Hur ofta är det egentligen rimligt att byta jobb? Vår rekryteringsexpert tipsar om hur du ska tänka och hur rekryterare reagerar på ett CV med flera kortare anställningar.
Ann-Catrine, senior rekryteringskonsult på Randstad, menar att en kandidat med en historik av många och korta anställningar kan väcka frågetecken hos rekryteraren.
– Det beror lite på hur korta anställningarna har varit. Är det väldigt korta perioder kan det leda till att man ifrågasätter personens lojalitet eller om hen har svårt att trivas. Men samtidigt kan man också se ett driv hos personer som ändå regelbundet söker nya utmaningar. Man får försöka se det ur en arbetsgivares perspektiv. Det är en stor investering att rekrytera. Går då medarbetaren vidare i princip så fort hen är självgående ses det inte som det bästa scenariot, och det är självklart inte någonting man vill riskera i och med en rekrytering, säger Ann-Catrine.
vad tänker arbetsgivaren om jag har haft många jobb?
Ett mönster som Ann-Catrine märker av är att den yngre generationen, som på senare år gett sig in på arbetsmarknaden, skiljer sig från äldre generationer i hur de resonerar.
– Man kan se en otålighet hos yngre människor i dag. De är hungrigare, vill tjäna mer pengar och snabbare gå vidare till nästa anställning. Medan äldre generationer mer lutar åt att de aldrig riktigt blir fullärda, alltid kan utvecklas mer och bli starkare i sin roll tenderar den yngre generationen att snabbare vilja anta nya utmaningar och prova någonting nytt, både på gott och ont, säger Ann-Catrine.
– Även om man känner sig hemma och trygg i sin roll finns det ett värde i att förvalta läget och utveckla en djupare kunskap och förståelse. Du behöver inte jobba 25 år på samma ställe, men anställningar som varar kortare än ett år gör att jag börjar fundera och vill ha en förklaring. CV:t och det personliga brevet är vårt första urval, så det är viktigt att inte lämna för många frågetecken, fortsätter hon.
ansvaret för din utveckling ligger på dig själv
Något enkelt svar på grundfrågan finns inte, möjligheterna till att göra karriär ser olika ut på varje företag. Hos vissa går det att utvecklas under ett helt arbetsliv, medan det hos andra är naturligt att söka sig vidare efter några år. Men en sak är säker: ansvaret för din egen karriär och utveckling ligger i dina egna händer.
– Som anställd måste du vara öppen och tydlig med dina mål och förväntningar på framtiden för att ge din arbetsgivare de bästa förutsättningarna för att kunna tillgodose dina önskemål. Ju tidigare en sådan dialog äger rum, desto bättre, men det är viktigt att visa att syftet är att du vill växa i din roll och inte gå vidare från företaget. Även om ansvaret att föra det på tal är ditt är det sedan ett gemensamt arbete. När jag pratar med mina kunder inför en rekrytering framhåller jag hur viktigt det är att kunna presentera utvecklingsmöjligheter och karriärvägar inom företaget. Det är någonting väldigt många kandidater i dag efterfrågar, säger Ann-Catrine och avslutar:
– Visar det sig senare att arbetsgivaren inte kan erbjuda den utveckling du önskar, eller om någonting annat inte stämmer på arbetsplatsen ska du självklart gå vidare. Tänk bara på att förklara i ditt CV om, och varför, du haft flera kortare anställningar.
Behöver du utvecklas i ditt jobb men har inte den möjligheten i ditt nuvarande? Hitta dina utvecklingsmöjligheter bland alla våra jobb.