Teknologiska framsteg inom AI utvecklas snabbt, men inte jämlikt. Det visar en global undersökning som vi har gjort på Randstad bland 12 000 medarbetare, och resultaten pekar på en oroande utveckling: Vi står inför en teknologisk förändring som riskerar att skapa ojämlik tillgång till kunskap och möjligheter – en utmaning som kräver att både företag och medarbetare agerar, säger Nima Astanehdost, vd på Randstad Sverige.
Rapportens resultat är anmärkningsvärda. 71 % av dem som har kompetenser inom AI är män, medan kvinnor endast utgör 29 %. Denna obalans speglar inte nödvändigtvis diskriminering, utan snarare ett mönster i hur kompetensutveckling inom AI i dagsläget genomförs – eller saknas.
Många företag saknar ännu en tydlig strategi för hur medarbetarna ska utbildas och tränas i användningen av AI-teknologi.
Följden av detta blir att kompetensutvecklingen i stor utsträckning lämnas till individens eget initiativ. Det är inte bara oorganiserat, det gynnar också dem som redan har ett naturligt intresse för IT och teknik – en grupp som idag huvudsakligen består av män.
Det här är en betydande utmaning. Att överlåta AI-kompetensutveckling till slumpen skapar omedvetet en snedvridning och gynnar de få som redan har erfarenhet och intresse. Samtidigt går vi miste om de perspektiv och den kompetens som stora grupper av medarbetare, inklusive kvinnor och äldre generationer, skulle kunna bidra med till AI-utvecklingen.
Undersökningen visar att endast 22 % av babyboomers har erbjudits kompetensutveckling inom AI, medan nästan hälften av Generation Z har fått denna möjlighet. Det innebär att vi riskerar att förlora värdefulla erfarenheter – erfarenheter som kan säkerställa att AI inte bara är tekniskt avancerad, utan också relevant och inkluderande.
Det handlar inte enbart om rättvisa utan om att säkerställa att vi använder hela vår samlade talang på bästa möjliga sätt.
Det är avgörande att företag prioriterar AI och skapar strukturerade och inkluderande program för kompetensutveckling. Att låta en självvald grupp teknikentusiaster driva utvecklingen är inte tillräckligt. Företag har ett ansvar att ge alla medarbetare möjlighet att utvecklas och aktivt bidra till AI-agendan.
Mångfald och inkludering är inte bara modeord – de är avgörande för att dra full nytta av AI:s möjligheter. Vi måste sträva efter att skapa lika tillgång till utvecklingsmöjligheter, oavsett kön eller ålder. Om vi misslyckas med detta går vi miste om talanger och erfarenheter som kan stärka och föra teknologiutvecklingen framåt.
Men ansvaret ligger inte enbart på företagen – medarbetare har också en viktig roll. Genom att vara nyfikna, söka kunskap och delta aktivt kan vi tillsammans säkerställa att AI blir en teknologi för fler. Nu är det dags att agera – tillsammans. AI:s potential är enorm, men den kan bara realiseras om vi skapar förutsättningar där alla kan delta. Det kräver att vi agerar nu och bygger en framtid där teknologin är en kraft som lyfter oss alla – oavsett vem vi är och var vi kommer ifrån.