklare göra de förändringar som krävs för att du ska må bättre.
 

så kan självledarskap öka din trivsel på jobbet

Ett gott självledarskap hjälper dig inte bara att ta kontrollen över ditt liv, utan också din karriär. När du utvecklas och framför allt när du känner att det är du som har kontrollen över ditt liv och ditt arbete kan det bidra till att du trivs bättre på arbetsplatsen. Med ett gott självledarskap där du aktivt reflekterar över dina drömmar och mål tar du kommando över din utveckling, och skapar en god spiral. 

Självledarskap innebär inte bara fördelar för enskilda individer, utan också organisationer och företag. På arbetsplatser där medarbetare arbetar med aktivt självledarskap är ofta trivseln, engagemanget, effektiviteten och produktiviteten högre. Här kan du läsa mer om hur ditt självledarskap kan bidra till ditt team på jobbet.

Är du redo att ta ditt självledarskap till nästa nivå? Drömmer du om att utvecklas på jobbet, eller kanske om att testa dina vingar på en ny arbetsplats? Tillsammans med Randstad finns många möjligheter till att utveckla din karriär och att uppnå din fulla potential. Spana in våra lediga jobb redan idag.

författare
Katarina Bondeson
Katarina Bondeson

Katarina Bondeson

affärsområdeschef, randstad risesmart